Schwarzenberg: ANO nemá žádnou pravicovou nebo levicovou ideologii

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

Toto je pouze zkrácená verze rozhovoru.

27. 10. 2014

Z postoje Hradu a vlády k Ukrajině je zoufalý. Rusku se podle něho nesmí ustupovat, jinak bude opět končit za Chebem. Politika ho přesto baví a ani kvůli posledním prohraným volbám odstupovat nehodlá. Předseda TOP 09 a exministr zahraničí KAREL SCHWARZENBERG.

Jak se cítíte po volbách?
Co myslíte? Jako po prohraných volbách. Musíme si důkladně zjistit příčiny.

Říkal jste, že chyby dělali všichni, jaká je ta vaše?
Myslím, že jsme neměli kampaň vést stejně jako minule, má se přicházet s novými věcmi. Chyba, že jsem svůj názor neprosadil. Ale opravdu prosím o čas. Nejprve si to musíme pořádně probrat mezi sebou a podrobné analýzy budou až za několik týdnů.

Nebyla chyba topky i ODS, že kladly důraz na minulost, na antikomunismus, estébáctví? Voliči na to, zdá se, příliš nereagovali.
Omyl to byl. Ne že bychom neměli pravdu, ale v komunálních volbách se má mluvit o komunálních problémech, to s vámi souhlasím.

Stejně tak výsledku asi nepřispěla situace v pražské organizaci TOP 09. Bylo nutné ji vyhrotit před druhým kolem senátních voleb?
Bohužel, přestože Praha měla v Tomáši Hudečkovi dobrého primátora a v Jiřím Vávrovi dobrého předsedu strany, jejich spory všechno zastínily. Před několika měsíci jsem jim oběma řekl, že jestli spolu nedokážou vyjít, budou muset jít. Tak šli. Škoda.

Topku označujete za konzervativní stranu, ale Hudeček měl tendence město spíše měnit. Nebyl problém, že neseděl voličům TOP 09?
Absolutně si to nemyslím. Konzervativní neznamená, že se nemají zavádět nové věci. To on dělal, bylo to dobře a patří mu za to dík.

Co konkrétně se mu podařilo? O Praze se mluví spíše ve smyslu nevyřešeného projektu Opencard, zpackaného tunelu Blanka, problému se zakázkou na svoz odpadů.
Ne, za Hudečka se Praha vrátila do černých čísel, podařilo se mu posunout problém s tramvajemi, vytvořit nový územní plán bez vlivu kmotrů a další věci.

Uvažoval jste také o tom, že vy a Miroslav Kalousek jako dvě hlavní postavy můžete TOP 09 brzdit? První místopředseda Kalousek velmi polarizuje společnost, část voličů ho uctívá, ale mnoho lidí ho nenávidí.
O tom, jestli budu pokračovat já nebo Kalousek, rozhodne demokraticky strana. Já se odejít nechystám. Kalousek je mimořádně pracovitý a schopný člověk, ale doplácí na pověst největšího českého korupcionisty, která je nespravedlivá.

Českou politiku opanovalo hnutí ANO. Nebojíte se, že by mohlo vaši stranu a ODS nahradit na pravici?
Předně, nejsme pravicová strana, jsme konzervativní. Jako pravicová se označuje ODS. ANO není strana, není demokratická a nemá žádnou pravicovou nebo levicovou ideologii. Říká, co se mu zrovna hodí.

Vrátí se politický život zpět směrem k politickým stranám?
Populisté přejdou, mají nejdříve strmý vzestup, ale potom se podpora vytratí.

Nebyla by k úvaze změna volebního systému, když byla nesystémově zavedena přímá volba prezidenta?
Jsem stále příznivcem přímé volby, pamatuji si poslední volbu hlavy státu parlamentem - člověka sledovali až na záchod a nabízeli mu za hlas to a ono. Jsem pro razantní změnu ústavy. Současná vznikla na míru požadavků Václava Klause, který chtěl slabého prezidenta a potřeboval Senát, kam by se případně uklidili poslanci Federálního shromáždění. Sněmovna by se měla volit většinově, aby vznikala efektivní vláda. A do Senátu by měl být poměrný volební systém, aby tam bylo poměrné zastoupení.

Zvednete tohle téma a navrhnete to?
K tomu je potřeba několika let diskusí, čtyř, pěti, šesti. Nespokojenost musí být ještě větší. Politici jsou připraveni k řešení, jen když narazí.

Jak hodnotíte prezidenta Miloše Zemana po roce a půl ve funkci?
Nijak mě bohužel nepřekvapuje.

Směřuje jeho politika k vytváření poloprezidentského systému, nebo jde jen o jeho osobitý styl vedení politiky?
Je pravda, že spoustu věcí ovlivňuje. V některých oblastech si vydobyl značný vliv, například na ministerstvu zahraničí, kde prosazuje svoje lidi.

Vlády, v nichž jste seděl, byly kritizovány za nejednotnou zahraniční politiku. Nějaký názor jste měl vy, jiný ODS, jiný prezident Klaus. Neopakuje se to? Ministr zahraničí často mluví zcela jinak než prezident a mezi tím se pohybuje vláda.
Samozřejmě, měli jsme odlišné názory, byli jsme více proevropští, ODS euroskeptická, nicméně se vždy podařilo dohodnout se, i když to bylo někdy obtížné. S Klausem byla někdy potíž v personální politice. On znal mé postoje, ale ani se mnou o tom radši nediskutoval. On mě srdečně neměl rád. Diskuse byly většinou ve chvíli, kdy se mi nelíbil jeho přístup k některým lidem. Například když při oficiálním přijetí velvyslanců osočil naši velvyslankyni v Bruselu Vicenovou, navrženou ODS. Před všemi kolegy jí tam vynadal, to pro mě bylo nepřijatelné. A někdy prosazoval na posty lidi, kteří na to nebyli vhodní a byli jeho miláčci.

***

Karel Schwarzenberg (76)

V prosinci 1948 musel s rodiči opustit republiku.
V exilu mimo jiné předsedal Mezinárodnímu helsinskému výboru.
Po listopadu 1989 působil dva roky jako kancléř prezidenta Václava Havla.
V listopadu 2004 byl zvolen senátorem za US-DEU a ODA.
V lednu 2007 byl jmenován ministrem zahraniční za Stranu zelených.
V červnu 2009 s Miroslavem Kalouskem založili TOP 09.
V roce 2010 opět usedl do čela ministerstva zahraničí.
Od podzimu 2013 je šéfem zahraničního výboru sněmovny.

David Jareš

Týden, 27. 10. 2014, rubrika: Rozhovor týdne, str. 18

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme