Pospíšil: Noční vlci narušili symboliku výročí konce války

10. 5. 2016

(editovaný přepis debaty s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Česko si i dnes připomíná 71 let od konce 2. světové války v Evropě. Pietní akce a oslavy byly třeba na pražském Vítkově, kde ministr obrany Martin Stropnický ocenil 58 lidí. Na Olšanských hřbitovech se pak vzpomínalo na padlé policisty. Zemřelo jich skoro 700. Oficiálně dnes slaví konec 2. světové války Rusko. Recepce na ambasádě v Praze se zúčastnila řada českých politiků, včetně prezidenta republiky Miloše Zemana. V projevu propojil připomínku 2. světové války s aktuální situací ve světě. Pane Pospíšile, přispívají ve vztahu k tomuto tématu podobné akce, jako je pozvánka Nočních vlků na připomínku obětí 2. světové války, k nějakému rozjitření různých názorových debat v České republice?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Myslím, že ty debaty jsou správné. Absolutně nesouhlasím s tím, co říká pan kolega Foldyna, že by Česká televize, česká média a někteří čeští politici vytvářeli hysterii kolem ruských Nočních vlků. Podívejme se, prosím, na Polsko. Poláci přímo zakázali vstup těmto osobám na své území. Poláci jasně vnímají skupinu Nočních vlků jako příznivce prezidenta Putina. To znamená, osoby, které podporují anexi Krymu, které souhlasí se sovětskou okupací Československa v roce 68. Vůbec nechápu, jak může někdo slavit výročí osvobození Československa s lidmi, kteří schvalují rok 68. Pro mě, jako člověka, který jako plzeňský poslanec objíždí města v Plzeňském kraji a klade věnce společně s americkými veterány a zástupci amerického lidu, je to osvobození symbolické. Je to symbolem svobody a demokracie. Pokud to slavím s někým, kdo demokracii popírá, souhlasí s putinovskou politikou, tak se tím ty oslavy výrazně relativizuji. Nechci Nočním vlkům upírat právo vzpomínat na své dědy, ale vadí mi, že jejich politika, kterou prosazují a to, co říkají, výrazně oslabuje demokracii a svobodu. To jsou hlavní hodnoty, které nám osvoboditelé v roce 45 přinesli, ať to byli Američané u nás v Plzni anebo Sověti a jiné národy ve zbytku Československa. Takže symbolika oslav ve spojení s Nočními vlky výrazně upadá. Stává se z toho takové to politikum. A opět říkám, netvrďme, že Československo nebo Češi jsou zde hysteričtí. Poláci přímo zakázali vstup těmto lidem na své území.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Foldyno, tyto konsekvence, které popisuje Jiří Pospíšil, pro vás nejsou významné?

Jaroslav FOLDYNA, člen zahraničního výboru, PS /ČSSD/

Pane redaktore, polský národ, polská vláda a polská reprezentace jsou dvě věci a dvě měřítka. V polské zemi leží 600 tisíc vojáků sovětské armády a přes milion Poláků zahynulo ve 2. světové válce. Kdyby nedošlo k osvobození Polska sovětskou armádou, nedovedu si představit, kolik milionů Poláků by ještě zahynulo. Čili je to nejenom hysterická, ale velmi trapná politika polské vlády a já s ní naprosto nesouhlasím. My se tady bavíme o nějakých motorkářích, kteří přináší nebezpečí, a nějak jsme pominuli, že do Evropy proudí miliony lidí bez pasů. Nevíme, kdo to je. V mnoha případech jsou to nositelé islamizace Evropy. Z toho strach nemáme, ale máme strach z 20 motorkářů. Polská vláda dokonce řekne, že tam nesmí projet a nesmí tam projet ani členové klubu, kteří jsou jiné národnosti a mají schengenské pasy. To se polská vláda chovala velmi hystericky a velmi trapně.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Pospíšile, když se podíváme na sociální sítě. Tam je v lepším případě zloby, v horším případě až nesnášenlivosti a výhrůžek čím dál tím víc.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Dovolte mi ještě malou reakci na tu islamizaci Evropy. To je důležité téma. S panem Foldynou tady budu souhlasit. Také se obávám islamizace Evropy. To ale s Ruskem a jeho nebezpečím pro střední Evropu podle mého názoru až tak nesouvisí. Dovolte mi mít občanský postoj. Mně jako občanovi, vnukovi vojáka ze západní fronty, vadí, když na místě, kde se upálil Jan Palach, projíždějí proputinovské spojenecké síly a lidé, kteří fandí Putinovi a fandí tomu, že rok 68 nebyl okupací Československa. To je pro mě silná symbolika. V dnešních dnech bychom měli hovořit o symbolických věcech. Oslavování výročí s sebou vždycky nese nějaké symbolické úvahy, vzpomínání na to, co to pro nás  znamená.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobrá, ale to, jak se to prezentuje. Nepřispívá to k obrovskému vyostření debaty? Například na sociálních sítích.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Já jsem příznivcem liberálního přístupu k sociálním sítím. Určitě bych nebyl pro to, abychom nějakým způsobem zasahovali a omezovali možnosti vyjadřovat své názory na sociálních sítích. Debaty, které tu jsou a které tu probíhají, jsou odrazem české společnosti. Jsou tu lidé, kteří jsou si vědomi hodnoty svobody, demokracie, nutnosti být orientován na Západ a být partnerem zemím, které jsou demokratické a vyznávají hodnoty právního státu. Buď v NATO nebo v Evropské unii. Pak jsou tu jiní politici, kteří mají jiný názor, kteří chtějí více spolupracovat s Ruskem, s Čínou a zeměmi, které vnímají lidská práva jinak, než jak je vnímáme my Evropané. Chtějí spolupracovat se zeměmi, které tak silně nevyznávají hodnotu demokracie a svobody, a naopak je pro ně mnohem důležitější silný stát. Mít silného vůdce, silnou společnost. To jsou dva možné přístupy. V české společnosti, a to je zjevné, existují tábory, z nichž jeden, k němuž patřím, vyznává zásadní hodnoty. Potom je tu ten druhý, který vyznává hodnoty trošku jiné. Debata, která se projevuje dnes, se projevuje i v některých epizodách, jako je třeba průjezd několika příznivců pana Putina Českou republikou. Samozřejmě, že ten průjezd nic významného neznamená. Ta symbolika je ale podle mého názoru významná. Je proto nutné se o tom bavit, byť se jedná pouze o několik motorkářů. Jsou to lidé, kteří, popírají okupaci Československa v roce 68 a mně jako Čechovi vadí, že tito lidé v památný den stojí na Václavském náměstí, v místě, kde se upálil Jan Palach. Takto jsem to napsal na internet a za těmi slovy si stojím. Říkám to jako občan, nikoli jako politik.

zdroj: Události, komentáře, 9. 5. 2016, ČT24

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme