Petr Gazdík: Proti hazardu pomůže nový zákon, ne Svoboda

3. 7. 2009

Cyril Svoboda si v komentáři (Právo 29. 6.) klade otázku, proč bude řada nezávislých starostů kandidovat s TOP 09. Otázku staví do souvislosti s tématem hazardu, za jehož rozšiřování prý může jedna z  tváří nové strany Miroslav Kalousek, zatímco starostové proti hazardu bojují.

Proč chce hnutí Starostové a nezávislí spolupracovat s TOP 09? Jde především o shodu programových témat, např. zodpovědné hospodaření veřejného sektoru, podpora venkova a rozpočtové určení daní. Vždy jsme oceňovali snahu M. Kalouska jako ministra financí zmírnit daňovou diskriminaci malých obcí.

Nevzpomínám si, že by se kdy předseda Svoboda jako ministr mnoha vlád dokázal malých obcí zastat v  otázce rozdělování daní či v otázce hazardu. Jeho náhlé procitnutí musí každý starosta vnímat jako levný předvolební populismus.

Musím se důrazně ohradit proti tvrzení, že by starostové sestavením společných kandidátek se stranou TOP 09 podporovali M. Kalouska, který prý jako někdejší ministr financí nese „odpovědnost za šíření hazardu v  naší zemi“. Z činnosti Sdružení měst a obcí proti hazardu je mi známo, že problémy s videoterminály může vyřešit jen nová legislativa.

Povolování videoterminálů začalo už za ministra Sobotky (ČSSD). Loterie jsou regulovány archaickým zákonem z roku 1990, jejž se řada zákonodárců snažila změnit. Naposledy sám Senát přijal návrh změny tohoto zákona. Byl to právě tehdejší ministr Svoboda, který navrhl vládě vyslovit nesouhlas se změnami, které navrhl Senát.

Právě za ministra Kalouska byl vypracován věcný záměr zákona o loteriích, který umožní obcím podílet se jak na regulaci, tak i na odvodech z videoterminálů. Tento pokrok starostové oceňují, teď ale bude záležet, jak se k návrhu postaví nová vláda a zákonodárci.

V dubnu byla učiněna dohoda zástupců obcí a měst a provozovatelů hazardních her, podle které ministerstvo nebude od 1. června povolovat žádné videoterminály bez souhlasu obce. Jako starosta tento krok jednoznačně vítám a nemohu, než za tuto dohodu poděkovat tehdy odcházejícímu ministrovi financí.

Co se týče internetového sázení, zdá se mi být situace přesně opačná, než jak ji popisuje Cyril Svoboda. V ČR se vesele sázelo prostřednictvím internetu již dávno u zahraničních společností, jejichž aktivity nelze zakázat. Stát ani obce z tohoto sázení neviděly ani korunu, české firmy byly touto situací jednoznačně znevýhodněny. Pokud má předseda a právník Svoboda právní rozbor, podle kterého ministerstvo financí pochybilo, když se snažilo narovnat znevýhodnění českých firem, měl by jej urychleně předložit na kompetentní místa.

Osobně naopak vítám, že čeští poskytovatelé internetového sázení budou podrobeni povinným odvodům a sázející se musí registrovat na kamenné pobočce, kde lze zkontrolovat jejich věk.

Hazard bude existovat, dokud lidé budou chtít sázet a hrát. Nemůžeme jej zcela zakázat, protože víme, jak v USA dopadla prohibice, a touto cestou nejde žádná vyspělá země EU.

Cyril Svoboda byl ministrem ve třech vládách, za legislativu odpovídal přes dva roky. Přesto žádnou změnu špatného zákona neinicioval. Je také velká škoda, že se nikdo za KDU-ČSL, na rozdíl od mnoha starostů, nezapojil do veřejné diskuse při tvorbě zákona o loteriích.

Chápu, že kritika je vždy jednodušší než konstruktivní práce. Rozumím též, proč si v předvolební době předseda Svoboda najednou vzpomněl na starosty. Nevidím však jediný důvod, proč by si při volbách měli starostové vzpomenout na Cyrila Svobodu a KDU-ČSL.

Právo, 3. 7. 2009, rubrika: Publicistika, strana: 6, autor: Petr Gazdík, starosta obce Suchá Loz, předseda hnutí Starostové a nezávislí
Osobnosti: Petr Gazdík