Schwarzenberg: O uzavření českých hranic by neměl rozhodovat jen ministr vnitra

2. 3. 2016

(editovaný přepis diskuse v pořadu Události komentáře ČT)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Řecký premiér Alexis Tsipras bude na pondělním summitu Evropské unie a Turecka prosazovat povinné, nikoli dobrovolné přerozdělování uprchlíků. Kvůli zpřísnění hraničních kontrol v zemích na balkánské trase uvízly v Řecku tisíce běženců. Kvůli tomu jednal ve Vídni šéf Evropské rady Donald Tusk s rakouským kancléřem Wernerem Feymannem.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane předsedo, Schwarzenbergu, jak vy vnímáte potřebu nějakých hraničních kontrol, ať už ve světle právě projednávaného zákona, který umožní ministru vnitra rozhodovat o obnovení hraničních kontrol, nebo aktuální situace?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

Prozatím žádné ohrožení našich hranic neexistuje. Opravdu nevidím nejmenšího důvodu hranice teď uzavřít. Co se týká toho zákona, mám proti němu trochu výhrady, poněvadž to přidává příliš moci vnitru. Padáme do chyby, kterou jsme udělali před 30 lety. Pamatujete si na všemocnou kachlíkárnu? Že by ministr vnitra mohl sám uzavřít hranice na pět dní, považuju za povážlivé.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Kachlíkárna, tam je ministerstvo vnitra pořád. Pane předsedo, má to být ministr vnitra?

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

Je evidentní, že někdo to být musí, kdo v té první fázi rozhodne. Pokud je to v gesci ministra vnitra, je to podle mě pouze logické a je to pouze možné na pět dní. To mně nepřijde jako doba, která by vyžadovala svou délkou nějaké rozhodnutí jiného kolektivního orgánu, například vlády. Ten musí přijít až poté, co tato doba uplyne. Pět dní mně přijde adekvátních a současně to umožňuje patřičnou pružnost, kdyby se náhodou stala nějaká nepředvídaná situace. Není nutné svolávat okamžitě celou vládu. Ministr prostě rozhodne, a pokud bude potřeba tu věc prodloužit, tak jsou mechanismy už mimo kontrolu ministerstva vnitra.

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

Když se zamyslím nad tím, kolik věcí vyžaduje kontrasignaci premiéra, tak bych si mohl představit, aby to aspoň kontrasignoval premiér a fungovaly tady čtyři oči. Aby to nebyl jeden ministr sám.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Opusťme české hranice, pojďme na tu řecko-makedonskou. Tu včera uprchlíci prolomili. Bezpečnostní složky v Makedonii zasáhly. Byl to správný postup? Byl to zásah bezpečnostních složek na hranici, pane Schwarzenbergu?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

Z makedonského hlediska samozřejmě. Oni chrání své hranice, což je jejich plné právo. Samozřejmě, že ti uprchlíci chtějí dál. Nesmíme ale zapomenout na tu bídu, která v Řecku je. Dneska jsem měl několik telefonů, poněvadž v těchto táborech na ostrově Leros pracuje část mé rodiny. Ten ostrov má normálně tři až čtyři tisíce obyvatel. Teď je tam už 5 tisíc uprchlíků. Dochází jídlo, všechno. Malé děti, které přijdou promočené, se nemají do čeho suchého v tomto počasí převléct. Je tam opravdová bída a není tam dostatečná organizace, aby lidi dostali mimo snídani pravidelné jídlo.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Co když se tahle obrovská masa lidí, a to jste mluvil o jednom ostrově, dá do pohybu? Jsou ty zásahy za použití násilí namístě? Je to, je na to Evropa připravena a měla by to dělat?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

My to musíme zabrzdit a pokud možno dát pozor, aby na to nedoplatily děti, ženy, těhotné. A že máme právo to brzdit, o tom nepochybuji.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ještě se zeptám na tu podstatu a na případné možné budoucí konflikty mezi uprchlíky a Evropany při možných násilných potyčkách, pane Schwarzenbergu. Tady hrozí další eskalace nějakých konfliktů?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

Neřekl bych konflikty, i když jsou lidi v zoufalství schopni udělat leccos. Oni jsou v bídě a doufají, že se dostanou někam, kde se jim bude dařit lépe. Jak říkám, člověk musí odlišit mezi těmi, kteří utíkají o život, to jsou uprchlíci ze Sýrie, z Iráku, částečně z Afghánistánu a mezi těmi, kteří utíkají z hospodářských důvodů. Byť ale, když je v zemi, jako například v Kosovu, 65% nezaměstnanost, nebo 35% v některých balkánských zemích, tak chápu, že ti lidé taky prchají. To jsme zavinili my sami, poněvadž jsme je brzdili při jejich vývoji směrem k Evropě.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A teď k tomu Řecku a jeho schopnosti - registrovat, kontrolovat, vypovídat a vracet do zemí původu. Funguje to, pane Schwarzenbergu, podle vašeho názoru?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

Ne tak úplně. Byť Řekové udělali mnoho chyb v minulosti, tak musíme přiznat, že tento nával je trošku nad jejich síly, poněvadž ty nesčetné ostrovy ohlídat nemůžete. A s odpuštěním, právě tak tlak Evropské unie snažit se zařídit hotspoty. Než tohle funguje, trvá to taky nějaký čas. Prostě ta zařízení nebyla, nikdo takovou explozi nečekal, a teď vyčítáme Řekům, že na to nejsou perfektně připraveni.  Tady musíme mít také ohledy, oni jsou před neřešitelnou situací. Já bych rád věděl, jestli bychom to zvládli my.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Hamáčku, váš postoj. Už se vracím k tomu Řecku. Tedy, zvládá to, rozjelo se to? Funguje vztah s Tureckem? Návratová politika směrem do této země? To už funguje, nebo se zase za dva, tři dny dozvíme, že ten problém je pořád stejný?

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

Tak ta situace je určitě lepší, než byla, byla na podzim. Ukazuje se, že jistý tlak, který byl na Řecko vyvinut, i třeba diskusemi o tom takzvaném plánu B, to znamená, o uzavření řecko-makedonských či řecko-bulharských hranic zafungoval. Možná je potřeba v tom tlaku pokračovat, protože až teď se ukázalo, že Řecko má čtyři funkční hotspoty, ten pátý buduje, ale není to jenom o hotspotech. Pokud Řecko nezvládá tu situaci, a já tomu rozumím, protože je ve velmi složité ekonomické situaci, prošlo si velkou krizí, tak bych očekával, že se obrátí na Evropskou unii, na členské státy Evropské unie se žádostí o pomoc  a že ty státy nějak odpoví. Ale zatím kromě žádostí o dodávky, řekněme, dek či stanů, žádná žádost například o vyslání policejních posil, nějakých mezinárodních jednotek, které by mohly pomoci při registraci, pokud to Řecko nezvládá vlastními silami, tak takovýto požadavek zatím nezazněl. Vztah Řecka s Tureckem je samozřejmě velmi komplikovaný, to víme z historie a nepřispívá tedy také k nějaké spolupráci, ale zase třeba ta diskuse o roli té námořní operace NATO se také někam posunula a už to vypadá, že je zde nějaká dohoda, která před 14 dny nebyla. Takže, jak říkám, mám pocit, že se to pomalinku, ale jistě posunuje správným směrem.       

Daniel TAKÁČ, moderátor

Praha uzavře sesterskou spolupráci s hlavním městem Číny, s Pekingem. Návrh ve čtvrtek velmi těsně přijali pražští zastupitelé. Pro hlasovali ti z hnutí ANO, ČSSD, KSČM a taky část ODS. Smlouvu přitom minulé pondělí odmítla rada hlavního města. Píše se v ní totiž mimo jiné i o uznání jednotné Číny, což například znamená, že Tchaj Wan je její součástí. Schválení partnerství mezi oběma městy vyvolalo vlnu kritiky u opozice. Pane Schwarzenbergu, TOP 09 vyzvala vedení ČSSD a ODS, aby se ta celostátní vedení, aby se distancovala od rozhodnutí pražských zastupitelů. Proč?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

Poněvadž ta formulace, která byla používaná, je opravdu velice nešťastná. Samozřejmě uznáváme jednotu Číny, nicméně stejně jsme kladli důraz na to, že Tchaj Wan má právo na samostatný vývoj, udržení svého demokratického řádu, ústavního řádu a tak dále. Ta formulace, kterou Praha podepsala, ta to ovšem zpochybňuje. Proto jsme byli proti tomu. Za druhé, smlouvou jsme nikdy nepřistoupili na nějaké politické podmínky, ať je to s jakýmkoli městem. Jenom tady – a ještě k tomu z pochybných důvodů. Tady v úvodu se mluvilo, že do Prahy nebo do Čech míří obrovské investice. Prozatím ty obří investice ale nejsou. Koupili, prosím, pivovar Lobkowicz, což je od nich hezký a několik realit v Praze - to ale koupili Italové víc než Číňané. Tedy to všechno je nabubřelé, ale není tak úplně pravdivé. Měli bychom se podívat na realistická čísla a podle toho taky naší politiku zařídit. Ale my máme bohužel sklon vůči mocným a bohatým jednat v předklonu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Právě, pane Schwarzenbergu, to říká dnešní ministerstvo zahraničí, to platilo, tatáž formulace, stejná formulace platila i v dobách, kdy vy jste byl ministr zahraničí.

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

Ano, ale byl jsem právě trošku opatrnější při formulaci, co se týká Tchaj Wanu. Promiňte, tady je jistý rozdíl. My jsme vždy uznávali jednotu Číny, to je pravda.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, ale to je i Tchaj Wan. Nebo ne?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, Poslanecké sněmovna /TOP 09/

Ne, Tchaj Wan musí udržet svůj ráz, má na to právo.  Je koneckonců dvakrát tak veliký než my, takže mu musíme přiznat také právo jisté samostatnosti. To, na co bych kladl přeci jenom důraz hlavně je to, že přistupujeme na politické požadavky, na které bychom vůči žádné jiné zemi nepřistoupili. To mi na tom taky vadí, jak říkám, tedy sklon před penězi a mocí.

zdroj: Česká televize, Události, komentáře, 1.3.2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme