Ministr Babiš obviňuje živnostníky, ale sám šidil stát

16. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

David BOREK, moderátor

O čem bylo dnes jednání ve sněmovně? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Sněmovna nazvala tento bod "Daňové podvody ministra financí", protože se skutečně jedná o daňové podvody.

David BOREK, moderátor

Nemělo by to být až výsledkem jednání? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Možná, zda se jedná o podvod v duchu spáchání trestného činu, může říct jenom soud. To nemůže říct nikdo jiný. Ale podvod v širším slova smyslu, tedy zcela neetické jednání, kdy ošidím někoho druhého, v tomto případě státní rozpočet tím, že zneužívám právo, se prostě stal.

David BOREK, moderátor

Narážíte na nezdaněné dluhopisy? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Narážím na dva obchodní případy mezi Andrejem Babišem, fyzickou osobou, a jeho vlastní firmou Agrofertem, a. s. Ještě předtím, než se rozpočtový výbor zabýval korunovými dluhopisy, Andrej Babiš vysvětloval, zda na ně měl, nebo neměl peníze. Nechal zveřejnit něco, čemu říkal audit. Pak zase říkal, že to audit není. Ale prosím, jsou to jeho informace. Z nich vyplývá, že prodal v podstatě bezcenné akcie, které měl jako fyzická osoba, své vlastní firmě za tři čtvrtě miliardy korun. Je to jeden z nejstarších daňových fíglů a je to dohledatelné z otevřených zdrojů. Příjem je pochopitelně nezdaněný. To je podvod. Těžko se tomu dá říct jinak. Jestliže někdo prodá své vlastní firmě akcie po daňovém testu a je z toho nezdaněný příjem, firma mu za to vyplatí nesmyslně vysokou částku, tak dochází k daňovému podvodu. Příjem, který prodejce získává, je nezdaněný. Kdyby si vyplatil manažerskou odměnu, kdyby si vyplatil dividendu, musel by to zdanit. Tím, že prodá bezcenný majetek za více než půl miliardy, nemusí platit daň. Nemusíme se trénovat z daně z příjmů. Je to samozřejmě zkratka. Nicméně firma, která si za půl miliardy pořídí majetek v okamžiku, kdy ho bude prodávat svému vlastníkovi, si nesmyslně vysokou nákupní cenu uplatní do základní daně a sníží si ho. Je to dvojitý daňový podvod a je to opravdu starý fígl. Za tohle bylo mnoho lidí přistiženo a potrestáno. Proč je v případě svého vlastního ministra daňová Kobra v pozici daňového slepýše, to se můžeme jenom dohadovat. Je to učebnicový starý daňový trik.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru, Poslanecká sněmovna /ANO/

Dobře, když pominu to, že to s dluhopisy nesouvisí. Bylo to v mezi rokem 2009 až 2001. Chtěl bych upozornit, že firma byla prodána za cenu, kterou určil soudem jmenovaný znalec. Nevím, jestli vysvětlení pana ministra někdo rozuměl, ale tohle je snad srozumitelné. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Byl jste kdysi tváří Dne D, kde jste figuroval jako investiční poradce. Mně jste tam velmi imponoval. Teď se Vás zeptám. Firma má základní kapitál necelé dva miliony korun. Vy držíte osmdesát procent akcií firmy, jste supermajoritní akcionář. Ta firma je předlužená. Osmdesát procent jste získal za osmdesát milionů korun a zbývajících dvacet procent si koupíte za víc než půl miliardy. Pane inženýre Pilný, umíte si představit, že byste takovou investici udělal? Z jiného důvodu než proto, že je tam daňový podvod? Odpovězte, prosím, na svoji profesní čest. 

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru, Poslanecká sněmovna /ANO/

Děkuju, že jsem Vám tak imponoval ve Dni D. Řekl bych, že firmy, a můžete se podívat po světě, se prodávají za absolutně absurdní ceny. Prodávají se firmy, které jsou v těžké ztrátě a platí se za to miliardy dolarů. To je věc obchodního případu, kde nějakým způsobem uvažujeme. Pak můžete kritizovat spoustu nesmyslných akvizicí, které se provádějí třeba ve Spojených státech na úplně stejném principu a daleko horší.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Opravdu ne, když si to kupujete sám od sebe. Je to tehdy, když si kupujete rozhodující podíl. Ještě jednou opakuji. Agrofertu patřilo osmdesát procent, které si pořídil za osmdesát milionů. Byl supermajoritní akcionář. Chci znovu říct, že to byl podvod. To, co se odehrálo dnes, byla ústavní povinnost Poslanecké sněmovny vykonávat kontrolní roli nad vládou. Vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně. V okamžiku, kdy bylo evidentní na rozpočtovém výboru, že Finanční správa nechce v případě dluhopisů plnit své zákonné povinnosti, je povinnost zkoumat pravou podstatu té operace. Jestliže něco vypadá jako nákup dluhopisů a proběhne to jako nákup dluhopisů, ale ve své podstatě je to výplata dividendy, musí Finanční správa konat.

David BOREK, moderátor

Tak nechť koná Finanční správa a ne poslanci? Máme policii, máme soudy. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Na rozpočtovém výboru nám pan generální ředitel Janeček vysvětloval, že konat nebude, byť to má ze zákona uložené. Opravdu jsme se dostali do neskutečné situace. Je tady konflikt zájmů, kdy represivní orgán, který má konat, má svého ministra, který se těchto daňových fíglů dopustil. Pak je namístě činnost Poslanecké sněmovny jako kontrolního orgánu, který řekne "ne". A skutečně jsme to řekli. Buď to bude objasněno, nebo musí konat premiér.

David BOREK, moderátor

Není to krystalická ukázka toho, že i kdyby pan Andrej Babiš byl, možná je, čistý jako lilium, tak je tady konflikt zájmů i pro Vaši stranu? Má pod sebou Finanční ředitelství, které by mělo vyšetřovat jeho samotného. 

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru, Poslanecká sněmovna /ANO/

Finanční správa, aby mohla v těchto věcech konat, potřebuje dvě důležité věci. Zaprvé zákon. Někam může a někam nemůže. Je to správně. Když budeme říkat, že lidé můžou klidně pálit pneumatiky a nikdo to nebude kontrolovat, tak musíme respektovat, že je tady zákon, který Finanční správě říká, kam může a nemůže. Druhá věc, abyste to mohl udělat, potřebujete expertizu. Žádný finanční úředník není schopen ve firmě posoudit, jestli dluhopisy vydávala oprávněně, nebo ne. To vyžaduje úplně jinou expertizu, a to Finanční správa nemá. I kdyby jí to zákon dovoloval, a to souhlasím s panem ředitelem Janečkem, že možnosti někde zákonně končí, tak expertiza tam není.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Promiňte, pane poslanče, ale nemáte pravdu. Zákon ne že jí to nedovoluje, zákon jí to ukládá. Ten zákon se jmenuje Daňový řád a ukládá Finanční správě, aby zkoumala pravou podstatu operace, což nám pan generální ředitel říkal, že dělat nebude. Není možné, aby vláda, která má ve svém štítu boj s daňovými úniky, měla ministra financí, který ukazuje na všechny živnostníky a říká: „Skoro všichni kradou,“ a dojí je o poslední korunu. Není vláda, aby taková vláda měla ministra financí, který se zcela otevřeně, a dokonce se k tomu ve svém auditu přiznává, dopouštěl daňových úniků a daňových machinací. A ještě se všem smál do očí a říkal: „Vy všichni kradete, akorát já legálně optimalizuju a čerpám.“ Taková vláda prostě nemůže mít důvěru. Je to naprosto nefér vůči zejména malým a středním podnikatelům.

David BOREK, moderátor

Pane předsedo Kalousku, předpokládám, že vás irituje, když někdo řekne slovní spojení Kalousek a padáky nebo Kalousek a byt na Veleslavíně. Nebylo nikdy nic dovedeno do situace, že byste byl odsouzen. Pan Babiš nebyl odsouzen. Je nutné dávat bodu jednání sněmovny název Podvody? Je nutné vykonávat práci, která je pro policii a soudy?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Z hlediska etického se zcela nepochybně jedná o podvod. Když už jste mi připomněl byt na Veleslavíně, kde bylo prokázáno, že jsem byl čistý jak lilie, tak v okamžiku, kdy jsem byl osočen a Finanční správa šetřila, zda došlo, nebo nedošlo k daňovému úniku, jsem v ten moment jako předseda rozpočtového výboru rezignoval na svoji funkci. Řekl jsem: „Nechci, aby to vypadalo jako konflikt zájmů. Mám kontrolní pravomoc nad Finanční správou a té se vzdávám, protože chci, aby šetřila nestranně.“ Tak se to tenkrát dělalo. Kdežto dnes má ministr financí sice přímou exekutivní pravomoc nad Finanční správou, je v absolutním konfliktu zájmů, jeho daňové machinace jsou zjevné, ale kontrolní pravomoc bude dál vykonávat a bude říkat, že všichni lžou.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru, Poslanecká sněmovna /ANO/

Nepopírám, že pan ministr Babiš je ve střetu zájmů téměř permanentně. Není to jenom tahle otázka. S tím byl také zvolen. Jsem člověk, který vyznává etiku v podnikání. Zatím jsem neměl žádný důvod pochybovat o tom, že střet zájmů zneužívá. Nikdy nic nebylo prokázáno, stejně jako panu ministru financí Kalouskovi. O žádném střetu zájmů nevím. Byl bych první, komu by to vadilo. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Pane inženýre, pokud v případě vzájemných obchodů mezi Andrejem Babišem a Agrofertem, které pan Babiš sám zveřejnil, opravdu nevidíte konflikt zájmů a zcela zjevné machinace, pak zavíráte oči úplně stejně jako Finanční správa. Finanční správa je zavírá pravděpodobně proto, že je zaměstnancem svého ministra. Domnívám se, že v případě poslanců ANO je vztah úplně stejný. Sice si Vás velmi vážím, ale jste zaměstnanci politické divize holdingu.

David BOREK, moderátor

Není Vám podezřelá selankovitost, se kterou ad hoc koalice ve sněmovně hlasuje pro něco, přičemž podstatnou část koalice tvoří lidé, kteří s Andrejem Babišem vládnou tři roky? Nepřijdete si, že jste aktérem volební kampaně někoho, kdo s Andrejem Babišem vládne a možná bude vládnout?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nedělám volební kampaň nikomu. Dnes jsem nedělal volební kampaň dokonce ani své straně. Dnes jsem plnil ústavní povinnosti, které mám ze zákona. To je kontrolní pravomoc nad vládou. Tu má každý poslanec Poslanecké sněmovny. Nevím, čemu říkáte selankovitost.

David BOREK, moderátor

Je podezřelé, když lidovci, ČSSD, TOP 09, všichni pro něco zvedají ruku.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Co je na tom podezřelého, když jsou ty machinace tak zřetelné? Ty jsou do té míry zřetelné, že je vidí úplně každý. 

David BOREK, moderátor

V případě Čapího hnízda byly podle Vás méně zřetelné, protože tam hlasování zdaleka nebylo takto široké? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

V případě Čapího hnízda byly zřetelné, ale možná ne tak jednoznačně, protože Andrej Babiš zapíral. Tady nezapíral. Tady nám poskytl podklady o svých daňových machinacích. Myslím, že každý, kdo má trochu cti v těle, nemůže říct: „Myslíme si, že je to v pořádku.“ To prostě nejde.

David BOREK, moderátor

Co to znamená pro budoucí možné vládnutí s některými ze stran, které dnes toto podpořily? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Myslím, že na to můžu reagovat jediným způsobem. Pro TOP 09 není přijatelná koalice s komunisty a s hnutím ANO 2011. To z jednoho důvodu, který mají oba dva subjekty společné. Oba chtějí výrazně autokratičtější správu země, než je parlamentní demokracie. Jak říká Váš pan předseda: „Ten prohnilý systém musíme porazit.“ Ten systém se jmenuje parlamentní demokracie. Na jeho destrukci nebudeme spolupracovat ani s komunisty, ani s vámi. S tím se dá jenom bojovat, s tím se nedá kolaborovat.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 15. 3. 2017

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme