Pospíšil: 28. říjen není privátní akce prezidenta Zemana

Rozhovor s europoslancem za TOP 09 Jiřím Pospíšilem

30. 10. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Asi ještě nikdy nevyvolalo předávání státních vyznamenání takovou kontroverzi jako letos. Filmový režisér Jan Němec na protest vrátil medaili Za zásluhy, kterou dostal od Václava Havla. Někteří účastníci protestu ze srpna 1968 na Rudém náměstí zase odmítli na Pražský hrad vůbec přijít. A právě tato témata budou dominantní v dnešních Událostech, komentářích. Dobrý večer. Vloni si prezident Zeman vysloužil kritiku především kvůli tomu, na koho, nebo respektive koho na slavnost pozval nebo přesněji řečeno koho nepozval. Letos kvůli tomu, koho ocenil a také koho neocenil.

Adriana DERGAM, redaktorka a Barbora PETEROVÁ, redaktorka
Po slavnosti a hostech, jeden z nejvýznamnějších filmařských počinů režiséra Jana Němce, a taky přiléhavý název pro jeho aktuální příběh, ten ze života. Nad vrácením státního vyznamenání začal přemýšlet hned včera po ceremoniálu.

Jan NĚMEC, režisér
Dát toto vyznamenání lidem, kteří profesně udělali profesní práci ve volební kampani, tak tato činnost nemá nic společného se zásluhami o českou státnost.

Adriana DERGAM, redaktorka a Barbora PETEROVÁ, redaktorka
Medaile Za zásluhy, kterou Němec převzal v roce 2002 z rukou Václava Havla, se režisér zřekl dočasně. Zpět si ji vezme, až bude ve funkci jiný prezident.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Jiří Pospíšile, vy jste na Facebooku, jak jsem se koukal včera napsal, že jste hodně zvažoval, zda na Hrad vůbec jít. Proč?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/
Mě už zarazilo to, že opět nebyli pozváni někteří akademičtí funkcionáři, takže tradice se opakuje z minulého roku. Ti, co by tam měli jít z titulu funkce a měli být pozváni na svátek české státnosti, tak pozváni nebyli. Ale právě proto, že se jedná o oslavu Československa, zakladatelů československého státu a oslavu české státnosti a ne privátní akci pana Zemana, tak jsem nakonec na Hrad šel. Ale také jsem zvažoval, stejně jako mnoho dalších veřejných činitelů, kterým se nelíbilo to, že rektoři dvou vysokých škol nebyli pozváni, protože mají nějaký osobní konflikt s panem prezidentem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pane europoslanče, k tomu samotnému výběru těch oceněných, o kterých jsme se tady bavili a o tom kroku, který udělal pan režisér Němec. Souhlasíte s tím? Koneckonců to tady zaznělo i ve studiu, že prezident začíná oceňovat ty, kteří jsou mu prostě bližší?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/
Pan režisér Němec to krásně pregnantně řekl a já ho budu pouze parafrázovat. Souhlasím s tím, co řekl. To není o tom, že prezident nemůže vyznamenávat lidi, které zná. To je logické. Jedná se o jeho subjektivní rozhodnutí, byť na základě nějakých objektivních kritérií, ale nemá vyznamenávat ti, kteří se zasloužili o to, aby Miloš Zeman byl prezidentem. Je to medaile Za zásluhy o český stát, nikoli medaile za zásluhy o Miloše Zemana. A tak to včera jasně vypadalo, tak to cítí skoro celý národ. Já chápu, že spolupracovníci Miloše Zemana to musí obhajovat, ale sami vidíte, že ta obhajoba je hodně obecná a je to velká filipika, protože pan Renč i pan Sedláček jsou spojeni s Milošem Zemanem a s jeho zvolením do funkce prezidenta. To není pouze o tom, že o tom někde něco točili, toto je trošku jiný příběh.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Tak já bych uzavřel tuto debatu o oceňování.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/
Chápu, že to musí nějak obhajovat, ale zkrátka a dobře je zřejmé, proč tito lidé byli oceněni, stejně proč byl oceněn premiér Fico, což je podle mého názoru naší ostudou. Není to normální, aby premiér v aktivní funkci byl takto oceněn. Jiný případ je u pana Vranitzkého, který si podle mého názoru medaili zaslouží jako bývalý významný kancléř, který pomáhal Čechům. Čím pomáhal více pan Robert Fico než jiní premiéři Slovenska? Tak zní otázka. Odpověď je - těžko bychom hledali něco jiného než přátelství s Milošem Zemanem. A takhle bychom mohli postupovat i u některých jiných kandidátů a vyznamenaných.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Dobrá. Pojďme dál. Jak jsem avizoval, další téma, které mě zajímá, je Čína. A teď se obracím na pana Pospíšila. Pane europoslanče, vy jste kritizoval prezidenta za to, a použiji vaše slova, že otočil o 180 stupňů českou zahraniční politiku. Budu vám trochu oponovat, jestli dovolíte. Miloš Zeman ale je takový, vědělo se to dopředu, proč jste byl překvapen z toho, že přistoupil k Číně takovým způsobem, jaký se koneckonců dal očekávat?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/
Já se domnívám, že by česká zahraniční politika neměla ustupovat od doktríny ochrany lidských práv. Je to jedno z mála pozitivních silných témat, kterými je Česká republika ve světě známa od doby Václava Havla. Nikdo tady neříká, že máme říkat, že Tibet má být samostatný, to ostatně neříkají ani představitelé TOP 09. My respektujeme jednu Čínu, ale je otázka, zda mají být dodržovány, dodržována lidská práva i na území Tibetu, anebo je nám to takzvaně jedno jenom proto, abychom uspokojili některé obchodní zájmy. A tady to já považuju za problém a myslím si, že bychom se měli jako občané ozvat a říci a vést veřejnou debatu, jestli ochrana lidských práv je pro Čechy důležitým tématem, anebo není. A já to považuju osobně za důležité téma. Tak pokud by letěl letadlem, kterým do Číny také přiletěl, byl by prostě v České republice o tolik později, že by musel vynechat ještě několik dalších akcí 28. října, výsledkem by byla kritika, kterou byste oprávněně vznesli, že tady nebyl na 28. říjen, hlavní státní svátek.

Lukáš Dolanský

ČT24, 29. 10. 2014, pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme