Pavelka: Ad: Nemocnice musí ušetřit stamiliony

komentář bývalého náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Pavelky

Reakce na článek o propadech příjmu nemocnic, uveřejněný v Českobudějovickém deníku 11. 4. 2013. Za nižšími příjmy zdravotnických zařízení stojí nová úhradová vyhláška, kvůli které zdravotní pojišťovny nemocnicím pošlou výrazně méně peněz než vloni.

13. 4. 2013

Konstatování, že systém financování zdravotních služeb u nás je po řadu let neprůhledný a chaotický, není duchaprázdné klišé, ale je to naprostá pravda. Úhradová vyhláška je pak jenom vyústěním tohoto stavu. Její restriktivní povaha vyplývá z objemu financí, který (předpokládaně) bude v příštím období k dispozici.

Samo o sobě to žádné zlo není, jen prostá aritmetika a principiálně nelze státu upřít právo, podle někoho i povinnost, pokoušet se stanovovat nějaké cíle a nějaká pravidla. Například vyšší efektivita. Nebo podpora ambulantního sektoru. Může být i preference některých skupin nemocí. Zvláště slovo efektivita je v české společnosti považováno takřka za neslušné, a veškeré snahy po jejím zvýšení narážejí na tvrdý odpor.

Bez rozdílu politické příslušnosti, napříč všemi sociálními skupinami, po extenzivním (rozsáhlém – pozn. red.) využívání zdravotních služeb touží celá česká společnost. A restriktivní vyhláška, ta je přece restriktivní rok za rokem. Nic nového.

Vladimír Pavelka
někdejší náměstek jihočeského hejtmana pro oblast zdravotnictví

Českobudějovický deník, 13. 4. 2013, rubrika: Českobudějovicko, str. 9

Štítky
Osobnosti: Vladimír Pavelka
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme