Niedermayer: ČNB se má snažit omezit výkyvy koruny

6. 4. 2017

Co se nyní po rozhodnutí o ukončení intervencí stane? Loni jste upozorňoval, že ČNB bude čelit velkému tlaku spekulantů. Co očekáváte nyní?

Rozdělil bych to na krátký a delší horizont. V tom delším, když se bavíme o měsících a dále, tak dnešní forma české ekonomiky stále podporuje představu, že koruna bude silnější. Pokud se něco nezmění - i když v loňském roce se ke konci zdálo, že ta naše konkurenční schopnost není tak silná, ale stále je podle mě výrazná - máme na to, aby koruna byla silnější. A abychom za euro zaplatili méně. To je ten delší a ekonomicky podložený pohled.

A co očekáváte v řádu dnů, týdnů?

V otázce dnů, hodin, týdnů je to mnohem komplikovanější, protože korunový trh je poměrně malý. Právě tím, že spousta lidí vsadilo na posílení kurzu po ukončení režimu intervencí, tak se stane, že na trhu bude málo eur na prodej. Protože třeba exportéři svá eura, která by jinak inkasovali a na trhu prodali, prodávají předem.

Krátkodobě zřejmě koruna může trpět velkými výkyvy. Dokonce se může stát, pokud někteří lidé budou spěchat, aby uzavřeli pozice, že budou tlaky na oslabení. Tam je právě alfou omegou to, jak se ke krátkodobému vývoji postaví centrální banka. Já bych preferoval, aby banka nenechala korunu příliš mnoho létat. Jakkoli se dá říct, že pro většinu podniků krátkodobé výkyvy nemusí být úplně zásadní, tak si myslím, že to ekonomice nic moc dobrého nepřinese.

O jak velkých výkyvech se bavíme? Dá se odhadnout rozmezí, na jaký kurz se může koruna dostat?

Šlo by o výkyvy na obě strany, mohou být velké, ale nebudou ani tak důsledkem ekonomické síly naší ekonomiky, jako právě technických faktorů, které znamenají, že na trhu mohou chybět eura, která už jsou prodaná. V okamžiku, kdy na trhu není dostatečná likvidita, tak výkyvy mohou být značné, ale myslím si, že je to moment, kdy je v praxi bude chtít centrální banka omezit. V praxi proti tomu banka zakročí. Protože obecně situace, kdy se na trhu málo obchoduje a není tam likvidita, to jsou momenty, kdy centrální banky prakticky vždycky zasahují.

Pro koho by výkyvy byly výhodné, pro koho méně?

Obecně z vysokých výkyvů obvykle těží profesionální účastníci na finančním sektoru, ani ne tak banky, jako různí krátkodobí investoři, někdy se jim říká spekulanti. Většinou to je tak, že účet za ně zaplatí všichni ostatní. To znamená klienti, ať už podniky, tak i jednotlivci. A proto by stálo za to, aby se vysoké výkyvy banka snažila omezit.

Co by tedy měla banka udělat, pokud bude nedostatek eur na trhu?

Já bych spíš preferoval, aby v případě, že na trhu bude nedostatek eur, aby je tam centrální banka dodala tím, že prodá část devizových rezerv, které v obrovském objemu musela nakoupit během toho režimu.

Nesmíme zapomenout, že z ekonomického pohledu banka opustí ten režim, aby nechala korunu posílit. Spíš bych očekával, že budeme směřovat k silnější koruně. Ale jak říkají piloti: Může to být turbulentní cesta. Spíš bych lidem radil, aby oni osobně příliš nespekulovali na tento vývoj, protože je snadné se spálit.

Právě běžní lidé vnímají intervence především skrze kurz 27 korun za euro. S výhledem na to, že se blíží doba dovolených, kdy by na ně měli pořídit eura?

Nejsem úplný fanda do toho, abychom si my jako spotřebitelé hráli na velké spekulanty. Dost často se mi zdá, že to, do jaké směnárny jdeme nebo jak se rozhodneme eura na dovolenou koupit vzhledem k velmi rozdílné úrovni poplatků, to ovlivňuje víc, než jak moc se kurz na trhu pohne. Ale jak jsem říkal, týdny po rozhodnutí centrální banky opustit politiku 27 korun za euro, mohou být plné výkyvů. Spíš bych ale opravdu, být lidmi, příliš nespekuloval.  

Jak vnímáte vůbec celé to opatření ohledně intervence. Byla nutná v takovém rozsahu, po takovou dobu?

Vývoj ekonomiky od okamžiku, kdy centrální banka to rozhodnutí přijala, spíš podporoval to, že to bylo opravdu dobré rozhodnutí. Protože bez zásadního zásahu ČNB bychom se dostali do hluboce záporné inflace. A to není tak dobrá zpráva, jak by se řadě lidí mohlo zdát. Protože by to znamenalo, že firmy by začaly ztrácet konkurenční schopnost a lidé by mohli přijít o práci, nebo by nerostly jejich mzdy.

Nakonec to, jak se ekonomika vyvíjela, spíš mluví ve prospěch tohoto opatření a určitě to mluví ve prospěch toho, že se centrální banka snažila něco udělat. Že tato politika trvala dlouho, je plus. To znamená, že jsme měli tak trochu štěstí. Nicméně ten celkový účet uvidíme až poté, co koruna přejde do nějakého normálnějšího režimu.

Kdyby nás teď čekaly týdny a měsíce velmi nestabilní koruny a velkých výkyvů, ne-li velkého posílení, tak by to samozřejmě velkou část benefitů mohlo umazat. Počkejme si s účtováním, až budeme mnoho měsíců po ukončení tohoto režimu a koruna si zvykne na to, že ji centrální banka svou politikou nepodporuji, ne-li dokonce neurčuje.

Zdroj: Blesk.cz, 6. 4. 2017

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme