Ministr Babiš musí objasnit nesrovnalosti ve svých daních

24. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Myslíte si, že sněmovna překračuje svoje kompetence, když žádá po ministrovi financí vysvětlení transakcí, které vzbuzují podezření na minimálně neetické jednání. Nepřekračuje sněmovna své pravomoci, když chce vědět jestli je pravda, že se Andrej Babiš snažil minimalizovat daňové odvody? Je to něco, co může sněmovna dělat?

Martin PLÍŠEK, místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

Samozřejmě, že může. V historii parlamentní demokracie v České republice se tak už stalo. Poslanecká sněmovna vykonává vůči vládě kontrolní funkci. Ostatně je to Poslanecká sněmovna, která vyslovuje vládě důvěru, anebo také nedůvěru. Není to poprvé. Už v době, kdy měl problémy tehdejší premiér Stanislav Gross, byla v Poslanecké sněmovně debata. Můžeme nalézt celou řadu případů, kdy se skandály některých politiků probíraly v Poslanecké sněmovně, ať už na návrh opozice nebo dokonce i vládní koalice. Navrhli jsme tento bod na jednání Poslanecké sněmovny. Poslanecká sněmovna se demokraticky rozhodla, že se bodem "Daňové podvody ministra financí" chce zabývat. Zabývala se a vzešlo usnesení, na které má Poslanecká sněmovna právo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Není to celé pouze snaha politiků, kteří se před volbami snaží oslabit vážného soupeře, kterým Andrej Babiš bezesporu je? 

Martin PLÍŠEK, místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

Tak to určitě není. Sněmovna je samozřejmě suverén. Jsme parlamentní demokracie. Veškerá moc, včetně moci vlády, se odvíjí od Poslanecké sněmovny, kterou volí v přímých volbách voliči. Jednotlivé poslanecké kluby tam voliče zastupují. Já reprezentuji TOP 09. Další poslanci reprezentují své politické strany a je jejich právem navrhovat body v Poslanecké sněmovně. Na rozdíl od hnutí ANO nepovažujeme Poslaneckou sněmovnu za žvanírnu. Parlamentní demokracie je největší hodnota, kterou jsme po pádu komunismu získali. Jestli se někomu stýská po starých časech, že tady má být jeden oligarcha, který bude všechno rozhodovat, řídit stát jako firmu, poslanci mu budou podřízení a budou dělat, co bude chtít, tak takový systém tady nechci. Chci systém liberální parlamentní demokracie, kde bude svobodná soutěž názorů. Poslanci reprezentují své voliče, a to bychom měli respektovat. Tato vláda na občany, firmy, podnikatele, obce a kraje přenesla celou řadu nových a z mého pohledu zbytečných povinností, které podlamují a ničí život zejména střední třídě. Povinností máme poměrně hodně a je otázka, jestli všechny, které parlament dává lidem, jsou potřeba. Jestli se ve změti zákonů, regulací, nařízení, vysokých pokut potom neztrácí to podstatné, že by stát měl být spíše službou a servismanem pro lidi, než aby je nejrůznějším způsobem šikanoval.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Není něco pravdy na tom, že o zákonech, které by měly být hlavní náplní práce poslanců, zákonodárců, se věnuje míň času, než řečem o politice a politikaření?

Martin PLÍŠEK, místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

Určitě ne. Na každé schůzi schvalujeme desítky zákonů. Zastávám názor, že máme stát přeregulovaný. Na všechno potřebujeme zákon, nařízení. V novodobé historii České republiky se snad už ani nedá spočítat, kolik bylo přijato zákonů a jejich novel. Bohužel se v tom neorientují občané, ale často ani odborná veřejnost. Je podezření, že se první místopředseda vlády dopustil daňových podvodů. A teď to vůbec neříkám z pohledu soudce, nebo že by to poslanci mohli konstatovat z pozice policie nebo finanční správy. Z veřejných zdrojů, z auditu, které sám zveřejnil, vyplývají nesrovnalosti. To řekli analytici, komentátoři. To neříkali jenom politici. Na závěru se shodla Poslanecká sněmovna, rozpočtový výbor. Je přece povinností Poslanecké sněmovny plnit vůči vládě kontrolní funkci. Jestli pan ministr financí žádá pana premiéra, aby se distancoval od usnesení Poslanecké sněmovny, tak je to z mého pohledu protiústavní, protože pan premiér a poslanec Parlamentu České republiky se nemůže distancovat od usnesení zákonodárného sboru, jehož je členem. To je podle mě úplně něco z jiného světa. Ten dopis patří možná do států Latinské Ameriky nebo do totalitních zemí. Do parlamentní demokracie nic takového nepatří.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Nemělo by být podáno trestní oznámení, pokud je podezření na trestný čin? Je to dokonce občanská povinnost.

Martin PLÍŠEK, místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

Policie už tento případ údajně šetří. Bohužel je tady laxní přístup finanční správy, jak vidíme z postojů generálního ředitele finanční správy. Poslanecká sněmovna není vyšetřovatel, není to orgán činný v trestním řízení. Vyžaduje ale politickou odpovědnost po členech vlády. Kdysi jsme měli v ústavním systému krátce možnost, kdy mohl parlament vyjádřit nedůvěru ne celé vládě, ale i konkrétnímu ministrovi. Myslím, že to do budoucna stojí za úvahu. Poslanecká sněmovna by mohla vyjádřit nedůvěru i jednotlivému členovi vlády. Myslím si, že pan vicepremiér Babiš by byl horkým kandidátem na to, aby mu byla vyslovena nedůvěra.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Víte jistě, že policie šetří údajné daňové podvody ministra financí, které řešila i Poslanecká sněmovna?

Martin PLÍŠEK, místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

Z veřejných zdrojů tato informace je. Jistě to samozřejmě vědět nemohu. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Víte, kdo podal trestní oznámení? Byl to někdo z poslanců? 

Martin PLÍŠEK, místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

Opakuji, že to vědět nemohu. Pokud řízení běží, je neveřejné. Velmi jsem zíral, co se tady dělo kolem reorganizace policie. Jak se dvě vládní strany atakovaly v přímém přenosu a jedno politické hnutí, které v tuto chvíli ještě nemá vliv na ministerstvo vnitra, chtělo získat větší vliv na policii. Z toho jsem byl velmi smutný. Je dobře, že tyto informace nemáme. Z veřejných zdrojů ale tato informace zazněla a věřím, že orgány činné v trestním řízení konají svojí práci. Stejně tak věřím tomu, že bude konečně svoji práci konat finanční správa a prošetří nejenom případ nákupu dluhopisů Agrofertu, ale i ostatních firem. Jak říkají judikáty Ústavního, ale i Nejvyššího soudu, to, že nějaká transakce proběhne v souladu s právem, ještě neznamená, že nebyla snaha obcházet zákon a vyhnout se daňové povinnosti. Pokud k tomu došlo, je povinností finanční správy i zpětně tuto daň doměřit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Když něco nazvete daňové podvody, tak to vypadá, že už to předpokládáte. Dočká se ministr opravdu toho, že kdyby vám to vysvětlil, sněmovna to nechá být?

Martin PLÍŠEK, místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

Viděli jsme arogantní chování pana ministra Babiše, který věděl, že je tento bod zařazen, přesto odjel otvírat úsek dálnice. Potom měl debatu na nějaké škole. Vzkazoval, že se nezúčastní. Pak si dokonce určoval, kdy má čas. Pan ministr Babiš byl nejdříve poslancem a pak se stal ministrem. Ministr nebude a nemůže v parlamentní demokracii určovat Poslanecké sněmovně, kdy na ní má čas a kdy nemá. Vzkazoval, že se může účastnit v půl páté, v 17 hodin a tak dále. Poslanecká sněmovna měla tento bod zařazený na dopoledne a pan ministr se ho měl zúčastnit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Andrej Babiš může mít pravdu, když říká, že se sněmovna pasuje do role žalobce i soudce, když už rovnou říká daňové podvody. 

Martin PLÍŠEK, místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

To je určitá zkratka. Zdůrazňoval jsem tady, že daňový podvod může odsoudit pouze soud nebo ho šetřit daňová správa. Je to ale zkratka srozumitelná, protože když se podíváme na to, co zveřejnil pan ministr financí v takzvaném auditu, obchodování se svými firmami, tak to komentovali odborníci na daňové právo a jasně říkali, že jsou tam minimálně nesrovnalosti a podezření z daňových deliktů. To si zveřejnil sám pan ministr financí ve svém auditu. Nejdříve říkal, že se s Poslaneckou sněmovnou na tohle téma nebude bavit, že všechno vysvětlil, a krátce na to nám sdělil, že nám informaci jako Poslanecké sněmovně pošle. Uvidíme, jak se k tomu postaví.

Zdroj: Pro a proti, ČRo Plus, 23. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme