Schwarzenberg: Chce sjednocovat, ale útočí jak Klaus

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

9. 3. 2013

Miloš Zeman ve svém projevu zmínil, že bude bojovat s kmotry, neonacisty a médii. Jak na jeho projev reagujete?

Jsou různí novináři, ale hodit je všechny do jednoho koše s poblázněnými fašizujícími bojůvkami a kmotry je přehnané. I kdybych byl nejhorším nepřítelem médií, mohu o nich říkat, že jsou hloupí a neinformovaní, ale kmotři, zločinci, tuneláři, lidé, kteří zapalují domy, jsou přeci úplně něco jiného a takové srovnání se mi vůbec nelíbí. Je však bohužel pravda, že útok na novináře je na Hradě velká tradice.

Miloš Zeman opakuje, že chce být prezident sjednotitel, odpovídá tomu podle vás projev?

Rozdělená společnost mě skutečně trápí a přál bych si, aby se mu sjednocení podařilo. Jenže když má někdo sklon k populismu, což je u Miloše Zemana známo, tak je otázka, jak se mu to bude dařit. Myslím, že projev je toho důkazem.

A spory mezi vámi? Jak bude vypadat spolupráce?

To mohu jen těžko odhadnout. Měli jsme spolu dvě schůzky a zatím mohu říci, že má Miloš Zeman jedno společné s Václavem Klausem. Tedy že při první příležitosti na člověka zaútočí.

Na vás už zaútočil?

Jistě, kvůli něčemu mi hned vynadal. Ale jinak to byla poměrně věcná setkání. Uvidíme, na co přesně bude tlačit – jsem pln očekávání. Je však zajímavé, že o zahraniční politice nepadlo ani slovo.

To ano, jeho orientace je však známá. Často hovoří o nevyužitých východních trzích. Neobáváte se, že přeorientuje?

Nechci mluvit o tom, co ještě není. Musím však zdůraznit, že pro mě bude vždy důležitější ochrana lidských práv než obchod.

Těsně po zvolení Miloš Zeman řekl, že by pro tuto vládu byla lepší demise. Co od prezidenta očekáváte v nejbližších dnech?

V nejbližších dnech nevím, ale že by se této vlády rád zbavil, tomu rozhodně věřím. Navíc koalice je v tuto chvíli poněkud křehká a hlava státu má své možnosti, jak její fungování ovlivnit.

Se Zemanem jste hovořil také o velvyslaneckých postech. Shodli jste se alespoň na nějakých jménech?

Těžko jsme se mohli dohodnout, když ještě nebyl prezident. Je pravda, že nám zbylo hodně jmen, která Václav Klaus nepodepsal. Uvidíme, jak se na kandidáty bude nový prezident tvářit. Každý máme své předsudky.

Když už jste zmínil Václava Klause, při svém loučení zkritizoval Nečasovu vládu. Jak vy byste ohodnotil jeho?

Vzhledem k tomu, že jsme se nepřetržitě prali, teď když odstoupil, tak už do něj nebudu kopat.

Také ve svém projevu zmínil, že nebude jen divák. Jak to chápete? Myslíte, že založí stranu?

Umím si živě představit, jak bude Klaus zasahovat do politiky, jak se do nás bude pouštět. Ale nemyslím si, že by zakládal stranu, na politické scéně na to není příliš prostoru. Je zde ODS, TOP 09 i LIDEM. On vzal pod svá ochranná křídla prapodivné osoby české pravice. Nicméně je velký realista a ví, že s nimi neuspěje. To by musel naplánovat něco lepšího.

Michaela Svobodová

Mladá fronta DNES, 9. 3. 2013, rubrika: Prezident, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme