Napichovači žil politiků musí skončit

Rozhovor týdne s Miroslavem Kalouskem

17. 8. 2009 | 10:23
ROZHOVOR TÝDNE s Miroslavem Kalouskem

říká spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Jsou prý dva druhy lobbistů: šéfové firem a lobbisté s jednou sekretářkou

Jsem rád, že předvolební koalice s ODS nakonec nevznikla, tvrdí bývalý ministr financí. ODS prý se totiž rozhodla zatajovat voličům nepříjemné pravdy.

* LN Jak jste spokojený s projektem TOP 09? V průzkumech jste možná definitivně přelezli přes pětiprocentní laťku.

Tak, spokojený... teď se mi to slovo moc nehodí, spokojený nemůžete být nikdy. Ale mám velkou radost z toho, že jsme získali spoustu spolupracovníků a spoustu příznivců. Na druhou stranu si uvědomuji, že to nejsou kmenoví voliči, jakými disponují tradiční strany. To znamená, že tito potenciální voliči nám neodpustí sebemenší klopýtnutí. O to víc je musíme přesvědčit, že nejsme projekt na jedno použití, a že tady chceme zakotvit na dlouhá léta.

* LN Můžete už teď, kdy jste překonali porodní bolesti, odtajnit něco z geneze vaší strany? Například - konaly se před založením schůzky Schwarzenberga s  Topolánkem a Havlem?

Ve mně celá myšlenka eskalovala v  okamžiku, kdy jsme v koaliční vládě přistoupili k reformám a velká část KDU-ČSL najednou začala mít problémy s programem, za který kandidovala. Říkal jsem si: já přece nejsem v politice proto, abych reprezentoval politiku rovné spotřeby přibarvenou antipotratovou hysterií. A bezprostředně po pádu vlády jsme se s přáteli rozhodli, že to zkusíme. Pokud se týká těch schůzek s panem Havlem a panem Topolánkem, jsem si jist, že se nekonaly.

* LN Psalo se o nich v novinách, nikdo z předpokládaných účastníků je nedementoval.

Víte, kolem TOP panují dva mýty, které mě vždycky mrzely, a odpřísáhnu na cokoliv, že nejsou pravdivé. Ten první jsem viděl koncentrovaný v  novinovém titulku: tvář Schwarzenberg, mozek Kalousek. To není pravda a už je to vidět. Karel Schwarzenberg je největší autoritou, na něm leží tíha těch základních rozhodnutí, na mně spíš je taková ta běžná manažerská činnost. Druhý mýtus s tím prvním souvisí: že to byl společný projekt Mirka Kalouska a Mirka Topolánka. Úplný nesmysl. Ano, když projekt TOP začal vznikat, tak Mirek Topolánek a Mirek Kalousek chvilku přemýšleli o předvolební koalici. Ale v ODS vypukl takový bojový ryk, že diskuse skončila dřív, než začala. Já jsem tomu dnes mimochodem velmi rád. Protože ODS pravděpodobně ve snaze neztratit některé doleva orientované voliče bude potlačovat některé nepříjemné pravdy, které se týkají ekonomickosociálních systémů, a místo nepopulárních, ale nezbytných sdělení se bude spíš snažit nabízet některá mírně populistická řešení.

* LN Takže ODS si je vědoma nepříjemných pravd, ale jejich vysvětlování nechává na vás?

Já nemohu mluvit za ně, ale myslím, že si spíš v sobě ještě nesou traumata například ze zdravotní reformy, která se nám obtížně prosazovala. Já tomu rozumím, ale nemohu to přijmout.

* LN Co Mirek Topolánek na váš prozatímní úspěch říká? Nebojí se, že mu odlákáte voliče?

Občas spolu mluvíme, a protože spolu mluvíme bez zábran, tak on to většinou formuluje tak, že TOP 09 je pro ODS hrozbou i nadějí. Ale máme volnou soutěž politických stran a my se snažíme uspět bez ohledu na ODS.

* LN Kromě vašeho vztahu s ODS se také řeší vztahy TOP 09 s lidovci. Kolik jste jim vlastně odloudili členů?

Věřte mi, já to nepočítám. Protože tady nedošlo k žádnému rozštěpení KDU-ČSL, tady se prostě určitá skupina lidí rozhodla, že vybuduje novou politickou alternativu. Křesťanských demokratů mezi nimi byla menšina.

* LN Lidovci se ovšem chovají tak, jako kdyby se právě vůči vám potřebovali bránit. Nebo jak jinak si vysvětlit spojení KDU-ČSL s  evropskými demokraty Jany Hybáškové? To je přece jejich pokus získat si městské liberální voliče.

Nevím a nesnažím se to nijak analyzovat. My jako strana, která buduje projekt konzervativní alternativy, jsme vědomě odmítli spolupráci s jakoukoliv politickou stranou, abychom se ideově nerozplizli. Musím říct, že těch nabídek bylo hodně a všem jsme zdvořile popřáli hodně štěstí.

* LN Byli mezi nimi i evropští demokraté Jany Hybáškové?

Promiňte, jakékoliv rozhovory o koalicích probíhaly jako soukromé rozhovory. Já vám říkám, jak všechny dopadly. My jsme úmyslně nechtěli ztratit programovou identitu dřív, než jsme začli. Ale spojení programových východisek KDU-ČSL a strany Jany Hybáškové z politologického hlediska znamená smířit se s mimořádně rozplizlými programovými hranicemi. Snad vědí, proč to dělají.

* LN Vy jste se zase spojili se starosty.

Starostové nejsou politická strana. A pro konzervativce spořádaná obec a vlastenectví k obci nejsou prázdné pojmy.

* LN V jaké stavu je stranická kasa? Podaří se vám naplnit ji těmi třiceti miliony, které jste si představovali pro kampaň?

Myslíme si, že tu naplánovanou částku od našich sponzorů vybereme. Pokud by některé nám učiněné sliby zůstaly jenom sliby a onu částku bychom nevybrali, no tak bychom se museli trochu uskrovnit.

* LN Můžete odpřísáhnout, že nepoužijete skryté peníze? Po kampaních většiny stran odborníci říkají, že tu kterou stranu stála kampaň mnohem víc, než oficiálně přiznává.

My nemůžeme udělat nic jiného, než že jako jediná politická strana zveřejňujeme všechny své dárce a že klidně necháme zvenčí udělat audit naší volební kampaně. Komukoliv ukážeme účty a faktury.

* LN Co říkáte na obecně rozšířený názor: Kalouska budu klidně volit, protože už má nakradeno a je za vodou?

Strašně mě to mrzí. Já jsem nikdy nic neukrad. Nesu si v sobě jako každý občan soubor svých soukromých hříchů. Ale čím jsem si naprosto jist, že jsem nikdy nekradl. A co s tím můžu víc dělat?

* LN Například angažovat Karla Schwarzenberga.

Máte-li pocit, že Karel Schwarzenberg také nikdy v životě nic neukrad, tak to máte jistě pravdu. V tom případě už jsme dva.

* LN Co přesně je plíživá privatizace veřejné moci, jak o ní poslední dobou tak rád mluvíte?

To je něco víc než korupce. Korupce bude vždycky nějak přítomna, boj s ní nesmíte nikdy vzdát, ale nikdy přitom nesmíte podlehnout pocitu, že ji můžete zcela vymýtit. Korupce sama o sobě nemusí být dramaticky nebezpečná pro demokratický systém samotný. Ale ve chvíli, kdy veřejné rozpočty u nás jsou z jistého pohledu pouhým bojem mezi dobře organizovanou menšinou, která si z veřejného koláče chce ukrojit víc, než jí přísluší, a neorganizovanou většinou, které se říká daňový poplatník... Politik by měl být lobbistou té neorganizované většiny. Pokud se stane de facto zaměstnancem organizované menšiny, nastává privatizace veřejné moci.

* LN Nějaký konkrétní příklad by to chtělo.

Vás asi zajímá hlavně centrální moc, ale tam je to zasažené ještě nejméně. Situace je mimořádně povážlivá zejména v krajích a některých obcích. Máte regiony, kde je v krajských volbách úplně jedno, jestli volíte ODS nebo ČSSD, protože volíte jednu podnikatelskou partu, která se oblíkla do dvou triček.

* LN Teď mluvíte o jižních Čechách?

Samozřejmě, protože z jižních Čech pocházím. Ale ke stejné dokonalosti je to dotaženo i v severních Čechách. Chápejte, že když vám řeknu konkrétní jména, tak se stanu předmětem žaloby. Já nemám konkrétní důkazy, byť v  jižních Čechách o tom, o čem mluvím, vám řekne každý trochu informovaný spolustolovník v každé restauraci. Nicméně si myslím, že tento stav musí skončit a že tyto vazby lze rozbít jenom politickou silou.

* LN Kdy ten trend začal?

Myslím, že ho nastartovala opoziční smlouva. Devadesátá léta byla v tomto smyslu proti dnešnímu stavu éra dětských her.

* LN Patří do kategorie „plíživá privatizace veřejné moci“ dovolená Mirka Topolánka a lobbistů v Toskánsku?

No, toskánská aféra je samozřejmě nešťastná a já opravdu kroutím hlavou nad tím, proč se potřebovali tak chovat léto před volbami. Ale ač se nechci nikoho zastávat, tvrdím, že ti lidé, kteří se tam sešli, se mohli kdykoliv bez problému sejít v Praze...

* LN Neměly by už samotné styky s lidmi z polostátních firem nebo z firem závislých na státu být ve volném čase zakázané?

Chování, které vzbuzuje dojem malých domů, samozřejmě problém je. Ale to, že někdo nafotil někoho v Toskánsku, ještě neznamená, že se v tu samou dobu nekonaly schůzky mnohem závažnější a v mnohem luxusnějším prostředí.

* LN Vždycky je něco za něco. Když jsem zrovna ve vysoké politice, tak snad můžu oželet kamarádění s lobbisty.

Je nesmyslná představa, že politici se nebudou stýkat s manažery polostátních společností. Vždycky bude kontakt premiéra nebo ministra financí s šéfem ČEZu. To je firma s majoritní státní účastí a stát v ní musí uplatňovat svá majoritní akcionářská práva. Otázka je, jestli kontakt nepřesáhne hranici běžné komunikace. Další otázka je, jestli se v těch kontaktech mají nebo nemají vyskytovat lidé s obrovskou mocí, ale bez zodpovědnosti, protože nejsou ani politici, ani nemají žádnou manažerskou odpovědnost. To je obecný problém, fenomén, kterému já sám pro sebe říkám napichovači žil.

* LN Prosím?

Podívejte, jsou dvě kategorie lobbistů. Ti první vlastně ani nejsou lobbisti. To jsou šéfové průmyslových korporací, byznysmeni, kteří zaměstnávají tisíce lidí a jsou vlastně součástí HDP. Nám politikům by mělo záležet na tom, aby se těmto podnikům dařilo, protože kdo jiný by zaměstnával české občany, kdo jiný by platil miliardové daně. Tito lobbisté v  uvozovkách samozřejmě sledují své podnikatelské cíle a my jako politici bychom minimálně měli velmi pečlivě poslouchat, co oni potřebují pro dobré podnikatelské prostředí. Tito lidé sledují kromě okamžitého zisku také dlouholetou stabilitu a dobré jméno svých společností. Ti neudělají nějakou prasárnu kvůli riziku, že by se provalila. Druhá kategorie jsou lobbisté bez zaměstnanců, když nepočítám jednu nebo dvě sekretářky. Těmhle lidem je v zásadě jedno, jaké tady bude dlouhodobě podnikatelské prostředí. Ti jenom běhají po scéně a privatizují si část veřejné moci politiků za účelem napíchnutí té žíly. Nejenom na úspěšném projektu, ale snaží se brát i výpalné za neúspěšný projekt, což je ještě horší. A s těmi bychom měli nemilosrdně skoncovat.

* LN Mluvíte na jedné straně o Martinu Romanovi a na straně druhé o Marku Dalíkovi...

(skáče do řeči - pozn. red.) Skutečně netuším, jak ve vás tento pocit vznikl. Já jsem nikoho nejmenoval. Když jsem mluvil o tomto druhém typu, tak bychom tady spolu dokázali vyjmenovat minimálně takových dvanáct jmen. A není vůbec důležité, jestli by mezi ně patřil nebo nepatřil Marek Dalík. Prostě - takové typy tady existují a já si myslím, že do vztahu politika a byznysmena nepatří.

* LN Hypoteticky: pokud se na podzim dostanete do vlády, dáte si v koaličních jednáních podmínku, aby se vaši vládní partneři svých napichovačů žil zbavili?

My si jako koaliční podmínku budeme klást co nejsvobodnější trh. S tím, že platí nepřímá úměra: čím svobodnější bude trh, tím přísnější musí být pravidla. Včetně těchto vztahů.

* LN Dá se něco takového vepsat do koaliční dohody?

Dá se něco dodržet, a přitom to nikam nepsat.

* LN Nepsané dohody u nás bohuižel příliš nefungují.

My ale v České republice máme dvě možnosti. Buď s tím něco uděláme, řekneme: soudruzi, zpátky na značky. Anebo si to necháme přerůst přes hlavu. Korupce je něco jako kapesní krádeže nebo bankovní loupeže, s  tím si demokracie poradí. Jenže privatizace veřejné moci ohrožuje samotný systém. Tady už riskujeme otázky po legitimitě systému - a to musíme zastavit.

* LN Karel Schwarzenberg řekl, že se sociální demokracií Jiřího Paroubka by do vlády nešel. Platí to pořád?

Platí, co řekl předseda. Konzervativní strana nemůže dlouhodobě vyloučit sociální demokracii jako svého koaličního partnera. Ale může říct, že za tohoto vedení s ní může vyloučit koaliční dohodu. Sociální demokracie je program, s nímž se občas, třeba z nezbytí, můžete pokusit o kompromsi. Nelze ovšem uzavírat kompromis se stylem, jakým politiku dělá současné vedení ČSSD.

* LN Kde mají voliči TOP 09 brát jistotu, že neobrátíte stejně jako v létě 2006, kdy jste s Jiřím Paroubkem najednou začal domlouvat vládu s podporou komunistů? V tom, že tehdy jste byl garantem předvolebních slibů vy a teď Karel Schwarzenberg?

Co jsem udělal v roce 2006, jsem udělal správně. Jinak jsme tu přece měli velkou koalici.

* LN To se klidně může opakovat. Co když se ODS s ČSSD zase dohodnou na velké koalici, která si vytkne za cíl změnit volební zákon?

Nikdy nevstoupíte dvakrát do stejné řeky. Na rozbití velké koalice bych tentokrát musel najít nějaký jiný fígl.

Lidové noviny, 15. 8. 2009, rubrika / pořad: Horizont, strana / zpráva 09
Osobnosti: Miroslav Kalousek