Schwarzenberg: Zákony, které si navrhnul ministr financí, jsou nehoráznost

11. 6. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem na TN.cz)

Moderátorka:

Dobré odpoledne, vážení diváci, je tady další pokračování pořadu Vaše téma. Našim dnešním hostem je předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí, pan Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 Schwarzenberg.

Vítejte, pane předsedo.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Dobré odpoledne.

Moderátorka:

Chci se zeptat, jak se dnes máte?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Bezvadně, všechno v pohodě, prozatím.

Moderátorka:

Je tady jeden z dotazů diváků, že poslední dobou nejste příliš vidět, že většinu témat poslední dobou za opozici, za TOP 09 komentuje pan Kalousek. Tak jak to máme vnímat?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Zajedno jako předseda zahraničního výboru jsem taky poměrně často na cestách. Já jsem byl během posledních šesti neděl se zahraničním výborem v Japonsku, předtím jsem byl ve Washingtonu, v Portlandu, v Avignonu, kde jsme postavili lavičku Václava Havla, a tak dále. Byl jsem taky v Německu. Jsem často na cestách, tudíž se k tomu nevyjadřuji.

To hlavní téma byly zvláštní zákony, které pan ministr financí Babiš nechal uzákonit v prospěch své firmy, co se týká řepky olejné. V tom je odborník spíše bývalý ministr financí, než bývalý ministr zahraničí.

Moderátorka:

Dobře. Pojďme tedy k zahraniční politice, protože ta je v poslední době naléhavější či aktuálnější, než tomu bývalo v minulosti. Mnoho dotazů našich diváků směřuje například k hrozbě Islámského státu. Jsou tady dotazy, zda se máme Islámského státu obávat?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

No my asi méně. Kdo se ho má právem obávat, jsou asi obyvatelé středního východu, Syřané, Iráčané, obyvatelé Corfu a tak dále. Tedy země především muslimského vyznání, které jsou blízko Iráku. Snad to nepřesáhne do Turecka nebo do Saúdské Arábie. Ty se mají právem obávat. My méně, neboť i Turci dosáhli jenom dobytí Nových zámků. Dál nepřišli na Slovensko. Tedy není to pro nás bezprostřední ohrožení.

Může to však způsobit velmi nepříjemnou situaci, poněvadž právě toto hnutí se šíří nepříliš daleko od benzínové stanice celého světa, což je tedy Arabský či Perský záliv. A tam můžou zřídit pořádnou paseku. Ale mám dojem, že tak hladce, jak na začátku jim to nejde, že Kurdové a různí se proti nim obrací, takže uvidíme.

Moderátorka:

A potom je tady další dotaz. Ptá se divák, jestli nemáte dojem, že ta hrozba Islámského státu odvádí pozornost od Ruska, které je podle názoru tady diváka skutečně nebezpečné, ohrožuje pro naši demokracii. Jak vnímáte současnou pozici Ruska?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Do jisté míry je to pravda. Je taky pravda, že ruská propaganda vždycky toto téma islámského terorismu a jeho ohrožení používala. Pravda je, že různé skupiny islámské, ale spíše z důvodu protikoloniálního boje, povstaly na Kavkaze proti Rusku. Ale Rusové záměrně mluví také o islámském terorismu, aby odvedli pozornost od vlastních výbojů, a aby dosáhli nějaké spojenectví s Američany.

Moderátorka:

A máme se tedy obávat Ruska? Jak Vy vnímáte momentální situaci? Jak Vy vnímáte konflikt Ruska, konflikt na Ukrajině?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Je to válka Ruské federace proti Ukrajině. Když okupuji a anektuji část území svého souseda a dobývám další části, Doněck a Luhansk, kde je dneska už deset tisíc ruských vojáků, plně a moderně vyzbrojených, na rozdíl od ukrajinské armády, tak já jsem konzervativní člověk, takový vztah se za mého mládí nazýval válkou. Když mám vlastní vojáky v cizí zemi. Ale prosím, dneska se mluví o krizi na Ukrajině, ale je to blbost. Je to válka.

Nemám dojem, že to skončí právě u Krymu, u nějakých enkláv na Ukrajině. Prezident Putin je vysoce inteligentní člověk, a ten nevyvolává krizi v mezinárodních vztazích. Vždyť sankce proti Rusku, které stojí Ruskou federaci strašné peníze, kvůli velmi zastaralému průmyslu v Doněcku a pár ukrajinským vesnicím, půdy má dost. Jemu jde o celou Ukrajinu, kterou si chce podmanit. Neuznává samostatný ukrajinský národ. On je toho názoru, že je to součást ruského národa a tudíž by Ukrajina měla poslouchat Moskvu.

Moderátorka:

A jak hodnotíte v této situaci postoj Evropské unie a sankce vůči Rusku? Jsou dostatečné?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Očividně jsou nedostatečné, neboť prozatím Putin nepovolil. Ale musíme je bráti vážně a Rusové je berou vážně. To je taky pravda. Přece jenom mají velký dopad. Ale jestli jsou dostatečné, o tom nejsem přesvědčen.

Moderátorka:

Jak by se tedy podle vás měla Evropská unie zachovat?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Ty sankce zostřit, až Rusko couvne.

Moderátorka:

Jsou tady další dotazy, které souvisí s imigranty, s uprchlíky z Afriky. Je tu další dotaz. „Vážený pane Schwarzenbergu, mám dojem, že současná hysterie proti imigrantům je přehnaná. Jak vy to vnímáte?“ Pisatel ještě píše: „Náš prezident prohlásil, že musíme bojovat proti muslimům. Evidentně má tedy rovnítka muslim – lump anebo muslim – terorista. Jste také toho názoru? To jsou tedy hned dva dotazy.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Jsem plně přesvědčen, že mezi muslimy, křesťany, Arab, Evropany, černochy, Číňany a bílými, je vždy stejný poměr chytrých, pitomých, zlých a dobrých. Ten poměr se mnoho nemění. Jsou různé kultury, různé zvyky, to je pravda. Ale lidi jsou všude lidi. Takže já se nebojím muslimů jako takových. Je pravda, že teď se tam objevily sekty, které jsou teroristické. Ale já si pamatuji ještě před čtyřiceti lety v Irsku, byly křesťanské teroristické skupiny, jak katolické, tak evangelické. Ti také házeli proti sobě bomby, vyhazovaly se do povětří, stříleli proti sobě. Takže to nejsou jenom muslimové.

Člověk bohužel má tu vlastnost, že rád zabíjí svého bližního. To už je od časů Kaina a Ábela. A vždycky hledá jenom dobrou výmluvu proto, aby v tomto zlozvyku mohl pokračovat.

Moderátorka:

A jak tedy vnímáte i postoj české vlády nebo ten odmítavý postoj proti tomu, abychom přijímali uprchlíky?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Já vám řeknu, pouze negativní postoj nám nepomůže. Už přes rok připomínám, že bychom měli dávno mít připravenou imigrační strategii. Nevyhneme se úplně imigraci. Na začátku, když to začínalo, kdybychom na toto mysleli, tak jsme si mohli připravit strategii. Například před půl rokem přijmout syrské křesťany, kteří jsou výchovou, kulturou a tak dále nám mnohem bližší samozřejmě, než jisté muslimské skupiny. Protože částečně šli do západních škol, byli vychováni v křesťanství stejně jako my, takže jsou nám bližší. Kdybychom mohli dnes Evropě ukázat, my už jsme tolik tisíc přijali, tak bychom byli v lepší situaci, než když říkáme jenom „ne, my nikoho nepřijmeme.“ Asi se tomu nevyhneme.

Ostatně já jsem osobně proti kvótám. I kdybychom se jim teď vyhnuli, nesmíme zapomenout, že se časem se i Česká republika stane atraktivní pro ty proudy uprchlíků. Nejenom bohaté země jako je Holandsko, Německo, Francie, Anglie a tak dále, nýbrž už taky středně bohaté země jako my, budou cílem těch uprchlíků. Zátarasy v šumavských hvozdech nám nepomůžou.

Moderátorka:

Jak byste si takovou imigrační strategii představoval? Kolik třeba uprchlíků ročně bychom byli schopni přijmout?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

To je pravdu na delší diskuzi. Já bych teď nerad řekl číslo jenom tak nahozené. To bych rád prodiskutoval s odborníky. Ale přece bych vycházel z čísel obdobně velkých států jako my, které oni bez větších potíží přijali.

Moderátorka:

Měli bychom tedy přijímat i muslimy? Lidé se obávají toho, že bychom tu pak mohli mít problémy s terorismem anebo problémy jaké řeší například Německo či Francie, kde lidé třetí generace vyvolávají určité konflikty.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Je to sice pravda, ale já to Německo znám. Vzhledem k milionu muslimů, kteří dneska v Německu jsou, ať to jsou Turci nebo jiní, jsou ty problémy poměrně malé. Samozřejmě bulvár a všichni z toho dělají ohromný problém. Ale podíváme-li se na faktická čísla, je to přece jenom menší problém, než si myslíme. Když z těch několika milionů stovka nebo dokonce dvě stě odejde bojovat za Islámský stát někde v Iráku, Sýrii, tak je to politováníhodné, ale neohrožuje to podstatně Německo. Člověk musí vidět věci v proporci.

Moderátorka:

Jak se díváte na celkovou imigrační politiku Evropské unie? Někdo říká, že selhala naprosto, někdo zároveň říká, že model multikulturalismu, jaký je například ve Spojených státech nebo v Kanadě, a o který se pokoušela Velká Británie, že také nefunguje. Jaký by měl být udržitelný model podle Vás?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

To je velmi složité. Popravdě řečeno, neexistuje ani česká ani evropská imigrační strategie. Tu žalostně postrádám. Už jsem o tom několikrát mluvil taky na veřejnosti. Česká vláda teď na tom prý pracuje. Měla by s tím poměrně brzy vyjít na veřejnost. A přiznávám, i Evropská unie to nemá. Protože to bylo věcí národních států. Němci, Angličané a Francouzi měli odlišné ty strategie. Angličané vycházejí z toho, že občané Commonwealthu mají volný přístup do Velké Británie. Jelikož severní pobřeží Afriky, Alžír, Maroko, a tak dále patřilo svého času do francouzské koloniální říše a taky velká část západní, takzvané černé Afriky, kde se taky mluví francouzsky. Samozřejmě částečně bych i přijímal z těchto částí. Částečně je to také dědictví koloniální doby, na to nesmíme zapomenout.

Taky Libye byla výtvor kolonialismu. To byly tři samostatné turecké provincie do roku 1911. Pak to Italové dobyli, sjednotili ty tři provincie, vytvořili nové území, dali tomu jméno převzaté z doby Antiky, nazvali to Libyí. Tak se ta země po staletí nejmenovala. Ty tři provincie se dodnes nesrostly, to prostě se nestalo. Ta země se zase rozpadává.

Moderátorka:

Blíží se doba vysvědčení. Je čas ohodnotit i naše politiky. Jak vy byste hodnotil ministra zahraničí Zaorálka?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Musím říci, že se držel poměrně statečně, především co se týká Ukrajiny. Postavil se taky proti jistým výrokům pana prezidenta. Je proevropský. V tom je chvályhodný. Méně chvály zaslouží za samotnou situaci na Ministerstvu zahraničí, kde řekněme, je personální politika velmi nešťastná.

Moderátorka:

Co tím myslíte? Myslíte jeho prvního náměstka třeba?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Celá politika. Tím, že zkušení, opravdu nejlepší diplomaté byli šoupnuti na stranu, přijato bylo spoustu lidí ze stranických důvodů, kteří o diplomacii a zahraniční politice nemají tušení. Ti tam byli dosazeni, což nevytváří dobrou atmosféru.

Moderátorka:

Vy jste zmínil pana prezidenta. Ten je znám svými poměrně značnými sympatiemi k Rusku. Jak vy to vnímáte?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

To jsem taky vypozoroval během poslední doby, to je jeho názor, prosím. Bylo by vhodné, kdyby se nevyjadřoval v rozporu s politikou české vlády. Jelikož jak cestuji po zahraničí, samozřejmě to působí blbě, když z jedné strany je stanovisko vlády České republiky, když se vysloví k tomu povolaní, totiž ministr zahraničí a když prezident praví opak. Pak vypadáme ve světě poněkud směšně.

Moderátorka:

Mnoho lidí si klade otázku, jak by Česko vypadalo, kdybyste byl prezidentem vy, kdybyste zvítězil vy a ne Miloš Zeman. Samozřejmě to už se dá dnes těžko odhadovat, ale co byste vy udělal úplně jinak? V čem vy nesouhlasíte s prezidentem?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Řekněme, když jste se těchto otázek dotkla, já bych vždy na straně napadeného a ne na straně toho, kdo přepadá. A zajisté bych se velice snažil a velmi intenzivně vedl dialog a jednání, abych sladil mé postoje se stanoviskem vlády. Abychom si na veřejnosti neprotiřečili. Když si někdo mezi čtyřma očima může jasně vyjádřit odlišný názor, tak to beru. Ale navenek jako hlava státu bych měl působit a působil bych já více v jednom šiku s vládou.

Moderátorka:

Co říkáte na takové pseudokauzy jako je třeba kauza kolem článku pana Peroutky?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

To je tak smutná záležitost. Jednoho z největších českých novinářů, opravdového liberála, tak pomlouvat, o tom radši nechci mluvit.

Moderátorka:

Očekáváte, že se pan prezident omluví, že ten článek se nenašel? Pokud se nenajde, samozřejmě.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Za prvé se nenajde a za druhé se neomluví.

Moderátorka:

Dobře. Mrzí vás, že nejste prezident, když se díváte na to, co se třeba někdy kolem Hradu děje?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Já vám něco řeknu, tolik mi to nevadí, poněvadž můžu volně zajít do každé hospody, kde se mi líbí.

Vycházet s nejrůznějšími krásnými dívkami, kdybych byl prezident, byl bych sledován na každém kroku. Tyto všechny výhody soukromého života využívám. Můžu také mnohem otevřeněji mluvit, což také využívám. To jsou velké výhody. Víte, já jsem měl jednu výhodu: já jsem dva a půl roku na Hradě působil jako kancléř Václava Havla a jeho spolupracovník. Já si nedělám iluzi, že život na Hradě je selanka. Není. Když to člověk správně dělá, je to spíše tvrdá řehole. Osobně mi to vůbec nevadí. Je mi líto, když právě působíme v zahraničí trapně.

Moderátorka:

Vy jste řekl, že jste pracoval na Hradě jako kancléř. Jak hodnotíte v této souvislosti jak si vede současný kancléř Vratislav Mynář?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Tím já se vůbec nezabývám. Opravdu. To mě nezajímá. Zaznamenal jsem z Blesku, že si vzal krásnou moderátorku, ale víc mě to nezajímá.

Moderátorka:

Dobře, pojďme se tedy podívat na to, jak si vede současná vláda. Vy jste nedávno vyvolali ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Vláda ho ustála, což se dalo do jisté míry očekávat. Nešlo o takový trochu zoufalý krok z vaší strany, jak tvrdila vláda?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Věděli jsme samozřejmě, že to nevyhrajeme, protože koaliční většina je daná. To nám bylo naprosto jasné. Nicméně situace kolem těch zákonů, které navrhl nebo nechal navrhovat ministr financí v prospěch své vlastní firmy, jsem považoval za dostatečný důvod to hlasování vyvolat. Protože musíme českou veřejnost upozornit na nehoráznost takového počínání. Rozumíte, to je trochu moc. A když pan Babiš v této souvislosti mluví o drobných, tak mě to přece jenom trochu udivuje.

Moderátorka:

Jsou tu dotazy na vaši osobní další politickou kariéru. Jak to bude vypadat? Povedete ještě TOP 09 do dalších parlamentních voleb?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

To uvidíme. V mém věku to souvisí s jedinou věcí, s mým zdravím. To už není divu. Prozatím mi jakž takž slouží. Všem pozoruji se znepokojením, že víc a víc trpím hluchotou. Ale to je potom po nějakém čase důvod, abyste toho zanechal. Řekněme i Beethowen, když ohluchl, už nedirigoval, jen psal muziku. Takže asi budu v téže situaci nebo potom si řeknu, když nemůžu poslouchat diskuzi, tak bych se měl stáhnout na jinou činnost. Je to blbý, proti tomu, jak známo, nemůžete moc dělat. Jak říkal jeden můj známý: stáří není zločin, ale svinstvo je to přesto.

Moderátorka:

Neobáváte se trochu o osud TOP 09? Co by se stalo po vašem odchodu z čela, protože vy jste výraznou tváří TOP 09?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Ale jo, to je všechno hezký. My jsme to všechno spolu s Kalouskem vybudovali. Ale myslím, že Kalousek by například vedl tuto stranu velice dobře, v mnoha ohledech ji už teď vede. My se sice na těch hlavních věcech domlouváme, ale z toho taky vím, že toho bude schopný. A kdyby jednou Mirek se odhodlal odejít, tak už tam bude další generace mladších lidí. Takže už o osud té strany nemám strach. Před čtyřmi lety bych ještě měl. Teď je stabilizovaná. Vidím taky, že nám už hlasy neubývají, že jsme stabilizovaná strana. Já už o tu stranu nemám obavy.

Moderátorka:

Zároveň Miroslav Kalousek je asi taková nejvíc výrazná osobnost v české politice, která nejvíce polarizuje veřejnost. Jsou lidé, kteří ho velice podporují, jsou ale zároveň lidé, kteří ho skutečně velice ostře kritizují. Proč má tolik kritiků podle vás?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Za prvé, protože je výrazný. Řekněme v dnešním parlamentu nemá sobě rovného diskutéra. Jak Paroubek odešel z parlamentu, byl odňat z parlamentu Rath, kteří oba byli velmi dobří rétoři a diskutéři, tak dneska je Mirek Kalousek zdaleka nejlepší řečník. Pokud sledujete parlamentní diskuzi, vidíte sama, že ostatní politici vedle něj působí dosti bledě.

Za druhé je už v politice velice dlouho. A často byl trošku před naším působením. V první polovině 90. let, když byl předsedou Lidovců Lux, tehdy se zleva i zprava, jak z ODS, tak zleva, vedla kampaň proti Lidovcům. A například Lux, velmi slušný člověk, sedlák z východních Čech, a jak jsem vypozoroval, to mi potvrdilo můj úsudek o něm, byl to člověk i svými sousedy velice vážený. Toho nazývali v Praze Had na tři. Nebyl. Byl to poctivý sedlák, katolík, všechno. Slušný. A Kalousek byl tehdy jeho hlavní oporou. A z té doby už začínalo pomlouvání taky Kalouska. Udělal zajisté také chyby. Já jsem dělal v životě chyby, on taky. Ale myslím, že je přece jenom jeden z nejvíc pomlouvaných politiků, který v českých zemích žije.

Znám jedinou jeho neřest a náruživost, ale ta je poměrně neškodná. On miluje opery. A když je nějaké výjimečné představení ať už ve Vídni či v Miláně, tak tam letí si ho vyslechnout. Ale na to nepotřebujete tak velké peníze. Slušně vyděláváte, na tuto neřest si můžete vydělat. Mirek je poměrně skromný, nemá velký byt, jezdí služební oktávkou, má tu chalupu, kterou myslím už předal dětem v Bechyni, rozumíte, to je dosti pomlouvaný člověk. To že on má hubu prořízlou, je pravda, a že nikdy se neostýchá vyslovit velmi jasně svůj názor, je také pravda. Ale myslím, že je to jeden z nejnadanějších politiků, které jsem v Praze potkal.

Moderátorka:

Zároveň když se podíváme na průzkumy veřejného mínění, vypadá to, že tu není poptávka po změně, že veřejnost je skutečně spokojená se současnou vládou. Pokud jde o oblibu politiků tak na prvním místě je Andrej Babiš, hned za ním Bohuslav Sobotka. Jak vy si to vysvětlujete?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

My jsme měli to neštěstí, že jsme padli plně do té hospodářské krize, která začala v roce 2008, jak známo. Poměrně dlouho se potáhla. Tato vláda měla to štěstí, že nastoupila, když hospodářská situaci v České republice a potažmo v Evropě se vylepšovala. Jak my jsme neměli vinu na hospodářském propadu teď, tak oni taky nejsou původci toho hospodářského vzestupu. Je to evropská konjunktura, která se takto vyvíjí nebo vyvíjela. To je velké štěstí této vlády, bezesporu.

Za druhé je pravda, že my jsme dělali úspornou politiku. To není populární. A dnešní vláda vydává mnohem víc peněz, což je vždycky populárnější. Podle mého názoru, a myslím, že byl správný, tehdy, ve stavu zadlužení či pokračování nárůstu zadlužení, jiný správný krok právě bylo začít šetřit. Ale prosím, na to můžou být různé diskuze.

A do třetice, i na nás padlo, ačkoliv jsme na tom neměli podíl, smutný konec minulé vlády.

Moderátorka:

Myslíte tím Janu Nagyovou, teď momentálně?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Mezitím jak rozhodly soudy, u mě nastávají pochyby, jestli ta celá akce policejní a vládního zástupce nebyla na politickou objednávku. Neboť jak Zeman v okamžiku, kdy si chtěl stát prezidentem, tak chtěl tuto vládu svrhnout, to mi bylo dobře známo. Tak či onak, když to v parlamentu nešlo, tak mu někdo pomohl.

Moderátorka:

Máme tady poslední dotaz nebo poslední takovou poznámku, protože už se nám krátí čas. My jsme se vás diváci v anketě ptali, jestli si myslíte, že se podaří Islámskému státu proniknout do Evropy. A musím říct, že naprostá většina, je to téměř 90 % lidí si myslí, že se to podaří. Co si myslíte vy?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Myslím, že opravdu ne. Máme jen velmi malé islámské území v Evropě, to je ta turecká část Evropy na Balkáně, je to Albánie a Kosovo. To jsou jediný muslimský části. A tam mají poněkud odlišnou tradici islámu, než je ta islámského státu. Neobávám se, že k nám proniknou, to ne, ale může být, že ten či onen terorista z řad islámského státu, kdo tam s nimi bojoval, se může vracet do Evropy, Německa, Francie, Holandska a pokusí se tady taky o nějaký teroristický útok. Takový ojedinělý útok si dovedu představit. Ale že by islámský stát, na to jsme přece jenom trošku silnější.

Moderátorka:

Pane předsedo, já vám mockrát děkuji za rozhovor, za půl hodiny. Děkuji vám, diváci, že jste se dívali a těšíme se opět příště na viděnou. Ať se vám daří, pane předsedo.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

Děkuju, děkuju mnohokrát.

zdroj: TN.cz, 9. 6. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme