Plíšek: Poslanci ANO chtěli chránit byznys svého šéfa

12. 1. 2017

Poslanci dnes po dvou dnech jednání přehlasovali veto prezidenta Zemana a přijali novelu zákona o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš. O přípravě a schvalování novely zákona se v rozhovoru pro FORUM 24 rozpovídal poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Jak tato novela zákona vznikla?

Původně to byl vládní návrh, který řešil celou řadu záležitostí, například zaváděl vstupní majetková přiznání politiků při nástupu do funkce. Já jsem od začátku na tomto návrhu kritizoval to, že pokud jde o střet zájmu podnikajících členů vlády, tak tento návrh nic nového nepřináší. Proto jsem přišel s pozměňovacím návrhem, který říká, že firmy členů vlády, kde člen vlády vlastní alespoň 25 % té firmy, se nemohou účastnit veřejných zakázek a dostávat státní dotace a investiční pobídky. Ten návrh byl přijat. Následně kolega Chvojka předložil svůj návrh, který se týkal vlastnictví médií. Ten byl prakticky celý loňský rok projednáván, ať už ve výborech nebo v poslanecké sněmovně, a doplnila se do něho například i majetková přiznání pro soudce a státní zástupce. Zákon také obsahuje registr majetkových přiznání politiků.

Byla tato novela potřeba?

Ten zákon nebyl deset let novelizován, takže nepochybně přišla doba na jeho novelizaci. V tom zákoně je určitá asymetrie, dnes podle stávajícího zákona nesmí být člen vlády živnostníkem, malým a středním podnikatelem, osobou samostatně výdělečně činnou, ale zároveň může být ovládající osobou ve velké obchodní korporaci, kde má rozhodující vliv. Ta ovládající osoba dává pokyny managementu, kterých veřejných zakázek se má ta firma zúčastnit nebo o jakou státní dotaci má požádat. To znamená, že je tam velká asymetrie v tom, že ti malí podnikatelé ve vládě být nesmějí, ale ti velcí v uvozovkách podnikatelé, co ovládají korporace, tam být mohou, a já jsem tak po vzoru jiných zahraničních úprav navrhl příslušné změny v tom zákoně

Jak jste byl spokojen s průběhem dnešního jednání? Někteří poslanci si stěžovali na přílišné zdržovaní kolegů z řad hnutí ANO.

Poslanci hnutí ANO se probudili řekl bych pět minut po dvanácté, protože měli skutečně celou řadu měsíců možnost v rámci jednání na výboru nebo na plénu předkládat svoje návrhy nebo protinávrhy. Nic takového neudělali a kritizují ten návrh v momentu, kdy už máme hlasovat pouze o vetu prezidenta republiky, takže z jejich strany to hodnotím jako účelové jednání, které má chránit byznys a podnikání jejich předsedy a v tomto směru to tak dnes i vyznělo. Díky tomu se bohužel neprojednaly některé důležité zákony jako třeba změna daňových zákonu atp.

Nebojíte se krátké životnosti tohoto zákona? Blíží se volby a preference hnutí ANO jsou vysoké.

Tak ten zákon byl už potřetí schválen více než ústavní většinou poslanců. Hlasovali pro něj všechny kluby kromě hnutí ANO. Jestli se po volbách bude chtít někdo dostat do přízně hnutí ANO a bude mu se změnou zákona pomáhat, tak je to jeho věc, ale měl by to říct voličům. Já bych očekával, že ty poslanecké kluby, které ten návrh podpořily na svém stanovisku setrvají. Teď je dobré ten zákon nechat nějakou dobu působit.

Adam Slavkovský

zdroj: Forum24, 11. 1. 2017