Schwarzenberg: V politice ještě zůstanu, dokud mi slouží zdraví

14. 10. 2015

(překlad rozhovoru s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem ze slovenského Denníku N)

Bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg minulý týden oznámil, že ze zdravotních důvodů již nebude kandidovat do vedení ve straně TOP 09. „Spousta mých mladších přátel zemřela, a to mě přimělo zamyslet se," říká. V Bratislavě jsme ho zastihli před debatou o uprchlické krizi v kavárně La Putika, kde si s ním teenagerky dělaly selfíčka.

Zdá se, že stále máte fanynky. Není váš plánovaný odchod z politiky předčasný?

V politice ještě zůstanu, dokud mi zdraví slouží. Akorát jsem se vzdal předsednictví, aby byla strana v novém vedení, kdybych to už pro zdravotní stav neustál. Nechtěl jsem, aby nastal chaos, kdybych náhodou zemřel.

Co byl pro vás rozhodující moment?

Letos budu mít 78 a moji mladší přátelé, například Václav Havel, Ivan Magor Jirous nebo teď Ladislav Kantor, zemřeli v mnohem dřívějším věku, a to mě přivedlo k zamyšlení. Tak jako ve vlastním podniku, který jsem včas odevzdal synovi, jsem chtěl, aby to bylo v pořádku i v TOP 09.

Jednou jste řekl, že z politiky nechcete odejít kvůli dvěma mužům - Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi. Prezidentu Zemanovi nedávno vyvěsila skupina Ztohoven červené trenýrky nad Hradem. Zasloužil si to?

Zda si je zasloužil, nevím. Že na tom pracoval, aby se něco takového stalo, to určitě ano. Nejvíce mi vadí jeho příklon k autoritářským režimům, jeho náklonnost k Putinovi a Číňanům. Má poradce, který pracuje dodnes pro ruskou firmu Lukoil. V kombinaci se šířením strachu a nenávisti i s tím, jak mluví o muslimech, to všechno mi vadí.

Proč se tak připoutal k Moskvě a Pekingu? Pro ekonomiku?

Samolibost. Podívejte se, tam ho přijímají s lichotkami. Líbí se mu, když stojí na tribuně v Pekingu. O to mu jde nejvíc, připadá si pak jako světový politik. A o jiných motivech nechci spekulovat.

Přestala vnímat česká diplomacie lidská práva?

Čeští diplomaté to vnímají. Mnoho lidí na ministerstvu o to stále usiluje, jenže už to není priorita, kterou kdysi zavedl Jiří Dienstbier. Dosud to vydrželo, ale teď to nahrazuje ekonomická diplomacie. Jenže export do Číny stoupal například za mých časů. Číňané jsou tisíce let zkušení obchodníci, vůbec je nezajímá, zda prezident hovoří o lidských právech. Jde jim o kvalitu našich výrobků.

V případě Ruska Vaše česká služba BIS už roky hovoří o infiltraci ruských tajných služeb do ekonomiky. Je to tak?

Síť ruských agentů u nás byla velká vždy, pro Temelín a jiné věci. Mají tu bývalé lidi, o které ještě mají záznam, nové lákají penězi či hospodářským úspěchem. Máme jich tu opravdu dost.

Nyní Kreml rozjel operaci v Sýrii. Je to součást jeho snů o obnovení sovětského impéria?

Je to z více důvodů. Mají tam své základny, které rozšiřují. Rusové jsou na rozdíl od Američanů navíc spolehliví spojenci. A tak například, když USA nechaly padnout Husního Mubaraka v Egyptě, Rusové si spojence Bašára Asada brání. Putin má stejně ctižádost udělat z Ruska světovou velmoc. Pomalu se vrací, ale myslím, že to bude velká zátěž pro jeho ekonomiku. V Sýrii je to velmi obtížné. Bombardování je snadné, ale kdyby tam měl nastoupit na pozemní operaci, to by byl už jiný příběh.

Zastínil Putin Sýrií válku na Ukrajině?

Nikdy v dějinách jsem neviděl takového panovníka, který by najednou řekl, že má dost, když začal dobývat. Putin se stále vidí ve velikosti Sovětského svazu, jehož pád považuje za největší geopolitickou katastrofu. Ví, že kdyby si podmanil Ukrajinu v 21. století, měl by rozhodující vliv v Evropě. Zapomínáme, že Ukrajina je velká jako Francie, to mění rovnováhu na kontinentu. Putin věří, že se pro Sýrii zapomene na konflikt na Ukrajině a že mu za to dokonce dají volnou ruku. Z toho mám největší obavy. Navíc je Putin vysoce inteligentní "kágebák", který ví, jak se věci dělají efektivně. Ten, kdo akceptuje jeho premisy a cíle, je potom přesvědčený, že dělá dobrou politiku. Jediná chyba je, že investoval jenom do vojenského průmyslu a armády a nezlepšil ruskou ekonomiku, která by nestála jen na přírodních zdrojích.

Mirek Tóda

zdroj: dennikn.sk, 13. 10. 2015