Pospíšil: Nemůžu podpořit návrh, který poškodí podnikatele

23. 5. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Vláda omezuje svobodný prostor občanů

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Vláda prý vyhlásila podnikatelům válku a omezuje svobodu lidí. Prohlásila TOP 09 a představila svůj takzvaný Seznam nesvobody. Je na něm 16 bodů, které prý hodlá zrušit. Za zmínku stojí kontrolní hlášení DPH, elektronická evidence tržeb, údajná cenzura internetu, povinný poslední rok ve školce, omezení prodejní doby o svátcích a tak dále. Pane europoslanče, připojujete se k té kritice? Co vám z těch 16 bodů vadí nejvíc?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /za TOP 09/

Samozřejmě souhlasím s tím, co říká TOP 09. Tato vláda připravila a přijímá celou řadu zákonů, které omezují naši svobodu místo toho, aby dělala koncepční a potřebné reformní změny. Pozorně sleduji ministerstvo spravedlnosti, kde se za 2 roky víceméně nic neudělalo. Stejně tak v oblasti školství. Z těch 16 bodů jsou klíčové, které každý občan musí považovat za absurdní, například vysoké pokuty pro občany, pokud urazí úředníka. To je nevídaná věc ten nový přestupek. Řeknete expresivním způsobem úředníkovi svůj názor a šup, máte od státu pokutu nebo také prolomení domovní svobody. Hodně se věnuji otázce zbraňové politiky, protože to je dneska také téma Evropského parlamentu. Možnost, že by policie vtrhla do bytu někoho, kdo drží zbraň bez rozhodnutí soudu, to zdůrazňuji, a zbraň zabavila, je omezení domovní svobody člověka. Takhle můžeme jmenovat další věci - třeba kontrolní hlášení DPH. Tolik podnikatelů si mně stěžovalo, jak jim přibyla administrativa, zvýšily se náklady na správu daně z přidané hodnoty. Jsou i další věci, které budou bohužel fungovat v praxi proti podnikatelům, například elektronická evidence tržeb. To podepisuji. Tato vláda vládne jako typická levicová a zužuje prostor občanům. Jde o domovní svobodu, o to, že úředník, nikoliv občan, je náš pán, o povinnost permanentně hlásit daně a jiné věci. Občané si to mohou najít. Seznam je na webu TOP 09. Doporučuji si ho prostudovat a bavit se o konkrétních faktech. Ta jsou zarážející.

Tržní status Číny jako samozřejmost? Nesmysl

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Čína by mohla mít ještě větší vliv. Chce být uznána tržní ekonomikou. Tvrdí, že na to má právní nárok. V Evropské unii ale nesplňuje většinu kritérií. Evropská komise je proti. Česká vláda zatím váhá a prezident Miloš Zeman je jednoznačně pro. O co se hraje? Pokud by Čína status tržní ekonomiky získala, Unie by ztratila možnost uplatňovat antidumpingové nástroje. Podle ekonomů by tím ohrozila mnoho odvětví v průmyslu a mnoho lidí by přišlo o práci. V Česku by bylo jako první na ráně ocelářství, které by levné Číně neumělo konkurovat. Měla by být Čína uznána tržní ekonomikou?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /za TOP 09/

Tomuto tématu jsem hodně věnoval, protože o tom hlasoval Evropský parlament. Hlasoval jsem proti tomu, aby Čína získala statut tržní ekonomiky, a to z mnoha důvodů. Za prvé, nesplňuje 5 kritérií, které byly stanoveny Evropskou unií. Například kritérium, že vláda nemá ovlivňovat chod podniku, což v Číně samozřejmě je. Komunistická vláda ovlivňuje celou ekonomiku, takže Čína se vůbec neblíží tomu, že mohla být tržní ekonomikou. Nechápu, jak může náš prezident ve snaze podlézat Číňanům tvrdit, že Čína tyto podmínky splňuje, když je nesplňuje.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Prezident doslova prohlásil, že Čína už dávno tržní ekonomikou je a toto je pouze formalitou

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /za TOP 09/

To je samozřejmě nesmysl. Dát Číně tento statut je proti zájmu České republiky. Ve chvíli, kdy Číňané získají tento statut a začnou například dovážet dotovanou levnou ocel do České republiky, položí české ocelářství. Několik tisíc lidí v České republice kvůli Číňanům přijde o práci, to já v životě nemůžu podpořit. Neberme si servítky. Evropská komise, a to je výzva Evropského parlamentu, musí být v této věci proti Číňanům tvrdá a jasně formulovat stanovisko. Spojené státy americké vůbec neřeší, jaké jsou závazky Světové obchodní organizace. Amerika před 5 dny uvalila na čínskou ocel clo větší než 500 procent. Chrání svoje podniky, chrání svoje občany. My musíme postupovat stejně. To znamená s Číňany obchodovat, ale férově. Aby to občané pochopili, dneska to je tak, že Číňané vyrobí ocel, ale prodávají ji pod cenou. To znamená, dotují to ze státních peněz, aby tím poškodili a položili firmy ve světě, v Evropě a tedy i u nás. Firmy u nás ale nemají to štěstí, že jim někdo dotuje výrobu. Nebojuji proti čínským výrobkům, pokud budou férové a budou se prodávat za cenu, za kterou se vyrobí. Můj postoj není anti-čínský, můj postoj je proti všem, kteří dotují své výrobky.

Volební slib ČSSD nesmí platit podnikatelé

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Sociální demokracii se zatím nedaří splnit předvolební slib, že první 3 dny nemoci budou opět placené. Poslední návrh vzešel ze Senátu, koaliční ministři se ale neshodli na postoji. Na stole je tak kompromisní řešení. Stát by mohl firmám nařídit povinné až 5denní zdravotní volno, takzvané sick days, jak se jim ve světě říká. Pane europoslanče. TOP 09 je proti zrušení karenční doby, váš názor je stejný?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /za TOP 09/

Můj názor je samozřejmě stejný, karenční dobu zavedla Topolánkova vláda. Rozumím panu Škromachovi, že má na podzim senátní volby, tak je třeba přijít s návrhem na stůl, to je v pořádku. Je ale třeba opravdu korektně říci, že všechny analýzy ukazují na jediné - v případě, že se zruší karenční doba, tedy neplacené první 3 dny při lehké a krátké nemoci se opět budou platit, výrazně stoupne krátkodobá nemocnost. To je třeba korektně říci. Výzkumy ukazují, že od zavedení karenční doby klesla krátkodobá nemocnost na polovinu. Mohu tady citovat z analýz. Analýzy OECD jasně říkají, že pokud není karenční doba, to znamená, u krátkých a lehkých nemocí se platí sociální zajištění, pak je to výrazně zneužíváno. To je velký problém. U návrhu pana Škromacha mně nejvíc vadí, že je v zásadě na úkor podnikatelů. Malých a středních podnikatelů, kteří zaměstnávají několik, anebo několik desítek zaměstnanců. Ty to samozřejmě poškodí. Já jsem četl vyjádření všech zástupců podnikatelů, od Hospodářské komory, až po Svaz průmyslu a obchodu. Všichni s tím nesouhlasí. Pokles odvodů, který se navrhuje, považují za nedostatečný. Nesouhlasím s tím, aby volební slib sociální demokracie zaplatili podnikatelé. Tak to udělejte tak, ať to platí stát, ale proč to budou dělat podnikatelé? Vždyť to není fér a není to ani podle mého názoru etické. Pravice tehdy nevymyslela žádnou nesmyslnou věc. Je třeba říci, že přibližně polovina zemí Evropské unie má karenční dobu, a také tam má mnohem nižší krátkodobou nemocnost.

zdroj: Partie, TV Prima, 22. 5. 2016