Maleček: Chceme nezadlužovat město pro další generace a mít vyrovnaný rozpočet

Rozhovor s lídrem TOP 09 do komunálních voleb v Karlových Varech Romanem Malečkem

Karlovarský radní za TOP 09 a současně šéf KV Areny Roman Maleček je ze svých stranických kolegů mediálně nejznámější. Možná i tím, jak se snaží měnit tvář KV Areny. Zatímco v některých jiných stranách nebo hnutích rozhodovaly o lídrovství stranické volby, členové karlovarské Topky se neformálně poradili o své jedničce a shodli se na Romanu Malečkovi. Možná je to i tím, že jeho jméno bývá v médiích nejvíce, takže na něj spadla úloha lídra. Na jedné straně je prý „profláknutý“ obličej výhoda, ale současně nevýhoda.

30. 9. 2014

Není to málo být volební jedničkou jen kvůli tomu, že vás spousta lidí ve Varech zná?
Nemyslím si, že je to jen díky mé medializaci, možná je to také dané tím, že jsem snad pragmatický, pracovitý člověk z reálu, a tím i skousnutelný pro kolegy z Varské Topky i po jejím několikaletém vedení. Kolegům a kolegyním, kteří mne na nejvyšší příčku kandidátky dali, za to děkuju, přestože je to někdy řádný závazek. Není to totiž jen o radosti, ale také o tom, že lidé si třeba na našich předvolebních akcích říkají, co tady, Kristepane, ten „velký“ Maleček zase dělá? Platí to i při běžném dnu v hale Lokotky či na KV Areně, kde se často pohybuji. Když mne někdo pozná, tak mi třeba uznale poklepe na ramena, že je bezvadné, co jsem s KV Arenou nebo basketbalem za poslední roky udělal. Anebo taky nadává, co se tam či onam děje nebo neděje. Občas se nestačím divit, za co všechno můžu nebo nemůžu.

Zůstaňme u médií. Co vám mohou před volbami vpálit do tváře?
Žádný člověk není stoprocentní, takže na každého se něco najde. Třeba například to, že jsem sportovec, který kouří. Možná se ještě někde objeví, že jsem se dosud neoženil, a přesto mám šikovné sedmnáctileté zvíře – dceru Karolínu. Mimo jiné studuje sportovní gymnázium a je kapitánkou české juniorské reprezentace v basketbalu. Žije střídavě u mamky a u mě.

V karlovarských komunálních volbách jde mimo jiné o to, jestli voličské hlasy získají zastánci, nebo odpůrci podpory extraligového hokeje. Kam patříte vy?
Vím, že se o Karlových Varech píše, že jsou rozdělené na hokejové a nehokejové, no a já jsem díky jednatelství v Areně někdy takový fackovací panáček, protože záležitosti kolem hokeje mám denně na stole a HC Energie je největší odběratel služeb v KV Areně. Hokej ji zaplňuje ze 70 procent. Hokejisté dostávají z městského rozpočtu mnoho milionů korun ročně. Na jedné straně bych si jako zástupce provozovatele KV Areny dovedl představit těch milionů ještě více, aby arénu kvůli neustálým pohledávkám za HC Energií netrápilo cash flow, na druhou stranu si dokážu představit i opak.

Kolik peněz byste tedy dal z městské pokladny hokejistům, kdyby to záleželo jen na vás?
Takový údaj je skoro o ústa. Myslím si ale, že kdyby se všichni možní zainteresovaní chovali k hokeji jako magistrát – myšleno finančně, tak jsou na tom hokejisté téměř královsky. Proč tomu tak není, na to musí odpovědět někdo jiný. Nicméně občasné výkřiky, že město se chová k hokeji macešsky, a proto tento sport skomírá, beru jako špatné.

TOP 09 má v radě města dva své zástupce čtyři roky. Jak toto období hodnotíte?
Myslím, že se po dobách, kdy byly Karlovy Vary po celé republice známé svými losovačkami a dalšími průšvihy, podařilo politické klima ve městě usměrnit a umravnit. Pro některé lidi to bylo špatně, pro většinu snad dobře. Slibujeme, že se i nadále budeme chovat slušně a nebudeme zadlužovat město pro budoucí generace. Pokud se to někomu zdá málo, tak ať si vybere z volebních programů absurdity, které nabízejí jíní.

Co máte konkrétně na mysli?
Téměř zdarma městskou dopravu či odvoz komunálního odpadu úplně gratis, odpuštění poplatků za psy nebo bezplatný internet a další. Dle rozborů, které zpracoval magistrát a tlumočil jej mluvčí Jan Kopál, takže informace byly ověřené a vycházely z reálných čísel, bylo zjištěno, že sliby různých hnutí a politických stran o tom, jak se budeme mít všichni dobře, by přišly městskou pokladnu na 70 až 100 milionů korun ročně. Ve chvíli, kdy připravujeme rozpočet na příští rok, by to mimo jiné znamenalo odstřižení téměř všech dotací do údržby a provozu školství, konec oprav chodníků nebo konec veřejného osvětlení v lázeňském městě. Nevím, jak by se lidem líbilo, kdyby se ve městě přestalo svítit nebo topit ve školách a školkách.

Co nabízí TOP 09?
Nezadlužovat město pro další generace a mít vyrovnaný rozpočet. Pokud by se našly peníze navíc, je rozumné investovat dlouhodobě do rozvoje města a jeho majetku, jako je třeba dům pro seniory.

Tím se ohání téměř každý lídr.
Dům pro seniory opravdu schází, stejně jako třeba úprava dopravní obslužnosti atd. Na rozdíl však od jiných, kteří slibují, že z městského rozpočtu vezmou haldy milionů a penzion nebo další stavby postaví, my říkáme, že nejde jednoduše město dále zadlužovat, protože její příjmová strana je velice omezena a je nutno splácet řadu půjček. Ovšem máme vytipované pozemky, na kterých by šel dům pro seniory postavit například s pomocí partnera. Ten by mohl na základě smlouvy zařízení provozovat s námi nebo samostatně.

Koho si dovedete představit v křesle primátora? Samozřejmě mimo člena TOP 09.
Tak mimo kompletní kandidátky Topky – ne, vážně, možná stávajícího primátora, se kterým čtyři roky spolupracujeme – určitě to není však jediné jméno. Na druhé straně si nedovedu představit v čele města některé lídry a kandidáty, které nabízejí některé jiné strany a hnutí.

Má cenu spekulovat o tom, kdo bude nosit primátorský řetěz, když je už předem jasné, podle předvolebních odhadů agentury STEM, že karlovarské volby vyhraje ANO?
Jasně, ANO, které se svým kultem osobnosti přebourává dané věci v komunální politice, zvítězí. Druhá bude KOA, pak ČSSD. My skončíme s bramborovou medailí na čtvrtém místě a za námi zůstanou komunisté. Takto to prý v Karlových Varech říkají předvolební odhady. My do voleb ale přesto jdeme, aby radnice mohla další čtyři roky fungovat bez nějakých větších průšvihů. Jedna věc jsou odhady, jak volby dopadnou, a druhá jejich skutečné výsledky. V případě, že by se ovšem odhady přiblížily nedej bože realitě, nedokážu si představit i díky některým volebním slibům a nečitelnosti nebo možná spíš velké čitelnosti některých stran a hnutí a jejich kandidátů, jak by se vláda ve Varech skládala a kam by směřovala.

Tečka na závěr?
Nejsme fenoménem jednoho člověka, který nám z Prahy spasí úplně všechno a vyléčí i města, nejsme ani ti, co nabízí ráj ve Varech, a ani ti, kteří jen vše dehonestují. Jsme ti, kteří již čtyři roky pro město pracují a třeba dokázali za čtyři roky prosadit snížení schodkového rozpočtu ve výši 350 milionů korun až na letošní nulu.

Roman Maleček (narozen roku 1966)
Radní města Karlovy Vary (TOP 09). Vystudoval Střední ekonomickou školu v Karlových Varech. * Od roku 1988 je trenérem Basketbalového klubu Lokomotiva Karlovy Vary, v roce 1997 se stal manažerem klubu. Od roku 1993 je jednatelem a společníkem firmy Kastos. * Patří mezi zakládající členy TOP 09, v roce 2012 byl zvolen předsedou místní organizace v Karlových Varech. V roce 2010 byl zvolen zastupitelem města Karlových Varů, o dva roky později se stal rovněž městským radním. * Od roku 2010 jednatelem KV Areny, s.r.o. V podzimních sněmovních volbách v roce 2014 je lídrem kandidátky TOP 09 v Karlovarském kraji. Roman Maleček je svobodný a má dceru Karolínu.

Výběr z volebního programu TOP 09:

* prioritou je vyrovnané hospodaření a nezadlužování města pro budoucí generace
* prosazování zásad transparentního řízení města
* věcné řešení problémů, týkajících se Karlovarské krajské nemocnice
* vybudování domu pro seniory
* podpora snížení vjezdů do lázeňského území a výstavba parkovacích domů
* zabezpečení finančních prostředků pro školy i v situaci neustále rostoucích nákladů
* nepřipustit další omezování objemu dopravní obslužnosti linkami MHD
* podpora všech opatření, která povedou k většímu používání bicyklů ke každodenní dopravě za nákupy, sportem a kulturou
* dokončení nového územního plánu města
* podpora mládežnického sportu a podpora sportovních aktivit dle jejich významu

Vladimír Zedník