Nováková: Olympiáda přináší šanci něco nastartovat

15. 8. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s poslankyní TOP 09 Ninou Novákovou)

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Považujete olympijské hry v tom současném moderním pojetí za politiku a přehlídku komerce nebo je to stále oslava sportu?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Olympijským hrám stále fandím, protože lepší prezentaci něčeho, co není agresivní, není válka, a co není útočné, nemáme. Ačkoliv znám skepsi mnohých, tak si myslím, že myšlenka olympismu se pořád ještě nevytratila. Ani z letošních olympijských her.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Když v roce 2009 Mezinárodní olympijský výbor přiklepl pořadatelství Brazílii, tak temnější ekonomika byla v kladných číslech. Teď je najednou všechno jinak. Jak ale předvídat, co se stane za osm let?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/-

Zapomínáme na jednu věc. Když se vybírá žadatel o pořadatelství olympijských her, tak se nemůže přihlížet k něčemu jinému než aktuální situaci dané země. Jak jste správně řekl, Brazílie na tom nebyla zdaleka tak špatně. Pak jsou ještě jiná kritéria, než se přidělí pořadatelství olympijských her a tam to politikum je a bohužel pokračuje, jak známe z historie novodobých olympijských her. Může třeba dojít k bojkotu olympijských her nebo k tomu, co bylo třeba s dopingem ruských sportovců. Čili je to problém. Dále je poctivé upozornit na to, že každé olympijské hry jsou jiné. Některé jako pořadatelský model zkoušely to, aby do toho byl co nejméně zapojen veřejný sektor, to znamená, aby to neodnášeli daňoví poplatníci. Tam byl na maximu privátní vklad. Třeba v Soulu zase olympiáda financovala hodně z veřejných peněz ze strany Jižní Koreji a dopadlo to úplně výborně.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Jenom krátce k sociálním dopadům olympionismu, když to tak nazvu. Tradičně totiž slýcháme, že olympiáda pomůže sociálně slabým. Například tím, že po jejich skončení budou vystavěné komplexy využity právě pro nemajetné a jejich ubytování, že vznikne nová infrastruktura. Realita je zase jiná. Developeři většinou vyženou ceny pozemků tak vysoko, že se z té destinace v podstatě stane místo jenom pro bohaté. Věříte, že olympijské hry jsou a mohou být přínosem pro ty sociálně slabší skupiny, které v Brazílii protestují nebo protestovaly proti olympijským hrám, proti jejich konání?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Vzhledem k tomu, že Brazílie věděla, že jsou olympijské hry bezprostředně za dveřmi, tak musíme říci, že byla zmobilizována. Vím to od lidí, kteří tam jsou. Byla zmobilizována velká pracovní síla pro takové jednoduché věci, jako je například neustálý úklid v ulicích. Víme, že tamní sportoviště jsou přímo propojena s městem, takže z tohoto hlediska bych řekla, že to může být přínos. Jsou to pracovní příležitosti. Zcela určitě je pozitivní, že jednou lidé vidí Rio mnohem čistší než za normálních okolností. Nemůžeme zapomenout na infrastrukturu, která tam zůstane - třeba nově vybudované stanice metra. A pokud lidé, že Rio může vypadat líp, budou tlačit na to, aby to tak zůstalo. Protože jsem pedagog, nemohu opomenout to, že olympiáda vždycky přinese lidem obrovskou motivaci. Může přinést motivaci mladým lidem, kteří se do sportu zamilují. Takové zprávy jsou třeba z Británie. Někteří olympionici jsou původně obyvateli takzvaných favel. Čili je to také docela dobrá prevence, proti kriminalitě, která je v Riu pověstná. Nevidím to tak černě. Je to možnost, která se buď uchopí, nebo se neuchopí, podobně jako to bylo v Řecku. Tam se mohlo nastartovat něco pozitivního. Že se to nestalo, ale není vina okolního světa. Nesouhlasím s tím, že by se olympiády měly dělat jen tam, kde je nějaká záruka. Olympiáda má mít i šanci něco nastartovat.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Není to třeba, řekněme, brazilský protest proti těm hrám, že je jaksi nechtějí ve své zemi, že ta připravenost není taková? Je to otázka, která se občas vyskytuje.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Nemyslím, že je to protest. Tam, kde se pořádají olympijské hry, má celý svět možnost se o té zemi a její mentalitě něco dozvědět. Třeba to, že se dozvíme o neuvěřitelné chudobě v Brazílii, si myslím, že v konečném efektu špatné není. Když se bavíme o šití horkou jehlou…vím, že organizátoři, kteří připravovali český olympijský dům, byli krátce před olympijskými hrami v Soči zděšeni. Nakonec všechno šlapalo jako hodinky. Každá země ale není taková, jako je třeba Jižní Korea, kde Jihokorejci s nadšením makali.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Virus zika a tedy komár egyptský, který ho v Jižní Americe přenáší. Je to skutečná hrozba nebo je to nafouknutý problém?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

My se dneska umíme vystrašit úplně čímkoliv. Nejsem takový odborník, abych vám řekla, jak velké či měřitelné to nebezpečí je. Vzhledem k tomu, co o tom viru víme, tak jeho nebezpečí je minimalizované ročním obdobím. Neznamená to ale, že když nějaké nebezpečí existuje, že do něj spadnu zrovna já. Sportovec sice nejsem, ale kdybych byla na místě sportovců, tak bych na olympiádu jela.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Musím říct, že když jsem sledoval čtvrtfinále tenisového turnaje, který měl být původně velkým lákadlem, tak jsem fanoušky spočítal. Bylo jich, tuším, 69. Myslím, že tenistky z první světové desítky naposledy před takovou kulisou hrály někde v juniorce v Přerově. Poloprázdné tribuny ale nejsou jen u tenisu. Ty jsou vidět na celé olympiádě. Zase se ptám, je to nějaký bojkot fanoušků nebo jsou vysoké ceny a oni si nemohou zakoupit vstupenky? Proč si myslíte, že je taková nízká sledovanost těch jednotlivých sportů?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

To je věc, která mě osobně strašně mrzí. Myslím si, že to je opravdu velké selhání. Těžko říct, jestli do toho v Brazílii přímo vstupuje politika. To by bylo hodně špatné. Když si třeba vzpomenu, že se o olympijských hrách v Pekingu říkalo, že tam nastupovalo publikum a učili je tleskat. Strašně mě mrzí, že tam nemohou být lidé proto, že si to nemohou dovolit.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Poslední téma, a tím je rekordní počet zemí soutěžících v 28 sportech, to je zase další rekord. Poprvé je tady i tým reprezentující pod olympijskou vlajkou uprchlíky. 28 sportů a baseball se chystá za čtyři roky. Přibudou další asociace a svazy urputně lobbují za své sporty. Není tohle spíš cesta do pekel?

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Myslím si, že ne. Stejně, jako je osobní ctižádostí každého sportovce, který začne jako malý sportovat, dostat se jednou na olympijské hry, tak existuje také určitá ctižádost o stvrzení té sportovní disciplíny. Nevadí mi, že je disciplín hodně, ani mi nevadí, že je zastoupeno hodně zemí. Vadí mi, že probíhají olympijské hry a zároveň probíhají i ozbrojené konflikty. To by si Řek v antice ve starých olympijských hrách nedovolil. Bylo to období míru.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Tým uprchlíků, jak se vám líbí? Někdo říká, že to je čistá komerce a samozřejmě kalkul olympijského výboru.

Nina NOVÁKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Sport má být nad tímto problémem. Proto fandím tomu, že ten tým vzniknul. Mezinárodní olympijský výbor ukázal, že i když někde funguje katastrofálním způsobem politika a obchodně politické zájmy, které vyhánějí lidi ze svých zemí, tak by to nemělo bránit solidaritě.

zdroj: ČRo Plus, Názory a argumenty, 13. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme