Niedermayer: Čím budou sankce vůči Rusku razantnější, tím budou účinnější

Rozhovor s europoslancem za TOP 09 a Starostové Luďkem Niedermayerem

23. 7. 2014

Toto je pouze zkrácená verze pořadu, celý si můžete pustit ZDE.

Vladimír KROC, moderátor
Rusko musí posílit svou vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO ve východní Evropě, to řekl dnes ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě na zasedání bezpečnostní rady svého hlavního poradního orgánu. Alianční armády ve východní Evropě se podle něj demonstrativně posilují a Rusko musí příslušně reagovat. Neponechá prý bez povšimnutí rozmístění prvků americké protiraketové obrany a růst zásob vysoce přesných strategických zbraní NATO.

Ministři zahraničí 28 rokovali o možnosti uvalení výrazných sankcí zaměřených vůči některým odvětvím ruského hospodářství, pokud tedy Moskva nebude spolupracovat při řádném vyšetření katastrofy malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Pane Niedermayere, věříte, že se Evropská unie odhodlá k citelnějším sankcím?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Věřím a doufám. Sankce jsou účinné, kdyby byly razantnější, byly by ještě účinnější. Myslím si, že postihují část oligarchů, od kterých se koneckonců moc prezidenta Putina odvíjí a postihují, a to mě samozřejmě mrzí, ruskou ekonomiku, která se díky tomu dostává do recese. Pokud ty sankce budou pokračovat, tak opravdu donutí Rusko, aby svůj postup zcela zásadním způsobem přehodnotila. A v okamžiku, kdy odmítáme vojenskou reakci, tak nám opravdu nic jiného nezbývá a vůbec bych nepodceňoval, že ty ekonomické sankce nebudou účinné.

Vladimír KROC, moderátor
Ptal jsem se hlavně proto, že ty současné sankce, které uvalily Spojené státy a Evropská unie na Rusko právě kvůli jeho postupu vůči Ukrajině, poškozují přibližně čtvrtinu německých exportérů, takže i ty, kteří sankce uplatňují?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
To nemá žádnou jinou alternativu.  Já a moji kolegové jsme od začátku říkali, že v okamžiku, kdy budeme Rusku ustupovat v okamžiku agrese Krymu, že se ta situace bude zhoršovat. A Rusko rozpoutalo vojenský konflikt, de facto na hranici s Ukrajinou, ve kterém se teď k šoku nás všech stalo obětí 300 naprosto nevinných lidí na palubě malajsijského letadla. Čili myslím si, že se ukazuje, že tady toto není dobrá cesta a poměřovat otázku bezpečnosti, respektu k mezinárodnímu právu tím, že nějací exportéři něco nevyvozují, mně opravdu nepřipadne jako relevantní uvažování. Je jasné, že by Západ dřív či později dovedl do slepé uličky.

Vladimír Kroc

Radiožurnál, 22. 7. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme