Niedermayer: Kromě ČR o reverse charge nikdo neuvažuje

21. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Luďkem Niedermayerem)

Moderátorka

Andrej Babiš dlouhodobě bojuje za revers charge a říká, že zabrání karuselovým podvodům. Je tam jasný přínos?

Luděk Niedermayer, europoslanec

Tím si nejsem úplně jistý. Ministerstvo financí nevysvětlilo a nepřesvědčilo ostatní o jasném přínosu. To i přesto, že se na toto téma konala v Evropském parlamentu slyšení. Co je ale podstatnější, že Evropská komise připravila velkou reformu výběru daně z přidané hodnoty, která má docela širokou podporu. Tohle opatření na zavádění reverse charge jde přímo proti ní. Řada lidí vnímá reverse charge jako něco, co tu reformu bude ohrožovat, protože země, které podporují reverse charge, nebudou pro tuto reformu chtít zvednout ruku.

Moderátorka

Přesto Evropská komise dává ministrům financí k dispozici pozměněný návrh, kde se mění určité podmínky. Takže je o tom ochotna dál jednat. Ministr financí říká, že toto s využitím moderních technologií je efektivní způsob. Usiluje o to už delší dobu společně s Rakouskem. Jak jsou podle Vás nastavovány podmínky, tak jak se do této chvíle Evropská komise byla ochotna připravovat na využití tohoto mechanismu? 

Luděk Niedermayer, europoslanec

Uvedl bych na pravou míru, jestli to Evropská komise podporuje. Návrh předložila proto, že náš ministr financí vyhrožoval, že bude blokovat odsouhlasení velkých daňových změn, které mají zabránit úniku daní ze zisku firem. To je ta geneze. Evropská komise má svůj návrh velké reformy reverse chrage. Je pravda, že by reverse chrage zabránilo určitému typu podvodu. Zásadní obava ale je, že povede k vzniku dalších podvodů. Reverse charge znamená určitý přechod od daně z přidané hodnoty k dani z prodeje, ten je náchylným problémem. Je to ale dosti technická otázka, ve které se většina diváků neorientuje.

Moderátorka

Navíc jsem říkala, že je o tom Evropská komise ochotna jednat, protože se mění podmínky, které byly třeba pro Česko poměrně dost přísné. Co bude klíčové pro možnost využití toho mechanismu tak, jak se o tom teď baví ministři financí? Minimální výše nevybrané DPH, nebo to, jak dlouho by mohl ten systém fungovat? Co by mělo být řečeno a na jak dlouhou dobu a v jakých finančních hodnotách?

Luděk Niedermayer, europoslanec

Reverse charge je do teď navržená jako způsob, jakým zachránit výběr daně v okamžiku, kdy dojde k rozsáhlým podvodům. Vždy to směřovalo na podvody v určitých komoditách. Nyní pod nátlakem, který naše ministerstvo financí v této oblasti podniklo, se rozšířila možnost využití reverse charge. Padne tak omezení, čeho by se mohlo týkat. Evropská komise to ale podmiňuje tím, že reverse charge využijí země, které mají s výběrem daní velké problémy. My se nyní pohybujeme na hraně tohoto ukazatele s tím, že poslední data jsou z roku 2014. Předpokládám, že od té doby se výběr daní zlepšil. Perlička je, že v nedávné prezentaci, kterou má ministerstvo financí na webu, je uvedeno, že díky zavedení kontrolních hlášení se podařilo problém s karuselovými podvody vymýtit. Je velká otázka, zda se Česká republika bude schopna kvalifikovat do skupiny zemí, které špatně vybírají DPH a mají velký podíl karuselových obchodů. Jsem zvědav, jak to nakonec všechno skončí.

Moderátorka

Když se podíváme na ty, kteří jsou v podstatě v opozici. Podle dostupných informací to je stále třeba Francie. Výhrady má také Itálie a další země. Na straně Česka stojí třeba Rakousko. Komu by to mohlo vyhovovat a komu ne?

Luděk Niedermayer, europoslanec

Tento návrh neznamená povinnost zavést reverse charge. Je to možnost pro země zavést ho zavést. Jsou země, které mají velmi velké problémy ve výběru této daně. Tuším, že to je Rumunsko a Bulharsko. Ty o ten systém v žádném případě neusilují. Nejsem si vědom, že by nějaká země vůbec uvažovala, že by k masivnímu zavedení tohoto systému přešla, kromě České republiky. To jsem nezaznamenal. V Evropském parlamentu jsou poslanci za Německo a Rakousko, kteří považují tento systém za možný z hlediska zlepšení výběru daní. Nezaznamenal jsem ale, že by se nějaká země k zavedení reverse charge v plošném rozsahu uchylovala. Evropský parlament ale ještě své stanovisko k návrhu komise nezačal vytvářet. Je tedy předčasné tvrdit, jak to bude vypadat. 

Zdroj: ČT24, 21. 3. 2017

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: Daňový systém, EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme