Pospíšil: Problém ministra Babiše je v EU výrazný

12. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jakým způsobem probíhal návrh programu plenární schůze Evropského parlamentu, kam byl na návrh Evropské lidové strany zařazen bod "Riziko politického zneužití médií v České republice". Podíleli jste se na tom všichni poslanci z této frakce, nebo tam byla diskuse, které jste se účastnil?

Jiří POSPÍŠIL, bývalý ministr spravedlnosti, europoslanec

Toto je rozhodnutí vedení Evropské lidové strany. Na frakci jsme o tom nehlasovali. Kdybychom hlasovali, tak bych se zdržel a asi pro to nehlasoval. Osobně považuji Miloše Zemana a Andreje Babiše za velké škůdce České republiky a české politiky. Permanentně je kritizuji. Nevím ale, jestli to, že se o tom bude Evropský parlament bavit a probírat, České republice pomůže. Jsem k tomu velice skeptický, ale uvidíme. Debata bude 1. června a samozřejmě se do ní zapojím.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Co to vlastně procedurálně znamená? Co může být výsledkem té debaty? 

Jiří POSPÍŠIL, bývalý ministr spravedlnosti, europoslanec

Procedurálně to znamená, že může být přijato pouze politické usnesení, které bude kritizovat Českou republiku. Jak jsme byli svědky i v případě jiných zemí, jsem přesvědčen, že pokud usnesení bude kritizovat Andreje Babiše a případně Miloše Zemana, tak to tito dva pánové určitě použijí ve volební kampaních. Budou tvrdit, jak jsou chudáci, jak jsou oběťmi, jak jsou šikanováni Evropskou unií. V samotných volbách toto může mít naopak opačný efekt. Chápu, že to, co dělá Andrej Babiš a Miloš Zeman, už překračuje hranice České republiky. Chápu, že to Brusel zneklidňuje. Chápu, že o tom povedeme debatu. Na druhou stranu bych ale těmto dvěma pánům nerad pomohl. Nerad bych dal náboje panu Babišovi a panu Zemanovi do kampaní, které oba tyto pány čekají na podzim tohoto roku a na počátku příštího roku. 

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jak moc hlasitá debata se na úrovni evropských institucí vede o roli Andreje Babiše, coby bývalého vlastníka médií? 

Jiří POSPÍŠIL, bývalý ministr spravedlnosti, europoslanec

Tam se vede kuloárově permanentně. Vede se třeba na výboru pro finanční kontrolu, kde zvláště někteří poslanci výrazně kritizují to, jak pan Babiš na jedné straně řídí české ministerstvo financí a na druhé straně je jedním z největších pobíratelů dotací Evropské unie. Je v obrovském a mimořádném střetu zájmů, který v Evropě v podobné podobě není. Problém Andreje Babiše je opravdu výrazný. Tentokrát nemá být debata o dotacích a jeho střetu zájmů, coby ministra financí. Má být o tom, jak úkoluje novináře. Evropský parlament a Brusel bude mnohem více zajímat a děsit to, jak Andrej Babiš úkoluje české novináře a jak má výpisy ze spisů, než samotná vládní krize. Týden po tom je takováto věc předložena jako bod projednávání Evropského parlamentu. Rozumím svým kolegům v Evropském parlamentu, že je to znepokojuje. Jenom to musíme udělat tak, abychom Andreji Babišovi nepomohli a on nebyl mučedník a nepoužíval to ve volební kampani.

Zdroj: 90', ČT24, 11. 5. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme