Schwarzenberg: České televizní vysílání pro Ukrajinu je dobrý nápad

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

2. 6. 2014

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Je pátek po páté, vy posloucháte Český rozhlas Plus a Den podle mě. Den venku skoro podzimní, na to, že je konec května, den ale plný velmi zajímavých událostí a zpráv. Posuďte sami, tohle jsme pro vás dnes vybrali. Česko chce zřídit televizní vysílání pro Ukrajinu. Řekneme vám, jestli je to šílený, anebo naopak dobrý nápad. Děje se velká věc. Google začne vymazávat data o vás, když si o to ovšem řeknete. Česká věda dostala ránu z nečekané strany, totiž od vlastního ministerstva. A dobrá nebo špatná zpráva, to si řekněte sami, Rusko nebude partnerem Strojírenského veletrhu v Brně. A zase dobrá nebo špatná zpráva, Stanislav Křeček chce obsazovat prázdné byty i proti vůli jejich majitelů. A v Praze zazní skvělý art rock. Hudba trochu pro pamětníky, dnes totiž přijede skupina Yes. Tak dobře poslouchejte.

My v Česku se máme. My totiž žijeme ve svobodné Evropě. Ne tak ale Ukrajina. A Česko má teď takový nápad, jak na Ukrajinu kus svobodné Evropy dostat. Ano, asi jste pochopili správně, mluvím o rádiové stanici Svobodná Evropa, ale teď nepůjde tak úplně o rádio, půjde spíš o televizi. České ministerstvo zahraničí totiž přišlo s nápadem zřídit zpravodajskou televizní stanici speciálně pro Ukrajinu a navrhlo to ostatním zemím Visegrádské čtyřky. Mělo by se vysílat nikoliv ukrajinsky, ale rusky, aby rusky mluvící Ukrajinci měli alternativu k ruským státním televizím. Protože ty, jak známo, podávají obrázek situace na Ukrajině hodně jednostranně. Jeden z posledních příkladů, ruský první kanál, jedna z nejsledovanějších stanic v zemi dala záběry o obětech na Ukrajině, civilních obětech, ovšem použila přitom záběry dva roky staré z Kavkazu. No, tak teď se zeptám na to, jestli ten nápad s tím zřídit v Praze televizi, která bude vysílat pro Ukrajinu, je dobrý, anebo špatný. A jak vlastně Ukrajinci mají přístup ke svobodným informacím, anebo nemají. Na telefonu máme teď Natalii Čurikovou z ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa. Dobrý den přeju. 

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Na telefonu máme Karla Schwarzenberga a já mám pro něj jednoduchou otázku. Je to dobrý nápad s ukrajinskou televizí z Prahy nebo není?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Je to dobrý nápad. Vše, co přispívá k větší informaci je dobré. Já neznám ovšem technické podmínky, to bych si musel nejdřív objasnit, v jaké kvalitě to tam dorazí a to všechno. Ale v zásadě každá informace je dobrá. A poněvadž Češi nemají žádný přímý politický zájem na Ukrajině, tak to bude asi taky celkem pravdomluvná a objektivní televize. Já bych byl velice pro.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
My máme přece jenom svoji historickou zkušenost a možná, že bychom tímto způsobem taky vraceli to, co jsme dostávali od západních států prostřednictvím Svobodné Evropy a podobných stanic.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Samozřejmě. Vždyť si na to pamatuji. My jsme měli Radio Free Europe, BBC, Hlas Ameriky a tak dál. Takže to byly důležitý zdroje informací. A Ukrajinci to opravdu potřebují. Tam jsou opravdu oblasti, kam žádná informace prakticky nepronikne.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Jako vždycky nakonec možná ta debata skončí u peněz, protože provoz takové zpravodajské televize bude určitě dost nákladný. Měl by se na tom podílet nějak český státní rozpočet podle vás?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Ano.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Jednoznačně, takhle jednoduše.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Já to říkám z důvody vděčnosti. Jako poděkování těm, kteří nám pomáhali, měli bychom teď my poděkovat Ukrajincům.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Takže to byl názor Karla Schwarzenberga. Děkujeme za něj.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Na shledanou, prosím.

Petr Šimůnek

ČRo Plus, 30. 5. 2014, pořad: Den podle mě 

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme