Schwarzenberg: Musíme lépe plnit své závazky vůči NATO

17. 1. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

David BOREK, moderátor

Pane předsedo Schwarzenbergu, výroky Donalda Trumpa na adresu Angely Merkelové jsou na hraně toho, co mezi sebou státníci dělají, nebo to je v normě?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Není to obvyklé, že by jeden státník, ještě k tomu spojence, takto kritizoval. Je z toho vidno, že pan Trump nemá v mezinárodní politice zkušenosti a chová se tak, jako kdyby byl dále stavební podnikatel a kritizoval jinou stavební firmu.

David BOREK, moderátor

Bylo ale chybou mnoha evropských politiků, že se neskrývalo, že Donalda Trumpa v Bílém domě nechtějí? Bylo i za hranou, když se novinář zeptá: „Co říkáte na americké volby?“

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Myslím, že někteří vyjádřili, že by podpořili spíše paní Clintonovou. To je v pořádku. Pokud by osobně útočili na Trumpa, nebyl by to dobrý start.

David BOREK, moderátor

Jde o konfrontace mezi Evropou, možná reprezentovanou Německem, a USA?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Především jsme v blízkém zahraničí Ruské federace, méně Francie, to bych poznamenal. Za druhé snad končí politická korektnost. Zdvořilost by končit neměla.

David BOREK, moderátor

Teď do budoucna. Představa, že trochu ochladnou vztahy mezi Evropou a Spojenými státy, a že Evropa bude v rukou silného dua Německo - Francie?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

Je mi pořád milejší být v jiných rukách než Vladimira Vladimiroviče Putina, popravdě řečeno. S odpuštěním ale myslím, že to nejsou silné ruce. Jak Němci, tak Francouzi nemají na to, aby ovládali Evropu. Co se týká Německa, že nemůže ovládat Evropu, věděl už Bismarck a mimo Hitlera to věděli všichni. Francie ztratila tuto iluzi za Napoleona. Oba nás můžou ovlivnit, to je pravda, ale nejsou schopni nás ovládat. To, co Trump tvrdil ve svém rozhovoru, že Evropská unie je Německo, to je, s odpuštěním, blbost.

David BOREK, moderátor
Jaká je Vaše reakce na Trumpovo hodnocení Severoatlantické aliance?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

V jednom má pravdu, že by evropské státy měly plnit své závazky, Českou republikou počínaje. Ta měla dosáhnout 2 % HDP ve výdajích na obranu, což dávno nedělá. Ostatní státy to mimo Estonska ale taky nedělají. Velká Británie to plní, částečně to plní Francie. Musíme se více snažit, o tom nebudiž pochyby. Říkat, že NATO je zastaralé, protože bylo vynalezeno před několika desítkami lety, což říká budoucí prezident Trump... Lžíce už existuje několik tisíc let a pořád je aktuální. To je NATO taky. Je to nástroj, který je velice užitečný. Chtěl zajistit mír v Evropě. Nevidím, že by někdy exportoval pseudodemokracii, o které tady pan kolega Černoch mluvil. NATO se na takové akci nikdy nepodílelo. Že se dělaly chyby v Iráku, to je naprostá pravda. Jenomže upozorňuji na to, že v Iráku NATO nebojovalo, není to pravda. NATO v tom nebylo zapojené. Co se týká konfliktu v Libyi, tam byly Francie a Anglie, které jsou členy NATO, posléze taky Amerika. Ale ne NATO jako takové. Tady to musíme, prosím, rozlišit, když mluvíme o zahraniční politice. Měli bychom se držet pravdy a přesnosti.

David BOREK, moderátor

Tolik let po druhé světové válce, tolik let po pádu železné opony. Je představitelné, že bude mít NATO stále stejný silný étos transatlantického spojenectví, a teď nemyslím étos sdílený politiky, ale étos sdílený masou veřejnosti?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

To závisí na ohrožení Evropy. Když budou mít lidé větší pocit ohrožení, bude stoupat. Když budou myslet, že jsou v bavlnce, bude klesat. Tak je to vždycky.

David BOREK, moderátor

Jak se díváte na věčnou debatu, myslím aktuální stav, intervencionismus versus jistý izolacionismus nebo obrannější charakter vojenské doktríny?

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru, PS /TOP 09/

NATO je obranné společenství, ale je pravda, že jisté evropské zájmy někde vyžadují intervenci. Ostatně pan kolega Černoch mluvil o tom, že se zasahuje, kde jsou politické zájmy. Takzvaný Islámský stát je v Iráku, kde je jedno z největších nalezišť ropy a zemního plynu, které existuje. Promiňte, tam bylo podle vaší teorie správné zasáhnout, ale zdá se, že tomu taky nepřejete. ISIS bude poražený, ale samozřejmě je to těžký úkol. Samozřejmě, že západní mocnosti nechtějí přímo zasáhnout svými armádami, nýbrž to přenechat tamějším silám.

zdroj: ČT24, Události, komentáře, 16. 1. 2017

Osobnosti: Karel Schwarzenberg