Niedermayer: Nizozemské volby jsou vítězstvím nad populismem

16. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Luďkem Niedermayerem)

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Co se týká hodnocení voleb v Nizozemsku, tak vesměs Evropa jásá. Berete i Vy vítězství strany premiéra Rutteho za vítězství Evropy?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Do určité míry ano, i když si myslím, že je to vítězství Holanďanů, kteří zvolili tak, že to bude dobré pro život v jejich zemi. Jednak se ukázalo, že v okamžiku, kdy dojde k vyhrocené situaci, jaká teď v politice v řadě evropských zemích panuje, tak lidé přijdou k volbám opravdu ve velkém počtu, což je výborné. Je také velice dobře, že lidé odmítli extrémní populismus, rozsívání nenávisti a protievropskou politiku, kterou Wilders představoval. Rozdíl je opravdu velký, mnohem vyšší, než očekávaly volební průzkumy. Zatím se vize, že v letošním roce dojde v Evropě ke katastrofě, která zásadně sníží její soudržnost, nenaplňují.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Říkáte do určité míry. Mluvíte tedy o nějaké rezervě. Čeho se obávat?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Velmi často se mluvilo právě o volbách v Holandsku, Německu a ve Francii. V Holandsku proto, že Wilders je symbolem nesnášenlivosti a velmi silných protievropských postojů. Ve Francii a v Německu kvůli tomu, že jsou to velmi významné, velké země. Holandské volby už máme za sebou. V Německu se zdá, že bude soutěžit o vítězství kancléřka Merkelová, která je nyní jeden z bezesporu největších Evropanů dneška, s panem Schulzem, což je bývalý šéf parlamentu. Ten je v evropských otázkách ještě více evropský. Myslím si, že ani z této strany k ohrožení našeho společného unijního projektu nedojde.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Mluvil jste o Nizozemsku jako o hlavním státě. Nebudou ale spíš prověrkou o vítězství proti extrémismu právě volby v Německu, anebo třeba i ve Francii?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Nizozemsko bylo důležité tím, že bylo první. Každé z těchto voleb, jak jsem se je snažil popsat, jsou v něčem důležité. V Holandsku to bylo proto, že tam protimigrantská a s tím spojená protievropská politika rezonovala velmi silně. Průzkumy ukazovaly, že šance na to, aby Wilders vládl v zemi, je velmi nízká, nicméně jeho velký úspěch, kdyby k němu došlo, by určitě podpořil jeho spojence v Evropě. U dalších dvou zemí jsou důvody trochu jiné, ale je tam také trochu jiná politická struktura, takže uvidíme. Ve Francii samozřejmě velkou roli hraje volební systém, jakým se volí prezident.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Může ale taky rozhodovat i volební účast, která v Nizozemsku byla opravdu obrovská. Možná v Německu, Francii a ostatně i u nás, ale taková nebude. Neobáváte se, že v těchto zemích skončí volby vítězstvím populistických nebo extrémistických stran?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Jak jsem říkal, v Německu bude soutěžit velmi výrazná evropská kancléřka Merkelová s ještě výraznějším Evropanem Schulzem. Tam si nedovedu představit, že by k tomuto došlo. Situace bude jiná ve Francii, kdy Marine Le Pen představuje to, co v Holandsku představoval pan Wilders.  Doufám, že dopadne srovnatelně.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Geert Wilders získal 20 křesel, a i on to považuje za své malé vítězství. Řekl, že by se rád zapojil do koaličního vyjednávání o budoucí vládě. Taky vzkázal, že by mohl být tvrdou opozicí. Jak by mohl omezit budoucí vládu v Nizozemsku a vývoj třeba i v Evropě?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Myslím, že moc ne. Už před volbami bylo vidět, že je se svými postoji ve velké izolaci. Nepochybně bude prohlašovat výsledek za vítězství, ale ještě před pár týdny se hovořilo o 30 křeslech. Hovořilo se o tom, že by mohl vyjít z voleb jako vítěz nebo srovnatelný s premiérem, který uhájil své pozice. Výsledek je úplně jiný. Myslím si, že je to pro tyto nacionalisty, populisty, xenofoby a tak dále, nevím, jaké všechny přívlastky se dají s nadsázkou použít, jasná porážka. Samozřejmě bude záležet na tom, jak robustní bude koalice, která bude výsledkem volebního vyjednávání.

Jana Peroutková, moderátorka

I s přihlédnutím na výsledky těchto voleb, vnímáte Evropu stále jako polarizovanou?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Do určité míry ano. Myslím ale, že situace není zdaleka tak zlá, jak ji někteří vnímají. Včera jsme třeba měli debatu o ekonomickém vývoji, který je opravdu poměrně příznivý. Tyto volby ukazují, že lidé nejsou rezignovaní a podporují velmi často strany, které jsou velmi silně proevropské. Určitá polarizace samozřejmě existuje v otázce toho, jak dál. Jestli opravdu Evropu posílit, což jsou velmi silné hlasy, nebo spíše postupovat více umírněně. Rozdíly tady jsou, ale myslím, že Evropa není v krizi. Je v mnohem lepší situaci, než ve které byla v minulých letech. To ale neznamená, že nezáleží na tom, co my všichni, včetně naší země a našich představitelů, budeme dělat.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Kterým směrem by se Evropská unie měla dát?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Doufám, že směrem společné Evropy. V žádném případě rozvolňování Evropské unie. Je ale třeba věci, které Evropa přijímá, projednávat tak, aby měli co nejširší podporu, abychom byli občanům schopni vysvětlit, proč je děláme. Politici by se měli zříct laciného populismu, který velmi často používají, kdy hledají způsob, jak svádět věci, které s tím nesouvisí, na Evropskou unii. Myslím si, že jestli tohle všechno uděláme, tak budoucnost v naší části světa není ohrožená.

Zdroj: ČT24, 16. 3. 2017

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU, Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme