Štětina: Je potřeba ještě více přitvrdit sankce vůči Rusku

Celý pořad si můžete pustit ZDE.

27. 8. 2014

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí rozpustil parlament a země směřuje k novým volbám. Jakou budoucnost volby přinesou? Přežije Ukrajina jako samostatný stát? A patří ruský prezident Vladimír Putin před Mezinárodní trestní soud v Haagu? Dva hosté pořadu Pro a proti porovnali své pohledy na dnešní Ukrajinu. 

„Hlavním řešením krize je zavřít hranice mezi Ruskem a Ukrajinou. Budou-li zavřeny, mír nastane velmi brzo. Kdyby nebyly otevřené, mír by tam už dávno byl," uvedl europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. Podle něj je sankce vůči Rusku potřeba ještě více přitvrdit. „Dobrovolně Vladimír Putin nic neudělá. On jediný může hranice uzavřít, a tímto směrem je třeba cíleně směřovat sankce." Europoslanec je přesvědčen, že Vladimír Putin by měl nést následky za své zločiny před trestním soudem v Haagu. Jedinec toho ale v tomto případě sám moc nezmůže. 

Štětina: „Myslím si, že je potřeba přesvědčit Evropský parlament, a já na tom už teď dost usilovně pracuji, aby nazýval věci pravými jmény a ne eufemismy. Je-li někdo zločinec, je potřeba to o něm říkat, a vytvářet ovzduší k tomu, aby tento zločinec nesl následky za své činy."

Sociolog Petr Hampl považuje Putina za stejně autoritativního vládce, jakým je třeba prezident Barack Obama. 

Hampl: „Putin i Obama, oba se chovají velmi autoritativně, oba se snaží prosadit ve svých zemích to, co jim poměry a ústava dovolují. Myslím si, že pro současné Rusko je Putin nejméně špatná volba... Jestli je Putin válečný zločinec, to já nevím. Je to dospělý člověk, ať se hájí sám."

Hampl vidí budoucnost Ukrajiny „velmi chmurně". A nejen její. „Vidím bohužel i negativní následky pro budoucnost lidí v České republice i dalších evropských zemích."  „Buďto sankce nezaberou, a potom je budeme po pár měsících v tichosti rušit s jediným výsledkem: české pozice na ruských trzích přeberou Svýcaři, Indové a další, kteří se k sankcím nepřipojili. Nebo se sankce povedou, Putinova vláda padne, a potom převezme v Rusku moc nejsilnější opozice, která tam je, což je Komunistická strana Sovětského svazu." Petr Hampl hodnotí celou situaci jako bezvýchodnou. „Dostali jsme se do situace, kdy obě varianty jsou špatně, obě jsou tragické, a nemáme žádné východisko." 

Renata Kalenská, Ondřej Čihák

rozhlas.cz, 26. 8. 2014, rubrika: Stanice

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme