Schwarzenberg: Na ministerstvu zahraničí to funguje nešťastně

7. 3. 2015

Předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg prozrazuje, že hledání jeho nástupce je v plném proudu. Nelíbí se mu atmosféra, která vládne na ministerstvu zahraničí. Ukrajincům by dodal zbraně. A nikdy by nešel do koalice s Babišovým ANO.

Před dvaceti měsíci jste skončil v ministerském úřadu. Co vám z té doby zůstává v paměti?

Už nic. Je to příliš dávno. Jak říká starý správce Kinských na Chlumci: Hraběcí milosti, to je tak dávno, že už to není pravda.

Je něco, čeho litujete, že jste nedosáhl?

Zastavila se z nepochopitelných důvodů novostavba velvyslanectví ve Washingtonu. Těšilo by mě pracovat na různých projektech, které se za mého ministrování začaly, jako je Východní partnerství. Ale život je takový, člověk musí akceptovat, že nedotáhne to, co chtěl. Zatrpklý rozhodně nejsem.

A co se vám tedy honí hlavou? Před pár dny se třeba konal sjezd Babišovy strany ANO. Co jste si při jeho sledování říkal?

Pan Babiš opakoval, že by rád vládl sám, což mu věřím, to by rád každý. Byl by to hezký systém, kdyby jeden vládl a druhý byl v opozici. Ten, který by vládl, by měl největší média k ruce, včetně vašich novin, největší podniky, kde to taky docela prospívá. Dostali bychom se pomalu ke stavu, že by pan Babiš splnil svůj předvolební slib. Bude vést republiku jako vlastní podnik a ta se pomalu promění v divizi Agrofertu.

Jak byste zareagoval, kdyby přišel za vámi s tím, že by rád vládl s TOP 09?

Poděkoval bych, ale řekl bych, že mě to moc nezajímá. Protože když se podívám, jak zachází s nynějším svým hlavním koaličním partnerem, který je víceméně stejně silný jako on, umím si představit, jak by přistupoval k podstatně slabšímu partnerovi. Jeho výrazivo o lidovcích mi to potvrzuje.

To byste řekl ne, i kdybyste našli programové shody?

 Po pravdě, neviděl bych to jako smysluplné řešení. Bylo by to zničující pro nás a nebylo by to dobré pro tento stát.

Někteří komentátoři poslední sněm ANO interpretovali tak, že si Andrej Babiš hledá partnery na pravici. Vyjádřil se pro snižování daní, státního dluhu...

Prosím, ať ráčí hledati. Já se jako partner nevidím.

Proč je podle vás ANO tak populární?

Protože to dělá šikovně, budí nejmenší pochyby. Doposud se Andreji Babišovi k mému úžasu daří lidi přesvědčit, že není politik, což není pravda. Když dělám židle a stoly, jsem truhlář, když šiji boty, jsem švec. On šije boty a tvrdí, že není švec.

Není to znamení vaší slabosti, když se bojíte, že by do vás ANO lidově řečeno kopalo?

S odpuštěním řečeno, to není výraz slabosti, ale střízlivý pohled. Když jedna strana má tolik a tolik poslanců a druhá tolik.

Miloš Zeman nedávno řekl, že když dá dohromady ANO, vaši stranu a ODS, dá to dohromady koalici.

To jsou jeho počty. Jistě můžete sčítat jablka se švestkami, ale nemá to valný smysl.

Uplývají dva roky od prezidentské volby. Jak hodnotíte Miloše Zemana?

Nebudu ho hodnotit. Jeho činy a výroky za něj mluví dostatečně.

Jste předseda zahraničního výboru Sněmovny. Kolikrát jste dosud interpeloval ministra Lubomíra Zaorálka?

Moc často ne. Nevidím v tom velký smysl. Vedeme dialog.

A to si říkáte opozice?

Zahraniční a bezpečnostní věci jsou podle mého názoru záležitosti, které bychom neměli příliš zatahovat do stranických sporů. Tam máme ctít konzistenci, aby se vláda a opozice v důležitých věcech podporovaly.

Myslí si totéž podle vás i Zaorálek?

Do jisté míry ano. Na ministerstvu to ovšem funguje nešťastně, trochu se rozpadá. Lidé nevědí, co s nimi bude. Slyším spíše stížnosti. Nešťastně tam zapůsobil pan Petr Drulák, ministrův první náměstek. Ale nechci o tom podrobně mluvit.

V čem považujete Drulákovo působení za nešťastné?

Já jsem vám řekl, že nechci mluvit do detailů. Nešťastná politika, říkám, a tečka.

Tak proč o tom mluvíte?

Nebudu odpovídat, na co chcete, nýbrž jen na to, na co já chci.

Nezlobte se, mluvíte vágně. Co se v Černínském paláci děje tak nešťastného?

Jmenování pana Druláka znejistilo mnoho lidí. Zvlášť pak jeho výroky, v nichž odsuzoval lidskoprávní politiku Václava Havla.

Drulák se vám nelíbí, ministerstvo se podle vás rozpadá, ale na ministra jste nedal snad žádnou interpelaci.

Ale ano, ohledně Ukrajiny jsem interpeloval.

Za vaší éry ministerstvo fungovalo se třemi náměstky, dnes jich je devět. Proč?

Přispívá to k tomu, že tam nikdo za nic nenese odpovědnost. Je to ale i důsledek rozbíhajícího se nového služebního zákona. Pokoušejí se tam nacpat co nejvíce lidí spojených s vládnoucí koalicí. Devět náměstků je holý nesmysl, kazí to morálku domu.

A ptal jste se sám ministra, proč jich tolik má?

Neptal.

Co si tedy o Zaorálkovi myslíte?

Mám smíšené pocity. Začínal nešťastně, když v Pekingu podepsal to, co Číňané chtěli. Že se nebudeme míchat do jejich vnitřních záležitostí. Každý přitom ví, že se to týká lidských práv. Pak se ale pochlapil a ohledně Ukrajiny drží partu, což je správné. Ministerstvo však vede křečovitě. Uvidíme, jací budou velvyslanci na nejdůležitějších místech.

To vám řeknu. V Moskvě je Vladimír Remek, muž spojený s KSČM. Horkým kandidátem do Washingtonu je Zemanův zahraniční expert Hynek Kmoníček.

Remek tam už je a Kmoníček patří k nejinteligentnějším diplomatům, co máme. Otázka je však, jestli si získá důvěru amerických partnerů.

Je pravda, že jste o Kmoníčkovi řekl, že by bylo nejlepší, kdyby velvyslancoval na Marsu? A když to nelze, že ho jmenujete aspoň co nejdál, do Austrálie?

To jsem neřekl, a navíc Mars nepatří do mého slovního repertoáru. Velvyslancem do Austrálie jsem jej jmenoval, to ano, ale ta země a okolní region jsou obrovské a důležité. Jiná věc je, že on chtěl v té době kariérně uspět v sociální demokracii a měl pocit, že z Canberry k tomu bude mít daleko.

Co by americkým partnerům mohlo na něm vadit?

Má za sebou svou minulost, svého času se angažoval v Iráku. Může tu být nedůvěra.

A ta může jeho jmenování zablokovat?

Ne, to ne. Ale hlavně: jeho inteligence je tak velká, že podle mého soudu bude velvyslaneckou práci odvádět dobře.

Jak se díváte na skutečnost, že služební zákon přikazuje velvyslancům odcházet do důchodu v sedmdesáti?

Jsem pro, byť soudím, že by měla být možnost ve výjimečných případech někoho z toho vyjmout. Ale jinak souhlasím, aby se velvyslanecká místa uvolňovala pro mladší. Nemá smysl, aby padesátiletý diplomat donekonečna čekal, než někdo skrajzne.

Když tu otázku zobecníme na vás, jak dlouho ještě chcete zůstat v politice?

To nezáleží jen na mně. Až si voliči řeknou, že dědek je už senilní, nezvolí mě. Ale po pravdě řečeno, už to vidím před sebou, že budu končit, v nějaké dohledné době. Nemám chuť přesluhovat.

Kdy ten moment nastane?

Až uvidím, že je příhodný čas, že je nástupce připraven, že je i strana připravena jít s někým jiným do voleb. A já ohledně TOP 09 už nemám obavy. Je stabilizovaná, už to není jako před několika lety.

Kdy to nastane, na sjezdu, po sněmovních volbách v roce 2017, nebo už dřív?

Někdy v příštích letech. Uvidíte. Novináři nebudou prvními, jimž to řeknu. Nejdříve to řeknu vlastní straně. Pochopte to.

A řeknete své vlastní straně, koho si přejete za nástupce?

Ne. To musí ona sama říct, nejsme monarchie. Jsou tu dva tři možní nástupci, a až bude aspoň jeden zcela v pořádku, odejdu.

Je jich několik?

 Zajisté.

Nabízí se jméno vašeho prvního místopředsedy...

Prosím vás, já vám nebudu říkat jména. To bude vnitrostranickým sdělením.

Co budete dělat potom, až skončíte?

Mám vnoučata, na ta se těším. Chci podniknout několik cest. Chci v klidu zase číst.

Ale teď jste ještě politik. Zde v Praze je dnes TOP 09 v opozici, přitom tu prosazovala tvrdé reformy. Podepisuje se to na celostátním obraze vaší strany?

Když se podívám na představení s paní Adrianou Krnáčovou v hlavní roli, musím říct, že to Tomáš Hudeček zvládal mnohem lépe. Asi to byl nejlepší primátor, kterého jsme tu v posledních dvaceti letech měli.

Proč jste ho tedy před půl rokem po komunálních volbách nepodpořil, aby zůstal v TOP 09?

Několikrát jsem v politice už zažil, že nadaní lidé spáchali sebevraždu. Oběma kohoutům (Hudeček se střetával s Jiřím Vávrou, předsedou pražské TOP 09, pozn. red) jsem tenkrát říkal: Pánové, smiřte se. A že vykopu osobně ze strany toho, kdo příměří poruší a veřejně se otře o toho druhého. To jsem dodržel, byť Hudečka a jeho tým považuji za velmi dobrý. Disciplína musí být.

Chybí Hudeček pražské TOP 09?

Je tam několik dobrých lidí. Ale pražská TOP 09 měla dobrý program.

Budete pokračovat ve spolupráci se Starosty?

Já bych rád. Ale je to jako v manželství, oba musí chtít. Naše spolupráce byla prospěšná, byť jsme někdy měli odlišné názory.

To vaše manželství ale nyní vypadá, jako by bylo v rozvodovém řízení.

Teď si vyzkoušeli jiné partnery, ale nejsem si jist, že jsou z nich nadšení. Po nevěře se také zkoušíte vrátit.

Ještě pár otázek čistě k zahraniční politice. Izraelský premiér před pár dny v Americe ostře kritizoval připravovanou dohodu západních zemí s Teheránem ohledně íránského jaderného programu. Na čí stranu se v tom více kloníte, Obamovu, nebo Netanjahuovu?

Já neberu příliš vážně výroky politiků v posledních měsících před volbami, což je Netanjahuův případ. Kdyby jej nečekaly volby, nejel by tak spektakulárně vystoupit v Kongresu proti vůli amerického prezidenta. Jsou to divné kroky.

Ale co si myslíte o samotné věci?

Když vidím, že se zástupci USA a evropských zemí k dohodě s Íránem stavějí kladně, kloním se k jejich názoru.

Pomohl byste Ukrajincům dodávkami zbraní?

Ano. Byli by alespoň v trošku silnější pozici v situaci, kdy čelí elitním oddílům ruské armády.

Vidíte, tady se třeba v dost klíčové věci lišíte od názoru ministra Zaorálka.

Vím. Já si ale nemyslím, že bude Vladimir Putin vlídnější, když se Ukrajinci nadále nebudou mít čím bránit. Za stávajícího poměru sil nelze přece říct než to, že je necháváme na holičkách.

A také například Angela Merkelová dodávky zbraní Ukrajině odmítá.

Německá kancléřka je zajímavá politička, ale není pro mě stoprocentní autorita. Člověk musí někdy používat vlastní rozum.

Teodor Marjanovič, Ondřej Leinert  

zdroj: Mladá fronta DNES, 7. 3. 2015, str. 14

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme