Schwarzenberg: Naší hlavní základnou je Praha a další velká města

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

10. 9. 2014

V čem jsou blížící se volby důležité pro TOP 09?
Pro nás jsou důležité hlavně komunální volby ve velkých městech, protože naší hlavní základnou je Praha a další velká města. Tam bychom chtěli uspět. To není žádné tajemství.

Co říkáte na výrok primátora Hudečka, že pokud chce Česko dosáhnout evropské úrovně, tak by mělo podporovat hlavně rozvoj Prahy, a ne jiných měst?
To je hodně nešťastný výrok. Každý jednou v životě prohloupí, to se teď stalo panu Hudečkovi.

Máte šanci znovu výrazně ve volbách zabodovat? Sám jste při zahajování kampaně uvedl, že vám vyrostl silný konkurent – hnutí ANO.
Hlavně má spousty peněz, které může dát do kampaně. Vzpomněl jsem si na svého rakouského souseda, sedláka. Ten mi říkal: S plnými kalhotami je lehké smrdět.

Ale Babiš není jen bohatý, ale je i mezi lidmi populární. Nemyslíte si, že si to i zaslouží?
Popularita má málokdy co dělat se zásluhou. Ani když jsem byl já nejpopulárnější, nepochyboval jsem, že jsem si to zasloužil. Jak říká staré české přísloví: Panská láska po zajících chodí. A to platí i pro lásku lidovou.

Pokud uspějete v Praze a budete sestavovat koalici, budete mít problém s ANO jako partnerem?
Samozřejmě s tím problém asi bude, protože je to strana vůdcovského typu. Bude asi pro jejich místní politiky těžké samostatně rozhodovat, aniž by se báli, že budou hned odvoláni.

Jaký bude podle vás slušný výsledek v senátních volbách?
Doufám, že dáme dohromady senátorský klub (5 senátorů), protože si myslím, že lidé pochopili, že absolutní většina ČSSD v Senátu byla omyl.

Na vaší předvolební akci rozdávali placky se sloganem Držíme západní kurs. Nebojíte se, že tím lidi jen provokujete?
Nevím, čí to byl nápad, ale je blbý. Protože jediný, kdo drží západní kurz, je Putin, my musíme držet kurz na východ, kde potřebuje pomoc Ukrajina.

Oldřich Danda

Právo, 10. 9. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme