Schwarzenberg: Je to pocta nejen Havlovi, ale celé republice

2. 7. 2015

V pondělí bylo v izraelské Haifě pojmenováno jedno z náměstí po bývalém českém prezidentu Václavu Havlovi. Je to pocta nejen Havlovi, ale i celé republice, domnívá se předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Náměstí nesoucí Havlovo jméno se nachází v nové čtvrti pojmenované po bývalém prezidentu Izraele Šimonu Peresovi na hoře Karmel. Právě na jejím úpatí město Haifa leží. „Je to obzvláštní pocta nejen Havlovi, nýbrž taky naší republice. A uznání velkého přátelství, které nás spojuje od vzniku státu Izrael," uvedl ke jmenování předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Připomíná zároveň, že Havel není jediným českým státníkem, kterému se takové pocty dostalo.

„V Tel Avivu už je po dlouhá léta Masarykovo náměstí. Je opravdu výjimečné, že v jedné zemi takto uznali naše dva prezidenty. Byla to zajisté krásná a důstojná oslava, kde nebyli jenom současní představitelé státu Izrael a velvyslanci, kteří u nás od roku devadesát Izrael zastupovali, ale i Izraelci s československými kořeny, kterých není málo, a mají stále ještě vřelý vztah ke staré vlasti," domnívá se český politik, který pokládá událost za „slávu, ze které bychom měli mít všichni velkou radost".

Izrael není jediná země, které toto cestou uctila památku Václava Havla. V Paříži po něm byla pojmenována knihovna, V Gdaňsku ulice, ve Štrasburku jedna z budov Evropského parlamentu. V Oxfordu, Dublinu nebo Washingtonu je možné nalézt Havlovu lavičku. Ulici Václava Havla má i Brno, nejznámější je však pravděpodobně ruzyňské letiště neboli Letiště Václava Havla.

zdroj: eurozpravy.cz, 2. 7. 2015

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme