Schwarzenberg: Vadí mi, že to u nás nikoho nezajímá

9. 2. 2015

PRAHA Jsou to jen tři hodiny autem z Prahy, přesto na víkendovou bezpečnostní konferenci do Mnichova nedorazil žádný zástupce vládní koalice. Mezi stovkami politiků z celé planety, počínaje americkým viceprezidentem Joem Bidenem přes německou kancléřku Angelu Merkelovou až po ukrajinskou hlavu státu Petra Porošenka, Českou republiku reprezentoval jediný zástupce – bývalý ministr zahraničí a předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg. V momentě bojů na Ukrajině jen několik set kilometrů od českých hranic a ve chvíli, kdy Merkelová v Mnichově seznamovala svět s výsledkem jednání, jež vedla s Vladimirem Putinem den předtím v Moskvě, měli Češi na konferenci nulové vládní zastoupení a celkově nejnižší za posledních mnoho let.

Bolavé koleno

Pozvání přitom Sobotkovi lidé dostali. Do Mnichova měl odjet ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se ještě v sobotu dopoledne zúčastnil jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. Nakonec však zůstal doma. „Nebylo mu dobře, vrátily se mu bolesti kolena,“ řekla LN Zaorálkova mluvčí Michaela Lagronová. Podle ní ministr ještě v průběhu stranické akce v sobotu dopoledne počítal s tím, že se po jejím konci přesune do Mnichova. Pak se však kvůli narůstající bolesti rozhodl zůstat doma. „Ministr zvažoval i to, že ho někdo zastoupí. Pozvánka je ale nepřenosná,“ dodala mluvčí Lagronová. Za ČSSD dostal pozvání také předseda sněmovny Jan Hamáček, který se zúčastnil několika předchozích ročníků. Letos se, z osobních důvodů, omluvil. Dopředu se – také z rodinných důvodů – omluvil další parlamentář, místopředseda výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL). Naopak premiér Bohuslav Sobotka ani prezident Miloš Zeman pozvání nedostali. Tento fakt, tedy že vládu měl zastupovat tak trochu povinně ministr zahraničních věcí, a nikoli premiér, vicepremiér nebo hlava státu, jako tomu bylo u většiny zemí, znamená dvě věci. Zaprvé, současné Česko není považováno za nositele inspirativních myšlenek. Zadruhé, sami čeští zástupci konferenci, považovanou za první fórum světa pro bezpečnostní otázky, pomíjejí. O pozvání je totiž nutné usilovat. Musel jsem se o to starat. Že jsem šéf zahraničního výboru, pomohlo jen trochu,“ sdělil LN Karel Schwarzenberg a dodal: „Musel jsem se připomenout (u týmu ředitele konference Wolfganga Ischingera – pozn. red.), že žiju a žemám zájem zúčastnit se letošního ročníku konference.“

Vadí mi, že to nikomu nevadilo

Neúčast v Mnichově zkritizovala odborná komunita a média. „Česku dlouhodobě chybí elity, které by se zajímaly o mezinárodní a bezpečnostní otázky a zároveň by byly respektovány mezi evropskými partnery. Toto opomenutí či chybné rozhodnutí jen zapadá do dlouhodobého trendu, kdy se česká politika – až na výjimky – pohybuje v mentálním akváriu,“ napsal think tank Evropské hodnoty v reakci na českou absenci v Mnichově. Kromě nezájmu o konferenci vyplynulo z odpovědí pozvaných politiků, že mezi sebou účast nijak nekoordinovali, aby zabránili stavu, k němuž nakonec došlo. „Ne,“ zněla odpověď Hamáčka i šéfa TOP 09 na dotaz LN, zda spolu a s ministrem zahraničí diskutovali, kdo pojede do Německa. Absence v Mnichově nicméně vládní reprezentaci nechala v klidu. Hlasitě se rozčiloval jen Schwarzenberg. „Je to tu vždycky nejlepší škola zahraniční politiky. Vadí mi, že to u nás nikoho nezajímá,“ řekl Schwarzenberg. „A vadí mi, že nikomu v Mnichově nevadilo, že tam nejsme,“ dodal.

Kateřina Šafaříková

zdroj: Lidové noviny, 9. 2. 2015, str. 3 

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme