2. 1. 2017

Předseda a spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek je připraven na velkorysé kompromisy. Nic jiného mu nezbývá.
Jeho straně totiž hrozí, že se příští rok nedostane do Poslanecké sněmovny. Kalousek je proto ochoten v některých věcech ustoupit a domluvit se s ODS na společné kandidátce. V následných prezidentských volbách by volil i levicového kandidáta.

Co chcete udělat pro to, aby TOP 09 letos nezmizela z Poslanecké sněmovny?

Tak zaprvé chci říct, že se toho vůbec neobávám. TOP 09 má potenciál, má program...

V posledních průzkumech se ale pohybujete blízko pětiprocentní hranice.

Já si to uvědomuji, byť ta konkrétní čísla volebních průzkumů je věc jedna, volební výsledek je věc druhá. Ale ne že bychom to nesledovali a nebrali to vážně. Ten trend není nijak lichotivý. Nicméně jsme přesvědčeni, že máme dostatečnou kompetenci a potenciál, abychom ty voliče, kteří při krajských volbách zůstali doma, zaujali. Z našich analýz vyplývá, že naši voliči nepřešli k jiné straně, ale že zůstali doma.

Proč zůstali doma?

Nedokázali jsme je zmobilizovat, je to naše chyba. Nepokládali svou účast u voleb za důležitou. Kladu si za svou vinu, že jsme jim nedokázali nabídnout taková témata, aby jim stálo za to ke krajským volbám přijít.

Přemýšlel jste o úplném odchodu z politiky?

Samozřejmě. Chtěl jsem, aby to bylo společné rozhodnutí TOP 09. Byl jsem připraven odejít – minimálně by to byla optická změna. Ale zase jsem nechtěl, aby to vypadalo jako dezerce. Členové výkonného výboru TOP 09 vyjádřili svůj názor anonymně na anketním lístku. Pro mě to bylo win-win rozhodování. Hodně mi záleželo na tom, aby z toho vyšel společný názor. A tři čtvrtiny výkonného výboru mi řekly: opovaž se utíkat.

Nemrzí vás, že ve straně nemáte silnějšího soupeře? Že v TOP 09 aktuálně není nikdo, kdo by měl ambici vás vystřídat?

Je řada lidí, kteří by byli rovnocennými soupeři, kdyby měli tu ambici.

Koho máte na mysli?

Jsem rád, že v generaci 30 až 40 let máme velmi silné zastoupení lidí se zkušenostmi jak z komunální, tak z celostátní politiky. Typově jde o Markétu Adamovou, Martina Plíška, Marka Ženíška.

Tito lidé už teď ve vedení strany jsou. Nikdo z nich ale nemá ambici stát se předsedou. Proč?

Příště to může být jinak. Připravujeme program na letošní rok. Volby, které nás teď čekají, budou jedny z nejdůležitějších v naší moderní historii.

Z jakého důvodu?

Nebude se rozhodovat jenom o míře přerozdělování, regulace nebo o zahraniční politice, ale bude se také rozhodovat o charakteru naší demokracie. Jestli tu bude liberální demokracie, nebo východní model oligarchického typu.

Je tohle vůbec téma, které dnes voliče zajímá?

Není možné o tom nemluvit. Ale zjevně to není populární téma.

Proč to podle vás není dnes populární?

Drtivá většina lidí vnímá svou aktuální situaci, každý je zahlcen svými každodenními starostmi. Málokdo pak přemýšlí o tom, co bude za rok nebo dva.

Bude právě ochrana demokracie vaše hlavní téma v předvolební kampani?

To jsem neřekl. Je to téma, které neopustíme.
Netvrdím, že si úplně každý musí uvědomit, že je to důležité téma, ani mu to nevyčítám. Přičemž s vámi souhlasím, že jako hlavní volební téma to pravděpodobně velkou část voličů nezmobilizuje. Musíte mít těch témat významně více.

Jaká témata tedy chcete zdůrazňovat?

Před námi je obrovská výzva, která se dá zestručnit termínem „průmysl 4.0". Digitální ekonomika a vliv moderních technologií na ekonomiku s sebou ponesou obrovské změny i v sociální skladbě společnosti. Budou vyžadovat jiné přístupy v oblasti výzkumu a vzdělání. Bude velká a neuspokojená poptávka po mimořádně kvalifikovaných lidech. Pokud chceme, aby Česká republika byla nadále konkurenceschopná, musíme vytvořit prostředí, kde se vyplatí investovat do produkce s vysokou přidanou hodnotou lidské práce. Chceme začít Vizí 2030.
Řekneme: toto budou vlivy, kterým neutečeme, a takhle si představujeme Českou republiku v roce 2030. Chceme mluvit s voliči, zda mají stejný názor.

Jakým způsobem chcete s voliči mluvit?

To teď promýšlíme. Finišujeme s podobou toho dokumentu s řadou nezávislých expertů.

S kým spolupracujete?

Někteří z nich mají dobré důvody zůstat v anonymitě. Například ti z bankovního sektoru. Na přelomu ledna a února představíme tu vizi a některá jména zveřejníme.
Pak chceme hlavně chodit mezi lidi a přesvědčovat je. Zejména mladší generaci. U krajských voleb byl průměrný věk voliče 63 let. Rádi bychom uměli vysvětlit mladším, že jdou rozhodovat hlavně o své budoucnosti.

Mohou vám v tom pomoct někteří vaši aktivní mladí členové, kteří si o angažmá přímo říkají? Například 23letý brněnský podnikatel ve školství Ondřej Kania nebo 20letý teplický radní Dominik Feri?

Dominik Feri byl právě jedním z těch, který zvedl potřebu Vize 2030. Předpokládám, že bude velmi aktivní v její prezentaci.

Dovedete si představit, že bude Dominik Feri kandidovat do Poslanecké sněmovny?

O kandidatuře nerozhoduje předseda.

Já se ptám na váš názor. Viděl byste ho rád ve sněmovně?

Snad neporuším žádné zásady diskrétnosti, když vám odpovím: Ano, on se mě na to byl zeptat. Nepřišel si říct o povolení. Ale přišel se mě zeptat na můj názor. A já jsem mu řekl, že budu velmi rád, když bude kandidovat. Samozřejmě že ho musí nejprve někdo navrhnout a dát mu nominaci. Je to člověk z té nejmladší generace, ale už s poměrně významnými komunálními zkušenostmi, které může prezentovat. Je to jeden z těch lidí, kteří chápou, že politická práce je o tom, chodit mezi lidi a přesvědčovat je.

Feri ovšem také dlouhodobě kritizuje TOP 09 za to, že jí chybí program a lidé.

To je jeho klišé, které prostě není pravdivé. Program máme. Program jsme se také jako opoziční strana snažili za každou cenu prezentovat a prosazovat. Je těžké, když vám koalice ani nepřipustí k diskusi desítky zákonů. Ale řekl bych, že se za náš program pereme v rámci možností efektivně. Dominik Feri mi vysvětloval, že tímto výrokem chtěl vytvořit větší marketingové očekávání našeho budoucího programu.
Z mého pohledu je to hloupé plácnutí. Náš program byl před minulými volbami dokonce hodnocen experty jako nejpropracovanější. Tak jsem Dominikovi ten program věnoval, ať si ho přečte.

Jakým způsobem do tvorby vašeho programu zasáhne možnost spolupráce s ODS, s níž jednáte o vzniku pravicového volebního bloku?

V téhle fázi nijak. Tvoříme program suverénní politické strany, která musí počítat s tím, že bude kandidovat samostatně se svými idejemi. Narážíte na můj výrok na konferenci o budoucnosti české pravice...

Tam jste vyzval mimo jiné i ODS k bližší spolupráci před volbami.

Nebyla to výzva, i když to můžete tak chápat. Ale byla to přednáška. Pokládal jsem za povinnost říct, jaké jsou možnosti, aby pravice ve volbách dokázala zvítězit.
Aby porazila nejen populistické hnutí ANO, ale i socialisty. Aby dosáhla toho, že konzervativní pravicové ideje budou těmi rozhodujícími při složení příští povolební koalice.

Sama TOP 09 volby při současných preferencích nevyhraje. Je TOP 09 připravena na kompromisy?

Ano. Otázka je, jak jsou na tom ti ostatní. Pojďme si říct, že rozhodující pro následující čtyři roky je vztah občan–stát ve smyslu suverén vůči svému servisu, nikoli poddaný vůči vrchnosti. Že rozhodující jsou otázky míry přerozdělování, míry regulací, represí a byrokracie, zahraniční směřování a nezpochybňování našeho členství v NATO a EU. To jsou ta zásadní témata, na nichž jsou všechny parlamentní subjekty od středu doprava schopny se domluvit. U toho ostatního se dají udělat kompromisy, popřípadě to sporné řešení o další čtyři roky odložit.

Nakolik je pravděpodobné, že se s ODS domluvíte na společných kandidátkách?

Nemluvme jen o bloku TOP 09 a ODS.

Kdo další by se tedy ještě mohl připojit? Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se k té vaší myšlence přece postavil velmi zdrženlivě.

Mluvím o bloku, který by měl reálně šanci na vítězství. Ano, Pavel Bělobrádek se k tomu staví zdrženlivě, ODS také. Když se mě tedy zeptáte v tuto chvíli, tak ta možnost se jeví velmi nereálně. Pokud je ale společná kandidátka jedinou šancí, jak ty mnou zmíněné hodnoty prosadit, je prostě nezodpovědné tu šanci zahodit. Kolegové reagovali tak, jak reagovali. Je to legitimní.
Ale někdy to první rozhodnutí nebývá nejlepší. My jsme k tomu připraveni, jsme připraveni přinést oběti. Pro mě za mě i personální.

Budete ve sněmovních volbách vy osobně kandidovat?

Pokud jde o kandidátku TOP 09, lídr strany musí kandidovat. Pokud jde o společnou kandidátku, jsem připraven udělat personální ústupky, tedy i takové, že nebude kandidovat předseda TOP 09. Teď jde o to, jestli důvody ostatních stran, proč do toho nejít, jsou skutečně tak zásadní, nebo jsou pouze zástupné. V každé straně je spousta osobních ambic. Každá strana má pět premiérů, 160 ministrů, 890 poslanců, když to řeknu s nadsázkou. A fakt, že dopředu vstoupí do jednání s partnery o tom, kdo rezignuje na tyto ambice, je pro ně nepředstavitelné. Domnívám se, že právě to je teď ta hlavní překážka spolupráce na pravici.

Viděl bych tu ještě jednu zásadní překážku. ODS má na Evropskou unii podstatně kritičtější názor než TOP 09, nechce přijmout euro. I v tomto byste se dokázali shodnout?

V případě povolební spolupráce se také musí dělat nějaká koaliční smlouva, kde k tomu kompromisu dochází. Ano, jsou tu velké rozdíly, ale na rozdíl například od Svobodných ODS nechce vystoupit z Evropské unie.

Jeden z jejích významných členů Václav Klaus mladší přece k „czexitu" už několikrát vyzval.

Samozřejmě by případná spolupráce s ODS předpokládala kompromisy z obou stran. Dám vám jeden příklad, jak si ten kompromis dovedu představit. My jsme přesvědčeni, že Česká republika má v dohledné době vstoupit do eurozóny, ODS je přesvědčena, že tam nemáme vstoupit nikdy. Pojďme se tedy domluvit na tom, že patříme do Evropské unie, a pojďme se domluvit na tom, že Evropská unie potřebuje reformy jako prase drbání. A otázku eura příští čtyři roky neřešme.

Na konferenci o budoucnosti pravicové politiky jste zmínil i možnost společného prezidentského kandidáta. Jak by měl takový kandidát vypadat?

Jeho levicová nebo pravicová orientace je mi jedno. To je důležité u politických stran a u vlády, ne v případě prezidenta republiky.

Takže byste podpořil i někoho s levicovými názory?

Na prezidenta republiky to pro mě není to zásadní kritérium. Je důležité, aby to byl skutečně demokrat, měl úctu k ústavnímu systému a zvyklostem, aby byl jednoznačně prozápadně orientovaný a nedělal v zahraničí ostudu, aby měl respekt.

Může jedním z nich být i váš europoslanec Jiří Pospíšil, který o kandidatuře uvažuje?

Jiří Pospíšil je zcela jistě jedním z adeptů, kteří splňují tato kritéria.
Každý, kdo oznámí kandidaturu, se pak dozví náš postoj.

Jan Novotný

Zdroj: týdeník Euro

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme