Plíšek: Chci znát dopady zavedení dvou typů věznic

31. 8. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Moderátor

V Česku by měly být v budoucnu dva typy věznic, místo stávajících čtyř. Počítá s tím novela trestního zákoníku, kterou schválila vláda. Změna by podle ministerstva spravedlnosti usnadnila práci s vězni a snížila tak riziko jejich návratu za mříže. My jsme ve spojení s Martinem Plíškem, členem ústavně-právního výboru a také poslancem TOP 09. Zdravím Vás. Dobrý den.

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

Přeji pěkné letní odpoledne.

Moderátor

Je redukce typu věznic krokem správným směrem?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

Musím říci, že na rozdíl od jiných kontroverzních a sporných návrhů ministerstva spravedlnosti má tento návrh svou logiku. Podle mého názoru může přispět k vyšší přehlednosti umisťování odsouzených a vězňů do jednotlivých typů věznic, protože dnešní systém čtyř druhů věznic není příliš přehledný. Pachatelé s rozdílnými skutkovými podstatami, s různou výší trestů a rozdílnou závažností jsou často umísťovaní do jiných typů věznic. Myslím si, že to není úplně v pořádku. Snížení ze čtyř na dva základní stupně, pokud jde o vnější členění věznic, to považuji za krok správným směrem.

Moderátor

A snížení recidivy? Což je očekávání ministerstva spravedlnosti, i to může být efekt té změny?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

To je otázka. Návrh je zralý na to, aby byl puštěn do druhého čtení. Já sám se budu ptát na ekonomické, provozní a personální zajištění této změny na straně vězeňské služby. Jestli to přispěje ke snížení recidivy, tak na to je potřeba si počkat, pokud tento nový systém bude zaveden.

Moderátor

Novela by měla svým způsobem posílit pravomoci vězeňské služby, která by měla rozhodovat o rozčleňování vězňů do tří podtypů těch dvou základních typů věznic. Je dobře, že právě vězeňská služba by měla o něčem takovém rozhodovat?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

Jak jsem zmínil, soudy do teď rozhodovaly a rozhodují o čtyřech nižších označeních skupin vězňů a praxe byla velmi rozdílná. Posuzování probíhalo na základě ryze trestně právních kritérií. Vězeňská služba nepochybně má jiné informace ze strany samotného výkonu trestu. Budou zde skutečně ještě tři stupně vnitřního členění, do kterých bude rozčleňovat vězeňská služba jednotlivé vězně. Ale ne jenom ona, je zde i jistý odborný prvek. Má se zřídit pracovní skupina, ve které bude vychovatel, psycholog, sociální pracovník i vězeňská duchovní služba - vězeňští kaplani. Vede to ke zcivilnění řádu ve věznicích.

Pokud se návrh dostane do druhého čtení, budu chtít upřesnění pravidel, podle kterých bude poradní orgán vězeňské služby rozhodovat. Budu chtít vědět, jaké bude mít tato komise pravomoci a jak bude muset vězeňská služba přihlížet k těmto stanoviskům. Bylo by špatně, kdyby to vězeňská služba dělala čistě samostatně. Bude k tomu mít poradní orgán a bude muset přihlížet k jeho názorům a stanoviskům.

Moderátor

Poradní kolegium složené ze speciálního pedagoga, psychologa a sociálního pracovníka má působit tak, že to sníží korupci při tom rozdělování vězňů. Může mít být ten efekt?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

Nepochybně to k tomu může přispět, protože závěry komise budou samozřejmě nějakým způsobem přístupné. Jakýkoli odborný prvek z venku, který to nenechá jenom na rozhodování vězeňské služby, určitě může vést k tomu, že nebude docházet k ničemu, co by se dalo nazvat nestandardní nebo korupční jednání.

Moderátor

Martin Plíšek, já Vám děkuji. Přeji hezký den.

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

Já Vám přeji pěkné odpoledne. Děkuji za pozvání.

zdroj: ct24.cz, 31. 8. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme