Plíšek: Jsem přesvědčen o volebním úspěchu TOP 09

20. 2. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů rozhovoru s poslancem Martinem Plíškem)

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Pane poslanče Plíšku, zeptám se na Petra Gazdíka, který představil program STAN. Co se týká TOP 09, necítíte se trochu odstrčeni?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Jenom připomínám, že poslanci z hnutí STAN, do nedávné doby naši partneři, se do Poslanecké sněmovny dostali právě zásluhou TOP 09. Bylo to v roce 2010 a 2013, protože jsme je přizvali na kandidátku TOP 09. I Petr Gazdík je v tuto chvíli místopředseda Poslanecké sněmovny zvolený za TOP 09. Tak abychom to říkali správně. Zareaguji na to, co jste se ptal na začátku. Nová koalice, která tady vzniká, ještě není oficiálně potvrzená a schválená. Je potřeba říct, že to bude mít nějaké návaznosti. V minulosti se vytvářely koalice dvou vládních, anebo dvou opozičních stran. Tady vzniká koalice jedné vládní a jedné opoziční strany. Vládní strana KDU-ČSL nese společně se sociálními demokraty a s hnutím ANO odpovědnost za vládní politiku. Nese odpovědnost za zavedení elektronické evidence tržeb, za potlačování práv obcí a krajů v rámci rozpočtového určení daní. Nese odpovědnost za z našeho pohledu omezování svobody jak podnikání, tak občanů. Vedle toho je koaliční partner Starostové a nezávislí, kteří společně s TOP 09 kritizovali tato opatření. Dokonce společně s námi napadli celou řadu opatření této vlády u Ústavního soudu. Takže jsem velmi zvědavý, protože každý volební program by měl mít hodnotící část, měl by hodnotit současnou situaci, to znamená současnou vládu. Jsem velmi zvědavý jak se v programu tyto dvě strany, jedna vládní a jedna opoziční, vymezí při hodnocení současné vlády. Jestli to bude tak, že se KDU-ČSL najednou přestane hlásit k tomu, co dělala ve vládě, nebo se STAN najednou přestane hlásit k tomu, že vládu a vládní koalici v celé řadě věcí kritizoval. V tomto vidím nesourodost. Uvidíme, jak to bude pojato při hodnocení situace a dosavadního působení těchto dvou stran.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Vidíte u lidovců jasný program, nebo máte pocit, že kam vítr, tam plášť? Teď tu lidovci nejsou, nemohou se hájit, takže se ptám opravdu jenom na Váš názor.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Jsme tady politici. Tuto otázku bych nechal pro politology. Myslím, že bychom tady měli spíš prezentovat své politické strany. Budu vždy říkat, že TOP 09 je nejlepší. U každé jiné strany bych našel nějaké nedostatky. Nepochybně je v koalici KDU-ČSL a Starostové a nezávislí KDU-ČSL vyprofilovaná politická strana. Hnutí Starostové a nezávislí nevíme, kam bychom zařadili na škále od levice do pravice, protože je to poměrně široké zastoupení. Jsou tam různé názory. Musím říci, že naši čtyři kolegové, kteří jsou v poslaneckém klubu TOP 09 členové STAN, tak s nimi byla dobrá spolupráce. Někteří z nich dokonce mezi čtyřma očima říkají, že litovali toho, k čemu došlo. To je ale věc, ke které se Starostové a nezávislí rozhodli. Nám nezbývá, než jim popřát hodně štěstí.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Pane poslanče Plíšku, není čas odložit staré osobní spory a ucházet se o členství v KDU-ČSL a STAN? Uvažovali jste o tom? Ze slov pana Kalouska cítím, že tam určité zahořklosti jsou.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Do těchto voleb jdeme samostatně. Cílíme na dvojciferný výsledek. Koalice, která tady vzniká, cílí na více než desetiprocentní výsledek. Myslím, že není důvod v tom vidět nějaké problémy. Jestli chápu správně to, co říkali oba páni politici, tak s tím mohu souhlasit. Pro mě je děsivá představa, že uspějí populistické a socialistické strany, dokonce i s komunisty. Myslím, že v tomto se dokážeme shodnout. Teď jsme se jenom nebyli schopni dohodnout na společném předvolebním postupu. Pakliže nebudeme chtít zemi předat oligarchům, komunistům a socialistům, tak očekávám, že po volbách budou naše strany nadále spolupracovat. To neznamená, že když spolu nekandidujeme, že jsou napjaté špatné vztahy. Jsou oblasti, ve kterých se dokážeme dohodnout. Kdyby to tak nebylo, tak by poslanci TOP 09, kde jsou členové TOP 09 a Starostů, nemohli společně podepisovat ústavní stížnosti na elektronickou evidenci tržeb nebo na prolamování osobní svobody. Přece se kolegové ze STAN nemohou distancovat od své minulosti ve spojenectví s TOP 09.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
To jsem ani netvrdil nic takového. TOP 09 sama ve volbách. Lednový průzkum STEM uvádí 4,7. Vy říkáte dvouciferný výsledek?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Když si vezmete jeden průzkum, tak je to špatné vnímání. Pak byl průzkum, ve kterém jsme měli 8,5 procenta. Pokud jsou průzkumy, které říkají osm a půl, tak je jasné, že cílíme na dvojciferný výsledek. Tato koalice cílí na více než desetiprocentní výsledek. Ostatně průzkumů, které ukázaly, že máme bezpečně nad pět procent, je více, než jeden průzkum, který ukázal něco jiného. O našem úspěchu jsem přesvědčen. Ostatně nedávno jsme představili Vizi 2030, takže máme i svůj dlouhodobý program.

Monika HORÁKOVÁ, členka předsednictva /SZ/
Chtěla jsem se zeptat pana kolegy, v čem vidí nebezpečí socialistické vlády? Myslím, že pokud chceme zabránit nástupu oligarchů, kteří by ovládli Českou republiku, tak jediná cesta vede přes sociálně stabilizovanou společnost. Myslím, že to, co jste řekl, jde proti sobě.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Pan premiér a předseda sociální demokracie se včera vyjádřil ve smyslu, že sociální demokracie hodlá po volbách spolupracovat s komunisty. Jestli tady po volbách vznikne blok socialistů a komunistů, tak to je něco, co je pro TOP 09 nepřijatelné. Očekávám a doufám, že demokratické strany budou nadále usilovat o liberální parlamentní demokracii, o svobodnou soutěž politických stran, o svobodná média.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Je pro Vás hnutí ANO populistické?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Hnutí ANO tím, že není začleněno v politickém spektru, tak si dovolím označit celou řadu kroků tohoto hnutí, včetně kroků jejich lídra, za populistické. Právě z toho důvodu, že jak známo, předseda ANO dokáže během jednoho týdne třikrát změnit názor. Když někdo třikrát během jednoho týdne na zásadní otázku změní názor, tak je z mého pohledu populista.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Petr Gazdík prohlásil, že už mu TOP 09 nemá co nabídnout. Doslova řekl, že teď se cítí silnější, takže vyráží na další štaci. Trošku to vyznívá, jako kdyby byla TOP 09 pro Petra Gazdíka nevítané závaží.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Co tím myslíte? Nabízení benefitů, hlasů, vládních křesel, nebo pozic místopředsedy Poslanecké sněmovny? Jsme skutečně stranou, která nemění svoje názory. Do voleb je dlouho a některé strany se už předhánějí v tom, s kým půjdou po volbách do koalice, kdo koho přizve. My jsme jasně řekli mantinely, s kým jsme ochotni jednat a s kým nejsme ochotni jednat. Pro nás nepadá v úvahu koalice s hnutím ANO a samozřejmě komunisty. Pokud se sociální demokracie přimkne ke komunistické straně, pak to bude jednoznačný signál. To ale přece není o tom, že někdo někomu v nějaký moment už něco nenabízí. Takhle by politika neměla fungovat. Politika má být o programu a vizích do budoucna. A také o osobnostech. Tomuto výroku Petra Gazdíka moc nerozumím.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Je to spíše o potenciálu. Možná to souvisí i s potenciálem, jaký má TOP 09 do voleb a jaký Petr Gazdík cítí.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Takže to vidíte účelově v tom smyslu, že když TOP 09 dvakrát za sebou Petra Gazdíka vynesla do Poslanecké sněmovny, tak řeší, jestli by se to podařilo potřetí? Nevím, jestli to chtěl takto říct. Jednoznačně říkám, že jsme v tom zcela klidní. Jsme přesvědčení, že ve volbách uspějeme. Není to o tom, co kdo komu nabídne ve smyslu dotací, funkcí nebo vládních křesel. Takové pojetí politiky chci odmítnout.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Pořád tam není hořkost?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Hořkost tam není. Možná je tam spíš hořkost Petra Gazdíka, že mu nejsme schopni něco nabídnout.

Věra KOVÁŘOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně /STAN/
Co se týče vztahů s TOP 09, myslím, že vztahy mezi poslanci v našem klubu jsou výborné. Spolupracovali jsme na řadě novel. Když se blížil konec smlouvy s TOP 09, tak proběhla jednání. My jsme nabízeli spolupráci ne našich dvou stran, ale s dalšími uskupeními. Musím říci, že TOP 09 trvala zásadně pouze na dvoustranné spolupráci. Odmítla jakékoliv rozšíření. TOP 09 se takto rozhodla.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Takže to bylo rozhodnutí TOP 09. Ví o tom Martin Plíšek?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Rozhodnutí bylo po vzájemném jednání. Diskusí probíhalo víc. Já bych to nedramatizoval. Tady padly pojmy jako zahořklost, uraženost a tak podobně. Ty strany jdou samostatně. Vzniká tady jedna dvoučlenná koalice, která přizve další seskupení. Samozřejmě nemá odvahu, aby z toho udělala troj nebo čtyřkoalici. Budou asi přizváni další zástupci regionálních stran. My jsme udělali poctivý pokus o debatě se středopravicovými stranami. Mezi ty pokládáme ODS. Nabídka byla směřována i ke KDU-ČSL. Zcela respektujeme, že se tyto dvě strany rozhodly, že půjdou samy nebo v jiné konstelaci. Není dobré, abychom se my, zástupci demokratických stran, hašteřili a říkali si, kdo komu ublížil. Naopak, já jsem spolupráci v Poslanecké sněmovně s kolegy z hnutí STAN vyzdvihl. Byla na vynikající úrovni.

Věra KOVÁŘOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně /STAN/
My jsme to nikdy nevnímali jako něco, co bylo zhrzeno. Spíš jsme nabídli spolupráci na širší platformě. Ta byla odmítnuta. Podle toho jsme se zachovali.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Chápu, širší platforma. Chápu, že se dohadují dvě strany. Ale v případě, že by u stolu mělo sedět čtyři nebo šest stran, dovedete si to představit? Byla tady zmínka o tom, jak kdysi působila čtyřkoalice, jak se postupně rozpadala. Myslím, že voliči budou chtít znát a vidět čitelné programy a čitelné politické strany. V tomto smyslu si myslím, že bude jasno.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl: "Kdo se bojí, nesmí do lesa." V tom lese musí nasbírat alespoň deset procent hlasů. Bude-li jich méně, tak propadnou. Nepřekvapuje Vás, že Pavel Bělobrádek, spíše konzervativní politik, se mění v politického "eskamotéra“?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/
Je to skutečně jejich rozhodnutí. Je to rozhodnutí odvážné. Uvidíme, jak se bude vyvíjet debata o kandidátkách, o programu. To jsou věci, které ještě nebyly zveřejněny. Nejdříve se řekl záměr koalice, ale teď je potřeba vidět obsah. Jsem skutečně zvědavý, jak bude tato koalice, kterou tvoří jedna vládní a jedna opoziční strana, hodnotit současnou vládu a současné volební období. Jestli se dokáže vůbec na hodnocení tohoto volebního období v Poslanecké sněmovně shodnout. Pro budoucnost České republiky je také důležité, že vedle úspěchu TOP 09, o kterém nepochybuji, tady převažovaly demokratické politické strany a naše prozápadní orientace.

Zdroj: Názory a argumenty, ČRo Plus, 18. 2. 2017

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme