Schwarzenberg: Mít prezidenta Václava Havla, to vytvořilo závazek

21. 11. 2014

Vladimír KROC, moderátor

Historická událost, tak označují znalci česko-amerických vztahů odhalení busty Václava Havla v Kongresu. Předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner ocenil zásadní roli Václava Havla v moderní historii. Český premiér Bohuslav Sobotka připomněl, že odkaz bývalého prezidenta přesahuje Českou republiku. Václav Havel je teprve čtvrtým zahraničním politikem, jehož busta je vystavena v americkém Kongresu. Na místě natáčela zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Toto je krácená část reportáže. Celou si ji můžete poslechout na stránkách Českého rozhlasu.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka

Emoce, pohnutí a dojetí, pocta Václavu Havlovi svedla do amerického Kongresu oficiální představitele i nejbližší přátele, politiky z různých kontinentů i opačných táborů se společným cílem - připomenout si odkaz disidenta, spisovatele a prezidenta, jehož jméno daleko přesahuje hranice České republiky. "Spisovatel Václav Havel porazil komunismus zbraní, kterou režim nedokázal čelit - pravdou," připomněl předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner. Touto bustou vzdáváme hold tomu, že i obyčejní lidé mohou dosahovat velkých věcí.

(…)

Řada účastníků slavnostní akce i připomínkových debat, včetně Havlova přítele a někdejšího kancléře Karla Schwarzenberga, doufá, že se odkaz bývalého prezidenta podaří dostat i do praktické politiky.

Karel SCHWARZENBERG, přítel Václava Havla, bývalý kancléř

Je to krom obyčejná pocta našemu národu a především Václavu Havlovi a doufám pouze, že si čeští politici uvědomí, že mít prezidenta Václava Havla, vytvořilo závazek. A ten závazek, že budeme bojovat za lidská práva, za práva a spravedlnost a svobodu po celým světě do dnešních dnů.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka

Z Washingtonu Lenka Kabrhelová, Radiožurnál.

Vladimír KROC, moderátor

Z polední publicistiky je to vše. K tématům se můžete vrátit na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Další souhrn vám nabídneme večer po 18. hodině. Hostem Petra Dudka v publicistických Dvaceti minutách Radiožurnálu bude krátce po páté generál Alois Lorenc. Předvídalo komunistické vedení před rokem 1989 svůj pád? A jak se Státní bezpečnost připravovala na 17. listopad? Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc.

Český rozhlas
ČRo Radiožurnál, 20. 11. 2014, pořad: Ozvěny dne - publicistika

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme