Schwarzenberg: V Čimelicích a na Orlíku jsem prožil krásné dětství

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem nejen o jeho dětství na Písecku

22. 12. 2014

Písek – Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Místostarosta Písku Josef Knot předal štafetu otázek předsedoviTOP09 Karlu Schwarzenbergovi, který vyrůstal v Čimelicích a na Orlíku.

Vyrůstal jste v Čimelicích. Jak na tu dobu vzpomínáte?

Vyrůstal jsem v Čimelicích i na Orlíku, na obou místech. Bylo to překrásné dětství, mé nejhezčí vzpomínky. Rodiče na nás měli nejvíce času vůbec za celý život: byli jsme pod určenou správou Němců, otec se nesměl zabývat podnikem, takže jsem si je užil. Strašně rád na to vzpomínám. Ovšem také na Rakovice, na procházky na Chlum, koupání v rybníku, jak jsme si hráli s dětmi… Tehdy jsem ještě nadšeně chytal raky a byl jsem, a to už jsem zase, taky výborný houbař.

Vracíte se na Písecko rád?

Ale ano! Využívám každou chvíli, kdy mohu. Samozřejmě.

Znáte dobře život v zahraničí i v České republice. Co naší zemi podle vás po 25 letech od revoluce stále chybí?

Poctivost a právní řád. Nemáme a stále nám chybí vztah k právu, dokonce někteří velvyslanci ze spřátelených zemí protestovali proti přemíře korupce, a to je velmi smutné. Masaryk nás učil „Nebát se a nekrást“ a my jsme to zkrátili na „Nebát se krást“.

Čas od času se objevují zprávy, že chcete skončit s politikou. Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Bohužel musím spoustu lidí zklamat – prozatím ještě zůstávám. Ovšem v mém věku je už v dohlednu okamžik, kdy budu povolán jinam. Doufám ale, že mezitím ještě budu moci něco udělat.

Podle posledního průzkumu byste porazil v prezidentských volbách stávajícího prezidenta Miloše Zemana, hodláte se utkat v dalším volebním boji o tento post?

Bude­li v řádném termínu, tak jsem přesvědčen o tom, že by měl kandidovat někdo mladší.

Jak nejraději relaxujete?

Je­li na to čas, tak jsem rád někde třeba v lese, ale to se daří tak dvakrát, třikrát v roce… V pracovním období, kterého je větší část roku, si rád dám džbánek piva, sklenici vína a k tomu něco zajímavého k přečtení…

 

Karel Schwarzenberg předává štafetu Elišce Machové, studentce písecké obchodní akademie.

Odpovídá: Karel Schwarzenberg

Narodil se 10. prosince 1937 v Praze. Ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. 9. ledna 2007 byl jmenován ministrem zahraničí ČR. V červnu 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09 a nyní je jejím předsedou. V květnových volbách v roce 2010 byl zvolen poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Od 13. 7. 2010 do července 2013 byl ministrem zahraničních věcí ČR a prvním místopředsedou vlády. Kandidoval na prezidenta ČR. V druhém kole však neuspěl. V říjnu 2013 byl zvolen poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a od prosince 2013 je předsedou Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Mezi jeho záliby patří politika, staré a nové umění, zvláště moderní architektura. 

(lk)  

Písecký deník, 20. 12. 2014, rubrika/pořad: Písecko, str. 02   

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme