Lukša: Veřejná služba a špatná paměť levicových politiků

Komentář místopředsedy TOP 09 Pavola Lukši

Nedávné protiromské bouře se neobjevily zčistajasna, ale představují výsledek dlouhodobého pnutí ve společnosti.

9. 9. 2013

Za zásadní problém v této souvislosti považuji fakt, že se formuje velká skupina lidí, kteří nechtějí pracovat a pouze pasivně pobírají dávky. To zcela oprávněně pobuřuje ty, kteří si práci aktivně, ale neúspěšně hledají, nebo pracují za nízkou mzdu. Recepty, které jsme na řešení problému nabídli, ale levicoví politici odmítli a nyní se diví, co to způsobuje.

Zástupci socialistů a komunistů, kteří ovládají radnice některých velkých měst (např. primátor Ostravy Kajnar v regionálním Deníku), se v posledních dnech nechávají v médích slyšet, že Romové nejsou motivováni k práci, a že by si měli odpracovat své sociální dávky. Zde bych dodal, že se nejedná pouze o problém části Romů, ale také určitého počtu „bílých“. Zakopaný pes se však nachází jinde. Levicoví politici jako by zcela ztratili paměť a zapomněli, že takovou motivaci pro práci jsme už před dvěma lety zavedli.

Mám na mysli zpřísnění institutu veřejné služby, kdy získání dávek bylo podmíněno odpracováním určitého počtu hodin. Pokud příjemce dávek nabídnutou práci ve veřejné službě odmítl, snižoval se mu příjem na pouhé existenční minimum. Tento pomyslný „bič“ na zneužívače dávek, kdy se počet nezaměstnaných vykonávající veřejnou službu z roku na rok zněkolikanásobil, ale socialisté a komunisté označovali za „novodobé otroctví“ a napadli jej u Ústavního soudu. Ten některá ustanovení prosazené pravicovou vládou zrušil.

Je velká škoda, že současné ministerstvo práce pod vedením bývalého sociálního demokrata Koníčka, možná budoucího zemanovce, nic neudělalo pro efektivní využití veřejné služby. Stačily by drobné úpravy, aby se vyhovělo výhradám Ústavního soudu a veřejná služba by opět mohla působit proti zneužívání dávek. Poctiví spoluobčané by znovu mohli vidět spoustu lidí, kteří v životě nepracovali, uklízet ulice či odhrabávat sníh. Své dávky z kapes daňových poplatníků by si měli tímto způsobem zasloužit.

Je trapné, že levicoví politici v čele s primátorem Kajnarem se chovají takto pokrytecky a volají po opatření, které sami kritizovali a prosazovali jeho zrušení. Nebo se konečně probudili jako Šípková Růženka?

Pavol Lukša
místopředseda TOP 09

parlamentnilisty.cz, 9. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme