Schwarzenberg: Na vejminek nejdu, ještě počkám

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

27. 9. 2014

TOP 09 bude mít příští rok sjezd, budete znovu kandidovat na předsedu? 
V zásadě ano. 

Protikandidáta zase mít nebudete? 
Zatím se nikdo nepřihlásil. Všichni protikandidáti nespěchají, protože když se na mě podívají, tak si řeknou: já jsem mladý, dědek je starý a brzo zgrejzne. Kdyby mi bylo o dvacet let méně, tak by mě určitě chtěli straníci odstranit, ale teď jim stačí čekat na přirozený vývoj. 

A nebylo by v 76 letech záhodno předat kormidlo někomu mladšímu? 
Někdy během příštích deseti let to udělám. 

To si věříte. Jak na tom jste se zdravím? 
Nechal jsem se v létě důkladně prohlédnout. Odebrali mi krev. Jsem v pohodě. 

Takže toto nejsou vaše poslední volby v čele TOP 09? 
Jak to vidím, asi ne. 

Ale po loňských prezidentských volbách jste říkal, že to jsou vaše poslední volby a pak půjdete na vejminek. 
Ještě nějaký čas počkám. Jednak mi zdraví slouží lépe, než jsem očekával, což je radost. Za druhé někteří lidé mě tady opravdu motivují, abych zůstal v politice. 

Z vaší politické strany? 
Ne. Pan Babiš a pan prezident. 

V TOP 09 vás nepřesvědčují? 
Dokud jste šéfem, tak vám každý říká, že byste měl zůstat. To člověk nesmí nikdy brát vážně. 

Nebojíte se toho, že kdybyste odešel, že by strana šla ke dnu? 
Kdyby mým odchodem šla ke dnu, tak by strana beztoho nestála za to. Buď se vytvoří něco, co vydrží, v což doufám, nebo to bylo postaveno na mně, takže je to blbé. Ale mohu říci, jak jezdím po krajích českých, že se objevují mladší lidé, kteří se mi docela líbí, kteří by to mohli vést za mě. 

Když toho necháte, asi bude na řadě Miroslav Kalousek? 
On je samozřejmě jako první po mně. 

Ale společnost rozděluje. 
To vím také. Ale zpozoroval jsem, že od té doby, co je v opozici, získává mnohem víc sympatizantů. V poslední kampani, kdy jsem jezdil po krajích českých, se mi někdy stalo, že se mě lidé ptali, kdy přijede pan Kalousek. On vede velmi výmluvně a dobře opozici a získává úplně nové příznivce. Dokonce někteří mí přátelé tady v Praze, kteří byli velice skeptičtí vůči Kalouskovi, se teď stali jeho příznivci. Jeho image se lepší. A já ho i přesto považuji za nejvíc pomlouvaného člověka v České republice. To se táhne ještě od dob, kdy byl s bývalým předsedou lidovců Luxem, jeho také pomlouvali. Pamatujete si na to, jak mu říkali? Had na tři. Ale byl to čestný a zkušený politik. Člověk si musí - bohužel - v politice zvyknout na pomluvy. Já jsem si na to také zvykl. 

Říkal jste, že vás motivují Andrej Babiš a Miloš Zeman, ale přijde mi, že jste s kritikou šéfa ANO trochu přestali. Zlepšil se? 
Ne. A vůbec jsme také nepřestali. Při každé příležitosti. Poslechněte si různé proslovy pana Kalouska ve Sněmovně. A jak bude předkládat ten divný rozpočet, tak se to bude opakovat. Až půjde na moji paseku, tak se také o něho budu starat. 

Vy jste ho kritizovali, že je ve střetu zájmů, naplňují se vaše obavy? 
On dělá to, co říká. Vede svůj úřad, jako by to byl jeho podnik. 

Není vám líto, že jeho hvězda vytlačila tu vaši a on je vítězem žebříčků popularity? 
Popularitu nesmíte nikdy brát příliš vážně. Pamatujete na ubohého Standu Grosse, jak on byl oblíbený? To jde nahoru dolů. Pamatuju si svého otce, jak v roce 1945 vedl povstání na Miroticku a Milovicku, pak byl nesmírně oblíbený. Všude. Nebyla oslava nebo něco, kam by nebyl pozván, a v roce 1948 už šli lidé po druhém chodníku, aby ho nemuseli zdravit. Proto vím, že to člověk nesmí brát vážně. 

Jak dlouho, myslíte, Andreji Babišovi popularita vydrží? 
Až lidé přijdou na to, a už pomalu na to přicházejí, že sice mnoho sliboval, ale mnoho nedodržel, protože sliboval příliš. Ty populisté na to nakonec vždycky doplatí. Jednoho dne lidé uvidí, že císař je nahý. 

Čím vás motivuje Miloš Zeman? 
Například výroky, které vedl na summitu NATO, že nemá důkazy o tom, že byli ruští vojáci na Ukrajině. Přitom jich tam bylo habaděj. Byli zajatci, padlí. To i staré přátele naší republiky překvapilo. 

Teď objíždíte zemi v předvolební kampani, jak vás lidé přijímají? 
Velice přátelsky. Nemohu si stěžovat. 

Je to tak silné jako v prezidentské kampani? 
To zajímalo lidi víc, což je škoda, protože pro život v dotyčném městě či obci jsou komunální volby důležitější. V prezidentské kampani dramatickou situaci vyostřuje souboj mezi dvěma muži, to je něco jiného. Každý ví, že já nebudu starostou v Protivíně ani v Praze, nýbrž pomáhám tamějším našim kandidátům. 

Ale když se člověk podívá na billboardy, do diářů všech stranických lídrů - vašeho, Babišova, Sobotkova -, tak to vypadá, že jde spíš o souboj předsedů. 
Ne, nejde. To je velký omyl. Jde vždycky o to město, kde kampaň je. Jediná výhoda je, že když se objeví celostátní lídři, pokud jsou známí, tak tam někdy přijde víc lidí. A místní kandidát se může více lidem představit. 

Vy jste prozradil, že u vás ve vsi, v Sýkořici, jste volil komunistku. Jak se to rýmuje s antikomunismem, který hlásáte na centrální úrovni? 
Protože to byla paní, která nejvíc pracovala v obecní radě, a všichni ji měli rádi. V obecní politice nejde o světonázor, nýbrž kdo tam opravdu poctivě makal na obecním úřadě. Pracovala dobře a to jsem uznával. Je jedno, jestli jsem jiného názoru a ten její považuji za zhoubný, ale když jde o záležitosti obce, tak to nehraje tu roli. Celkem vzato já jsem celý život spolupracoval s lidmi velmi odlišného názoru. 

Váš místopředseda Kalousek se neomluvil za to, že jednoho komunistického poslance nazval komunistickým fízlem. Měl to udělat? 
Ne. Proč by se měl omlouvat? Koneckonců dotyčný patřil k mlátičkám, tak nevidím důvod, jak by ho poškodilo, když se mluví o tom, co dělal. 

Když se budou dělat koalice ve velkých městech, dáte vašim lidem v regionech doporučení, s kým do koalice jít a s kým ne? 
Málo. Někdy ano, když se mě zeptají. Ovšem teď řeknu upřímně - čím větší město je, tím víc se to týká celostátní strany. Takže potom se o tom budeme s nimi bavit. Tam se s dotyčnými posadím, aby zvážili, s kým tam jdou. 

Platí, že s komunisty ne? 
Na vesnici proti tomu nic nemám, tam se někdy musí vytvořit roztodivné koalice, ale ve velkých městech s tím mám velkou potíž. Po pravdě řečeno to platí i pro Stmívání demokracie. 

Myslíte Okamurův Úsvit přímé demokracie? 
Když poslouchám jeho výroky, tak to není Úsvit demokracie, ale její stmívání. Potom mám koaliční problémy s Babišem. Nevylučuju to úplně, ale mám s tím potíž. Celý život jsem byl proti stranám vůdcovského typu a populistickým stranám, protože to nedělá dobře demokracii. Ani jinde, ani u nás. 

V Praze to budete dosluhujícímu primátoru Hudečkovi rozmlouvat? 
Kecy o koalici před volebním výsledkem jsou pouhé kecy. Nic neznamenají, protože volební výsledek všechno změní. 

Čím si Tomáš Hudeček zasloužil, že nad ním držíte ochrannou ruku? 
Je to první primátor po Kořánovi, o kterém vím, že nekradl. 

To stačí? 
V tomto městě je to velice důležité. Ale také udělal územní plán, který není pod vlivem různých developerů a nátlakových skupin. Rozpočet Prahy je po dlouhé době opět v černých číslech. Podařilo se mu snížit nesmyslný kontrakt na tramvaje. Dělá to prostě dobře. To, že je mladý (35 let - pozn. red.), je chyba, která se každý den zmenšuje. 

V české historii ale žádný mladý politik ve vysoké funkci neskončil dobře. 
Také jsem vždy říkal, že když zažijete svou první porážku příliš pozdě, tak vás to zlomí. Hudečkovi se podařilo pořádně padnout na nos svým výrokem při zahájení kampaně. (Hudeček uvedl, že pokud Česko chce dosáhnout evropské úrovně, musí hlavně podporovat Prahu, a ne ostatní města - pozn. red.) 

To podle mého není dostatečná životní lekce. 
Myslím, že je to slušná lekce, protože pobouření bylo po celé republice. Zatím podle mého nenosí nos nahoru, protože dobře ví, že potom do něj teče. Jde mi na nervy, že na vedoucích místech jsou lidé 25 let. Ať jsem to já, nebo Zeman. Už tu strašíme dlouhou dobu. Chybí tu přirozená obnova. Hudeček je mladý a já, když jsem byl mladý, jsem občas také říkal blbosti. Ale ta chyba je každým dnem menší. 

Jaký výsledek by pro vás byl prohrou? 
Kdybychom přišli o podstatnou část hlasů. 

A kdybyste skutečně prohráli, nabídl byste svou funkci předsedy? 
Kdyby se ukázalo, že ta prohra je také kvůli mně, tak samozřejmě. 

Jak odhadujete další spolupráci se Starosty? Jejich nový předseda Martin Půta dal jasně najevo, že by se chtěl trhnout. 
Bylo by pochopitelné, kdyby si chtěli vyzkoušet něco nového. Bude hodně záviset na tom, jestli uspějí. Možná se pak trhnou, ale možná si uvědomí, že v centrální politice bude lepší držet pospolu, protože tak máme větší působnost. 

S ODS jste se domluvili na několika kandidátech v senátních volbách. Je to předzvěst budoucího spojení? Programově jste si blízko a ODS je na tom dost bledě, mohli byste využít šanci. 
Určitě budeme spolupracovat, protože pominul čas, kdy si ODS myslela, že je hegemonem na pravici a my se jim máme přizpůsobit. Teď se považujeme za rovnocenné partnery. Je možné, že budeme úzce spolupracovat. Uvidíme. 

Myslíte, že přijde čas, kdy bude výhodné se spojit? 
Nejsem prorokem, jsem rád, když odhadnu vývoj půl roku dopředu. Je to možnost, ale málokdy se takové slučování podaří. Dobrá spolupráce je leckdy lepší než slučování. 

Domácí politiku hodně vytlačila kvůli napětí na Ukrajině a na Blízkém východě politika zahraniční. Neukazuje se, že opatrná politika české vlády je namístě, když se situace na Ukrajině uklidňuje? 
S plnými gaťaty se vždy politika dělá špatně. 

Proč myslíte, že mají plné kalhoty? 
Když poslouchám, že musíme mít ohledy na Rusko a podobně. Příměří bylo sice uzavřeno, ale nevěřím, že bude trvat a že ho budou dodržovat. Krym je už sežrán, ale obávám se, že budou dále trvat různé podprahové akce, aby se vyhnuli nebezpečí velké války, ale aby se Ukrajina destabilizovala a nakonec se podřídila vůli Ruska. 

Na Ukrajině je spor mezi západní částí a východní dlouhodobý. 
Spor je to menší, než si lidi myslí. Ty povstalecké akce byly v řízení KGB. Spory tam byly, ale mnohem méně z národnostních důvodů, ale protože tam byly prachmizerné vlády. A poslední prezident Janukovyč zavedl zemi do korupce nebývalých rozměrů. Určitě jste viděl jeho palác a také je známo, jakého jmění za jeho krátkého prezidentování nabyl jeho syn. Do toho navíc přišla hospodářská krize, která se nejvíc dotkla východní průmyslové oblasti. Ale že by tam byla nepřekonatelná nenávist, není pravda. Byla tam určitá řevnivost jako kdysi mezi námi a Slováky nebo mezi Prušáky a Bavory svého času. 

Nespěchala příliš Evropská unie, když lákala Ukrajinu ke sblížení? 
Podle mého nelákala, jenom zastávala stanovisko, že kdo chce, tak může udělat asociační dohodu, protože nejde o uzavřený spolek. Když jsem měl tu čest být ministrem zahraničí a poslouchal jsem diskuse, tak řada států říkala, ukončeme další rozšiřování. 

Jak se vám líbí názor vašeho bývalého premiéra, Petra Nečase, který říká, že bychom se měli s Ruskem smířit, protože je tu jiný nepřítel - Islámský stát -, že i Churchill se spojil se Stalinem proti Hitlerovi? 
Při všem respektu před islámským chalífátem to ještě není třetí říše. 

I šéf zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček říká, že na Ukrajině je to chřipka, ale islamisté jsou rakovina. 
On je jako ta slavná gramofonová firma His masters voice; jsa prezidentův zahraničněpolitický mluvčí, musí prezidentovy výroky nějak odůvodnit. Protože je pan Kmoníček velmi inteligentní člověk, tak to velmi dobře dělá. Je to samozřejmě velké nebezpečí, ale jiného rázu než nebezpečí jaderné velmoci, která neopustila imperiální myšlení. Putin drží nadále koncepci z 19. století. Putinovy cíle od cílů cara Mikuláše nejsou k rozeznání. Chalífát je zcela něco jiného. Měli bychom být střízliví a poctiví. Radikálové, ať jsou v Alžírsku, Egyptě, nebo na Blízkém východě, by nebyli tak úspěšní, kdyby tam nebyla taková nezaměstnanost. Války v Iráku i Sýrii tam bídu jenom zvýšily. Když jste mladý člověk a nemáte vybití v rozumném zaměstnání, tak popadnete flintu a jdete do boje. Asi bych to udělal taky, kdybych byl na jejich místě. Ne že by tam byly dobré vlády, ale na tom neseme i svůj díl viny, protože jsme se příliš nesnažili investovat do těchto zemí, aby tam měli lidé práci. 

A myslíte, že ten problém vyřeší bombardování? 
Americké bombardování problém neukončí, může pouze zastavit další vojenskou ofenzívu. Klid tam mohou přinést pouze pozemní vojska. Už před lety se diskutovalo, zda vstoupit do syrského konfliktu, ale žádná mocnost neměla nejmenší chuť tam poslat své vojáky. Protože je to tam nepřehledné a skončilo by to fiaskem. 

Podle vás by tam měli Američané poslat vojáky? 
Neříkám, že by to měli být Američané, ale bez vstupu pozemního vojska se ten problém nevyřeší. 

Je zasahování do místních konfliktů šťastné? Západní země podporovaly opoziční síly v Libyi proti Kaddáfímu a ukázalo se, že vyzbrojily islamisty, s nimiž jsou teď všude problémy. 
To je vždy, když nechcete černou práci dělat sám a někoho si na ni najmete. Když už dostane kanón, tak se poté osamostatní. Nejsem si jist, že bychom v tom měli pokračovat. Když tam pošleme vojsko s veliteli, kteří vědí o místních problémech prd, tak ten problém nevyřešíme. Podle mého musíme počkat, až ten výbuch sám ustane a místní lidé najdou nějaké vlastní řešení. Podle mého tam má šanci pouze arabské řešení. 

Pomůže situace syrskému prezidentu Asadovi? 
Bude-li inteligentní, tak ano. Je teď trochu blbé, že Američané, Francouzi i Angličané ještě před nedávnem tvrdili, že Asad musí být svržen, protože je největší zločinec, ale přitom nikdo nechtěl poslat ani jednoho vojáka. Nechtěl bych tvrdit, že Asad nebo jeho otec jsou lidé svatí a vzorní, ale vždy je nutné se ptát, kdo přijde po nich. Když jsme o tom diskutovali v době, kdy jsem byl ještě ministrem zahraničí, vždy jsem říkal, že máme na výběr mezi dvěma teroristy. Jedni jsou hladce oholeni a druzí vousatí. Ty oholené známe a víme, že udrží jakýs takýs pořádek a že také chrání menšiny. Ti vousatí začali vraždit menšiny a nakonec tam dělají větší bordel, než tam byl. 

Oldřich Danda

Právo, 27. 9. 2014, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme