Schwarzenberg: Putinovi Zemanův projev vyhovuje

30. 9. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Moderátor

A pojďme pro politické reakce na prezidentův projev. Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09. Zdravím Vás. Hezké dopoledne přeji.

Dobré dopoledne.

Moderátor

Má, podle Vás, prezident Miloš Zeman pravdu, když tvrdí, že proti terorismu může zasáhnout pouze světové společenství jako celek?

Karel Schwarzenberg, předseda strany /TOP 09/

Nejsem úplně toho názoru. K tomu, aby celosvětové společenství zasáhlo, jsou nutná důkladná jednání, aby se všichni spojili. Poněvadž ty velké mocnosti také sledují vlastní cíle. Případný kompromis pak může být poněkud podivný. Je to Zemanova teze. Ovšem rád bych připomenul, že o to usiluje také ruský prezident Putin. Ten pořád mluví o tom, že by tady měly světové mocnosti spolupracovat. Má ovšem vlastní starosti s islámskými bojovníky na Kavkaze a samozřejmě se při té příležitosti může zapomenout na Ukrajinu a na vlastní ruský útok na Krym a na východní Ukrajinu.

Moderátor

Promiňte, když se vrátíme k Miloši Zemanovi. Když Miloš Zeman říká, že světové společenství se dohodlo na zásahu proti pirátům v Somálsku. Proč by se nedohodlo na zásahu proti teroristům? Není to pádný argument?

Karel Schwarzenberg, předseda strany /TOP 09/

Je to mnohem snazší.  Tady šlo o několik lodí a ti piráti, proti kterým se bojovalo, tvořili malé skupiny na somálském pobřeží, které se musely nějak uživit, když v nějaké jiné zemi vylovili ryby. To je něco úplně jiného, než je to hnutí různých teroristických skupin od Nigérie až po Irák.

Moderátor

Prezident Miloš Zeman o tom mezinárodním zásahu proti terorismu mluvil už v lednu na konferenci, která připomínala výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Vnímáte v těch dvou projevech, tedy v tom lednovém a v tom dnešním, nějaký posun, třeba v radikálnosti, rétorice?

Karel Schwarzenberg, předseda strany /TOP 09/

Ne, myslím, že to je pořád ta stejná myšlenka, která mu z různých důvodů vyhovuje. Teď jedná Putin s Obamou a uvidíme, co z toho vyleze. Ale jak říkám, že navrhuje způsob války, tak se pan prezident prokazuje jako vojenský stratég. Všichni šéfové generálních štábů na světě budou jistě pozorně poslouchat.

Moderátor

Pojďme se, prosím, zabývat tím návrhem v hypotetické rovině, bez ohledu na to zda může mít podporu, zda projde či neprojde. Ty zásahy jakýchsi malých jednotek modrých přileb proti nervovým centrům teroristů. To může fungovat, pokud by k tomu došlo?

Karel Schwarzenberg, předseda strany /TOP 09/

Na rozdíl od pana prezidenta se nepovažuji za vojenského odborníka. To by měli posoudit opravdu vojáci, jestli je to takhle možné. Částečně ano, ale řekl bych, že všechny ty války na dálku, ať jsou to bomby nebo drony, mají jenom omezený výsledek, dokud mají teroristické skupiny na zemi svou podporu. Hlavní problém s drony, bombami je, že hnutí prostě nevymýtí. To je ten problém, když jsou tyto skupiny nebo Islámský stát vytlačeni na půdě.

Moderátor

Sám říkáte skupiny. Má tedy Miloš Zeman pravdu, alespoň v tom, když tvrdí, že je nebezpečné zužovat ten problém terorismu pouze na Islámský stát? Že tedy těchto teroristických skupin je víc?

Karel Schwarzenberg, předseda strany /TOP 09/

V tom s ním souhlasím. Ano, jsou různé skupiny. V Nigérii je hlavně pro tamější lidi a děti velice nebezpečné Boko Haram. Samozřejmě jsou skupiny v Alžírsku nebo v Libyi, které jsou různě nebezpečné. V tom má naprostou pravdu.

Moderátor

Je nutné anebo možné zakročit naráz proti všem těm skupinám?

Karel Schwarzenberg, předseda strany /TOP 09/

V příštích letech nevidím reálnou možnost, že by to bylo možné. Poněvadž válku musíte vést soustředěně, ne rozptýleně. Vyžaduje to takové nasazení sil, že nevím, kdo by toho byl schopný.

Moderátor

Ještě jedna věc, prosím. Prezident Miloš Zeman taky řekl, že zástupci Syrské opozice i vlády mají zájem podepsat deklaraci o příměří v Praze. Může Česká republika reálně sehrát jakého si moderátora toho konfliktu?

Karel Schwarzenberg, předseda strany /TOP 09/

Bylo by to hezké, kdyby se to dělo v Praze. Je pravda, že Česká republika má asi nejlepší vztahy se Sýrií z evropských států. Máme tam ještě fungující velvyslanectví. Nejsme účastníci nějakých bojových akcí, takže si umím představit, že to může být pro všechny strany přijatelné.

Moderátor

Karel Schwarzenberg. Já Vám děkuju, přeji hezký den.

Karel Schwarzenberg, předseda strany /TOP 09/

Děkuji mnohokrát. Na shledanou.

zdroj: ČT 24, 30. 9. 2015

Osobnosti: Karel Schwarzenberg