Růžička: Chci pokračovat v dobré práci

11. 10. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů s Jiřím Růžičkou, kandidát do Senátu v obvodu Praha 6)

Moderátor

Co jsou Vaše programové priority? Čím chcete zaujmout v druhém kole?

Jiří Růžička, kandidát do Senátu za TOP 09

Priority do druhého kola měnit nebudu. Budou stejné, jako byly v kole prvním. Mojí hlavní prioritou je vzdělávání. Je mi ale jasné, že vzdělávání není jediná věc, která se v Senátu řeší. Jsem proto připraven řešit všechny problémy, které budou do Senátu přicházet. Protože k tomu budu potřebovat také nějaké zázemí a informace, moje spojení jako případného senátora a zastupitele na Praze 6 by mohlo být v tomto směru zajímavé.

Moderátor

Máte konkrétní prioritu?

Jiří Růžička, kandidát do Senátu za TOP 09

Protože se chci věnovat především vzdělávání, tak mě v poslední době vyvedla z míry novela školského zákona, která pokračuje v duchu, který mi není sympatický. Ten zjednodušeně říká: „Vy se nestarejte. My jsme stát. My za Vás všechno zařídíme.“ Do té novely se prosadilo několik věcí, počínaje povinným posledním rokem v mateřské školce, přes povinné přijímací zkoušky, až třeba po povinnou maturitní zkoušku z matematiky. Věnoval bych se nápravě těchto věcí, které berou jednotlivci hodně svobody, a říkají: „My to za Vás zařídíme.“

Moderátor

Toto je horizont několika měsíců. Přijít se zákonodárnou iniciativou není až tak jednoduché. Pokud bychom se ale podívali na tu asi nejdůležitější nebo nejčastější roli Senátu - korigovat zákony, které už existují. Máte v hlavě nějakou legislativu, která by si zasloužila změnit už hned třeba na začátku vašeho působení?

Jiří Růžička, kandidát do Senátu za TOP 09

Je to právě novela školského zákona, o kterém jsem mluvil. Díval jsem se na to, jaké zákony v poslední době Senát schvaloval. Musím říct, že to jsou za poslední období desítky a desítky zákonů, kdy jsou to někdy malé změny, někdy velké. Pak jsou věci, na které bych se musel opravdu velice pečlivě připravovat.

Moderátor

Pane Bělohradský, Vy máte tušení o tom, že existuje zákon, který už teď by si zasloužil vrátit poslancům?

Václav Bělohradský, kandidát do Senátu za SZ+ČSSD

Ne, v tomto okamžiku nevím o zákoně, který bych vrátil občanům.

Moderátor

Je pravda, že máte situaci o něco komplikovanější, protože Vás spolunominovala vládní ČSSD. Není tedy pádný důvod, proč vracet vládní zákony.

Václav Bělohradský, kandidát do Senátu za SZ+ČSSD

Myslím, že to v Senátu nehraje žádnou roli. Vztah mezi stranou a senátorem je mnohem volnější než mezi poslancem ve sněmovně a vládou. Toto bych chtěl aspoň zdůraznit. Považoval bych se za nezávislého senátora.

Jiří Růžička, kandidát do Senátu za TOP 09

Myslím, že tak volný ten vztah není. Je to jedna z věcí, proč do toho vůbec jdu. Mám totiž pocit, že vztah mezi Sněmovnou a Senátem je daný právě stranickými vazbami a čím víc se podaří ty stranické vazby narušit, rozbít a dostat do Senátu lidi, kteří jsou relativně nezávislí, tím lépe.

Moderátor

Kterého výboru byste chtěl být členem?

Jiří Růžička, kandidát do Senátu za TOP 09

Chtěl bych být členem výboru pro vzdělávání.

Moderátor

Máte přehled o tom, kolik jste utratil v prvním a kolik utratíte v druhém kole?

Jiří Růžička, kandidát do Senátu za TOP 09

Naprosto přesný. Měli jsme rozpočet 1 180 000, tak jak jsme ty peníze nasbírali a zbývá nám na účtu nějakých 60 tisíc. Do druhého kola nám strany, které mě nominovaly, daly příspěvek dalších 230 tisíc.

Moderátor

Proč by měli voliči v Praze 6 volit právě Vás?

Jiří Růžička, kandidát do Senátu za TOP 09

Doufám, ze by mě mohli volit, protože mojí práci znají. Za těch 40 let, co na Praze 6 žiju a 38 let, co jsem na Gymnáziu Jana Keplera, lidé vidí, že moje postoje a názory se za tu dobu nemění, je za mnou vidět nějaká práce a já bych v té práci rád pokračoval. 

zdroj: ČT24, 10. 10. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme