Pavera: Úspěšný rok pro zemědělství byl zásluhou především zemědělců

29. 1. 2015

(poslanec TOP 09 Herbert Pavera hodnotí pro ČT 24 tiskovou konferenci ministra zemědělství k bilancování nad prvním rokem ve funkci)

Moderátor ČT

Herbert Pavera z TOP 09 je hostem studia ČT 24, byť pouze po telefonu. Zdravím Vás.

Herbert Pavera, poslanec TOP 09

Dobrý den, zdravím Vás i diváky České televize.

Moderátor ČT

Pane Pavero, jak se tedy daří českým zemědělcům v uvozovkách pod panem ministrem Jurečkou?

Herbert Pavera, poslanec TOP 09

Tak já jsem přesvědčen, že českým zemědělcům se daří i proto, že jsou velice kreativní a že jsou velice pracovití. Takže i díky tomu, že mají velký zájem o zvýšení produkce, o zvýšení chovu zemědělského dobytka a o zvýšení podílu těchto místních regionálních plodin a výrobků na našem trhu, tak si myslím, že jsou velice úspěšní. Samozřejmě, bez pomoci státu by nemohli tyto věci řešit, takže určitě stát má zásluhu na tom, že i české zemědělství se za podpory Evropské unie drží nad vodou. A jak řekl pan ministr, loňský rok byl velice úspěšný pro zemědělství, takže myslím si, že je to zásluha především těch zemědělců, ale samozřejmě i různých podpor, které pro zemědělce existují.

Moderátor ČT

Takže nikoli zásluha ministra Jurečky, který mluvil o tom, že se snaží podporovat například ty plodiny, které jsou důležité k udržení potravinové soběstačnosti, že tam do těchto oblastí plynou větší peníze než dříve. Je to zkrátka přirozený vývoj a mohou za to spíše zemědělci, tedy za tento úspěch podle Vás.

Herbert Pavera, poslanec TOP 09

Já si myslím, že samozřejmě určitý vliv na to má i pan ministr, protože pan ministr rozhoduje o tom, jakým způsobem se budou finance a dotace rozdělovat, i když se to schvaluje všechno až v parlamentu nebo ve vládě. Ale souhlasím s tím, že nějaký podíl na tom má, ale určitě ne takový, jak jsme mohli slyšet v jeho tiskovce. Například třeba u zelené nafty sice říkal, že 1,2 mld. Kč se vrátilo zemědělcům, ale je potřeba také říct, kterým zemědělcům. Protože u těch malých zemědělců se to určitě nepodařilo, protože ti malí mají nízkou spotřebu nafty, takže dostanou zpětně méně peněz. Vím ze zkušenosti i z Asociace soukromých zemědělců, že by bylo lepší, kdyby se tyto peníze, které jsou třeba určené na tu zelenou naftu, použili dejme tomu na podporu výroby konkrétních komodit nebo třeba na podporu méně příznivých oblastí.

Moderátor ČT

Ano, Asociace soukromých zemědělců už v minulosti veřejně kritizovala ministra Jurečku za to, že údajně podle jejich názoru podléhá tlakům těch velkých zemědělských konglomerátů. Podle Vás, toto skutečně může být pravda? Je to i v případě, že sám ministr je původně drobný zemědělec, skutečně podléhá tlaku bývalých zemědělských družstev?

Herbert Pavera, poslanec TOP 09

No, když se na to člověk dívá zvenku, tak si musí připustit, že tomu tak je. Vemte si, malí zemědělci nedosáhnou na takové dotace, jako dosáhnou velcí zemědělci. Malí zemědělci nemají možnost prodat za určité lepší ceny než velcí producenti v zemědělství a když si vezmeme, podpora českých potravin je sice výborná, ale na druhé straně, kdo se dostane do těch velkých supermarketů? Zase ti, kteří jsou velcí výrobci a všechno směřuje k tomu, že my jsme chtěli dostat české výrobky, hlavně ty regionální potraviny do obchodů. Ale dostávají se tam výrobky především ze společnosti Agrofert, které se tam dostanou, protože mají na to, aby nějakým způsobem se tam dostaly. Já třeba panu ministrovi vyčítám osobně to, jakým způsobem propaguje značku „Klasa“ i „Regionální potravina“. Myslím si, že příliš přeceňuje význam těchto značek a příliš se dává i do reklamy na tyto značky. Protože každá potravina, která je dobrá a kvalitní si vždycky cestu k zákazníkovi najde. Já to vím, jak to sleduji u nás. U nás jsou zrovna dva výrobci, kteří získali titul „Regionální potravina“, ale když jsem se jich ptal, jestli se jim zvýšil obrat, tak samozřejmě ne. Ale protože lidé ví, že něco je chutné, něco je dobré, tak si zajdou do výrobny masa, do pekařství a podobně pro tyto skvělé výrobky. A myslím si, že v tom by mohlo Ministerstvo zemědělství propagovat, aby lidé více vnímali české výrobky a určitě si myslím, že velký význam „Klasy“ a značky „Regionální potravina“ tomu až tak nepřispívá.

zdroj: ČT 24, 29. 1. 2015

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme