Schwarzenberg: O budoucnost TOP 09 se nebojím

25. 11. 2015

Odcházející předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se předání strany Miroslavu Kalouskovi nebojí. A to přes to, že nového šéfa čeká těžký úkol - zastavit klesání stranických preferencí a obejít se v krajských volbách bez dosavadního spojence Starostů a nezávislých, kteří chtějí kandidovat sami. "Nezlobím se na ně. To je, jak kdybych měl být naštvaný na všechny holky, které mě opustily," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

O víkendu předáte stranu Miroslavu Kalouskovi, těšíte se? Konečně se zbavíte břemene.

No konečně. Přiznávám, že jsem se na stranických zasedáních vždycky poněkud nudil.

Bojíte se o budoucnost TOP 09?

Ne, proč bych se měl bát? Máme celkem stabilizovanou stranu. Příští předseda bude očividně zvolen Miroslav Kalousek, který stranu vede dlouhodobě, spolu se mnou ji založil, všichni ho znají. V té druhé generaci je spousta dobrých lidí - Helena Langšádlová, Marek Ženíšek, dnešní předseda pražské strany Jiří Koubek. Takže strach nemám.

Máte to extrémně těžké, uznejte. Velká skupina lidí slyší na Miloše Zemana a jiné, kteří tady rozdmýchávají strach a nenávist. Do toho relativně populární vláda, alespoň na to, jak to bývá zvykem po dvou letech.

Je populární, ale samozřejmě do politiky patří štěstí. A my jsme měli to neštěstí, že jsme nastoupili a hospodářství šlo dolů, oni nastoupili a jde to nahoru. My jsme za tu situaci nemohli a oni taky ne. Ale to je normální.

Nepřehnala to ale přece jen trochu TOP 09, když byla ve vládě, se škrty?

My jsme udělali chybu, už jsem o tom měl diskusi s Kalouskem. Přiznávám, že to bylo děláno příliš plošně, že jsme třeba v důchodech a jiných otázkách měli být trošku otevřenější, liberálnější. Zásadní směr byl správný, ale v konkrétních krocích jsme dělali chyby, jako každý obyčejný člověk. My nejsme neomylní.

Já myslel, že v tom hrálo roli, jak předsedové dvou pravicových stran bojovali o voliče.

Ani ne. O voliče se soupeří, o tom není pochyb, ale ta finančně hospodářská politika byla většinou naše myšlenka.

Další problém je, že teď před krajskými volbami se rozcházejí vaše cesty se Starosty.

Já jim to přeju, každé dospívající dítě se musí osvobodit. Myslím, že ve volbách to nebude ohromná ztráta, mají poměrně malý počet voličů. Nicméně, mají několik lidí, které považuju za velice cenné, například místopředsedu Sněmovny Petra Gazdíka nebo poslance Jana Farského, a tudíž je mi to líto.

Nejste na ně naštvaný, že se s vámi tak trošku vyvezli do Sněmovny?

Proč? No a tak co? Dělali tam podobnou práci, myslím, že se osvědčili, já proti nim nic nemám. To je, jak kdybych měl být naštvaný na všechny holky, které mě opustily, taky nejsem.

ODS v čele s Petrem Fialou se vám nezdá jako dobrý partner?

Já si ho vážím, i jako ministra. On se vzdal nadějné akademické kariéry, aby sloužil ODS, to je opravdu politická oběť. Nicméně třeba ten jeho proslov, který jsem slyšel ve Sněmovně ohledně uprchlíků…

Nejste ale i vy se svými názory na uprchlíky v TOP 09 třeba v menšině?

To nevím. Samozřejmě, lidi mají strach. A bohužel šířit ten strach pomáhají vysoce postavené osoby. Je to poněkud směšné, kolik uprchlíků se k nám vůbec dostalo? Že se zvládne veliký počet uprchlíků, dokazují sousední Rakušané, kteří jsou o něco menší a mají jich tam sto tisíc. Já tvrdím, že nejsme o tolik blbější.

Vraťme se k budoucnosti TOP 09. Lidé z vaší strany mají docela často pocit, že je zastiňuje duo předseda a místopředseda.

No právě, teď aspoň jeden z nich odejde. Vidíte, to je báječné, bude víc světla.

Není na tom ale něco pravdy, že širší veřejnost kromě vás dvou nikoho moc nezná?

Nezkušený člověk se musí vždycky prosadit, nikdo není od začátku známý. Mně se to stalo taky až v poměrně pokročilém věku. Když někdo očekává, že ho vedení vytáhne na světlo boží, to je omyl, v politice se musíte sám prosadit. Když vás někdo nahoru vytáhne, tak taky může přijít okamžik, kdy vás už nikdo tahat nebude a ukáže se, že máte příliš málo vlastní síly.

Není pro TOP 09 problém, tak jako pro všechny, sehnat lidi?

Jsou doby, kdy se lidé hrnou do politiky, teď je doba, kdy se nehrnou. Není to jen u nás, ale i v sousedním Rakousku, částečně i Německu. Politik je mizerně placený, protože jsme závistivá společnost. Má z 80 % pokažené večery i víkendy, což ztěžuje rodinný život. A když nekradete, tak na tom nic nevyděláte.

A u veřejného mínění status špatný...

Strašný. Asi podobně jako prostitutky. Ale ty se alespoň za ty peníze snaží poctivě udělat lidem radost. Což nemůžu tvrdit o všech politicích.

Bude Miroslava Kalouska dlouhodobě bavit pozice opozičního lídra?

Mnohem radši by bral vládu, to chápu, já taky. Jak říkal velký sociálnědemokratický politik, opozice je na hovno. A má pravdu. Ale je důležitá. Ale samozřejmě je každý radši ve vládě, vůbec to nezpochybňuju.

Myslíte, že mu stranu předáváte jednotnou?

Ano, prozatím. Samozřejmě, v té či oné organizaci je někdy obtížnější komunikace, ale nejsme hluboce rozpolceni.

Předáte Kalouskovi nějakou radu?

Jediné, co bych mu rád poradil, i když vím, že to v jeho nátuře není, aby si převzal trochu mého flegma. Aby ubral trochu cholerismu. To často v životě pomáhá.

Václav Dolejší, Lucie Stuchlíková

zdroj: aktuálně.cz, 25. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme