Růžička: Lidé do Senátu odmítli volit politické matadory

18. 10. 2016

(editovaný přepis debaty se senátorem Jiřím Růžičkou)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane senátore Růžičko, vy jste před volbami sám tvrdil, že po ničem, a teď vás budu citovat, "po ničem jiném netoužím, než po tom, že budu vysvětlovat lidem, že Senát má smysl". Není trošku zvláštní, že budete 20 let po tom, co nějaká instituce funguje, vysvětlovat lidem, že má smysl?

Jiří RŮŽIČKA, nově zvolený senátor /nestr. za STAN, TOP 09 a KDU-ČSL/

Myslím, že právě současné senátní volby, byť byly s poměrně malou volební účastí, naplnily původní myšlenku. Že by v Senátu měli být lidé, řekněme, hodně nezávislí, nestraničtí. Lidé, kteří budou pro voliče osobnostmi, které mají něco za sebou. Zdá se mi, že tak to letos dopadlo.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Samozřejmě, ti lidé byli zvoleni, ale jakým počtem?

Jiří RŮŽIČKA, nově zvolený senátor /nestr. za STAN, TOP 09 a KDU-ČSL/

Je otázka, proč k senátním volbám chodí lidi tak málo. Důvodů je asi několik. O mnoha jsem mluvil i ve své kampani. Lidé dost často reagovali, že je politika nebaví, protože se k sobě politici nechovají slušně. Je to taky možná proto, že se zemi daří poměrně dobře. Vezměte si, že lidé mladší 40 let už nežili v ničem jiném než v demokratickém státu, kde se jim zdá naprosto samozřejmé, že všechno funguje. Ono to tak samozřejmé není.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Paní poslankyně, vás se budu ptát, na větu vašeho předsedy: "Senát je de facto zbytečný. Zpomaluje legislativní proces. Stojí 600 milionů korun ročně a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta." To je věta Andreje Babiše okamžitě po volbách. Se vším respektem, někdo to může přeložit jako zhrzenost z těch výsledků. Nemáte ten pocit?

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně /ANO/

No, a to by byla velká chyba, myslím. Pokud by to měla být zhrzenost z výsledků, tak si myslím, že jsme tak špatně nedopadli, i když to tak na první pohled numericky vypadá. Když si vezmete, že v prvním kole jsme postoupili relativně dobře, někteří z nás byli první, pak se ke svému překvapení stali druhými. Dám svůj příklad, protože všichni se prostě spojili a v mém případě 45 % v druhém kole vůbec není špatný výsledek.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane senátore?

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva a legislativu, předseda Legislativní rady vlády /ČSSD/

Myslím, že to je naprosto jasné, co jste zmiňovali, jak se vyjadřoval před volbami. Ještě, než jsem jel do studia, protože mě na to někdo upozornil, díval na jeho facebookovou stránku. Tam ještě v sobotu v osm ráno umístil status, kde je mimo jiné napsáno, že Senát je důležitou součástí demokratického fungování našeho státu. Ani ne deset hodin na to, poté, co zjistil, že neuspěl tak, jak si představoval, najednou vydává stanovisko, že Senát je zbytečný, drahý a že jeho potřeba zrušit. Byl bych trošku skeptický k optimismu paní profesorky Válkové, že pana Babiše lze v tomto směru kultivovat. Ze zkušeností z vlády si to totiž nemyslím. Na výroky, kdy jednu hodinu řekne něco a za hodinu řekne pravý opak, narážíme velmi pravidelně u celé řady věcí. Myslím si, že na těch dvou jeho výrocích v jednom dni před a po volbách je naprosto vidět, jak účelově jedná. Pravděpodobně byl zhrzený tím výsledkem, anebo mu jeho marketingoví poradci, tak jako v jiných případech řekli, že na to možná zase někoho získá. Myslím, že jedna z příčin, proč někteří lidé nedůvěřují Senátu, je, že je někdy z naprosto z malicherných důvodů role Senátu účelově zlehčována. Ale zase to není tak úplně zlé.

Jiří RŮŽIČKA, nově zvolený senátor /nestr. za STAN, TOP 09 a KDU-ČSL/

Pan senátor mně připomněl, co kolovalo na Facebooku. Příště pan ministr financí možná navrhne zrušení Prahy. Ta je také drahá, žádné mandáty tam z toho nekoukají a moc nefunguje. Ale zcela vážně. To je přesně ta pojistka demokracie. Senát, tak jak funguje, aby to byla rovnováha proti nějakým, řekněme, jednorázovým návrhům a nápadům někoho, kdo zrovna má navrch.  Ať už to je strana nebo některý člověk. A přesně proto Senát tu svoji funkci má.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane Růžičko, vy jste tam kýval, když jsme se bavili kandidátech, to znamená, že kandidát musí být specifický. Jaký myslíte, že musí tedy být, jaký je váš recept tedy v tom případě?

Jiří RŮŽIČKA, nově zvolený senátor /nestr. za STAN, TOP 09 a KDU-ČSL/

No, můj recept v tomhle tom případě je nesmírně jednoduchý. V tom senátních obvodě 43 let žiju a 40 let tam pracuju na jedné škole…

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

A to je víc než třeba člověk, který je známý z televizní obrazovky.

Jiří RŮŽIČKA, nově zvolený senátor /nestr. za STAN, TOP 09 a KDU-ČSL/

Samozřejmě, že žertuju trochu, ale myslím si, že ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak já doufám, že nežertujete, že tam žijete a pracujete, že to není z žertu.

Jiří RŮŽIČKA, nově zvolený senátor /nestr. za STAN, TOP 09 a KDU-ČSL/

To ne, že stačí jenom tam 40 let pracovat, v tomhle tom smyslu žertuji. Ale když jsem se díval na výsledky voleb, tak se tam dostali většinou lidé, kteří mají v tom volebním obvodu skutečně až na výjimky renomé. Mají za sebou výsledky práce a jsou to lidé, kteří jdou velice často mimo politiku, byť jsou třeba starostové. Ale rozhodně se mi zdálo, že lidé odmítli politické matadory, kteří je vlastně už nezajímají. Ti je neoslovili, i když už něco mají za sebou tak možná, že se s nimi trošku zklamali. Mně v té souvislosti napadla ještě jedna věc: Kdo vlastně k těm volbám chodí… Na Praze 6 byla ta účast podstatně vyšší než jinde.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Zhruba 13 tisíc hlasů jste dostal v druhém kole.

Jiří RŮŽIČKA, nově zvolený senátor /nestr. za STAN, TOP 09 a KDU-ČSL/

13 tisíc asi 600, přišlo skoro 25 % lidí, ale v některých obvodech to bylo málo. Když byly nedávno studentské volby nanečisto před krajskými volbami, tak jsem si to trošku analyzoval a zjistil jsem, že se zúčastnilo dobrovolně asi třetina gymnázií, jenom asi šestina odborných škol a jenom 5 % učňovských škol. Co z toho vyvozuju a co tím chci říct? Tady by měla být výchova a vysvětlování možná daleko markantnější než třeba na Praze 6. Tady to úplně nefunguje a myslím si, že i to je jedna z těch příčin.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 17. 10. 2016

Štítky
Osobnosti: Jiří Růžička
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme