Laudát: Vláda v OKD jen oddaluje problémy

12. 8. 2016

(editovaný přepis debaty s předsedou poslaneckého klubu Františkem Laudátem z TOP 09)

David BOREK, moderátor

OKD po rozhodnutí věřitelů směřuje k reorganizaci a k postupnému útlumu. Je řešení v podobě reorganizace jednoznačně lepší než konkurs?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hospodářského výboru, PS /TOP 09/

To řešení je jakýsi krok. Určitě bych to neprezentoval tak, že byl schválen program reorganizace. Bylo zadání, že správce konkurzní podstaty má přijít s nějakým finančním plánem. Myslím, že už před rokem, kdy se ukázalo, že je stav této společnosti katastrofální z hlediska hospodaření a ekonomiky, měl stát nastoupit razantněji. Pokud vím, nikde už se neobjevilo, zda tam nakonec stát před rokem nasypal 600 milionů na odklad krachu. Reorganizace vlastně ještě nezačala, je to v bodě nula a daňového poplatníka to už bude stát 1,3 miliardy. Loni 600 milionů korun, teď se mluví o dalších 700 milionech. Jak v podobných případech ukazují zkušenosti ze zahraničí, najednou začnou ze skříní vypadávat kostlivci a bude to násobná částka.

David BOREK, moderátor

Na rovinu, kdybyste byli u moci, nechali byste pár měsíců před krajskými volbami padnout firmu, která zaměstnává tisíce lidí, ať už sama nebo v návazných výrobách a podnicích?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hospodářského výboru, PS /TOP 09/

Rozhodně bychom k tomu přistupovali jinak. Ono to ale není o pár měsících, protože už loni si veřejnost vzpomíná, že pan Babiš dojednal 600 milionů za zády ministra průmyslu. Udělal tam tu slavnou výpravu. Domnívám se, že tato vláda bude v duchu své tradice držet a nasypávat tam další peníze až do parlamentních voleb. Celá pravda o tom, kolik to bude stát a jak to dopadne, se ukáže až v příštím roce po parlamentních volbách.

David BOREK, moderátor

Teď je tady otázka, jak byste to dělali vy? Nechme tu hypotézu, že byste byli u moci, ale prostě teď, jaký máte plán?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hospodářského výboru, PS /TOP 09/

Tak rozhodně bychom dělali to, co už se dělalo na Ostravsku v minulosti. Tehdy padaly podstatně větší firmy s více zaměstnanci. To znamená okamžitě podporovat a rozšířit záchytnou sociální síť a standardní mechanismy. Nevím, proč se přestává mluvit o tom, že se budou podporovat a lákat horníci do Diama. Pan Mládek nám o tom vyprávěl na hospodářském výboru. Jsou potřeba razantnější projekty státu. Teď je to tady jenom o oddalování nějakých problémů. Samozřejmě čím tam stát, s prominutím, nejvýznamnějšími miliardami zahučí, je následná sanace uzavřených dolů, protože jsou ty fondy prázdné. Pro mě je velmi frustrující, že hnutí ANO, které je velmi mocnou silou této vlády, se chová podle toho, jak se jim to hodí. ANO se musí přihlásit k tomu, že dělá velmi nezodpovědnou levicovou politiku, která se naplno projeví v okamžiku, kdy se dostaví ekonomická krize nebo nějaké ochladnutí ekonomiky. Teď rozdávají a jsou za to zcela zodpovědní 50 na 50, popravdě řečeno.

David BOREK, moderátor

Jak byste to dělali jinak? Chápu to správně z toho, co jste mi řekl, že byste podporovali aktivní politiku zaměstnanosti v regionu, ale firmě byste žádný provozní kapitál neposkytli a nepreferovali byste variantu reorganizace.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hospodářského výboru, PS /TOP 09/

Problém je, že my jako poslanci nemáme přístup k informacím. Máme informace na úrovni těch, které jsou mediálně známy. Takže neznáme všechny konsekvence. Co když se někdo z těch odmítnutých věřitelů přihlásí a prosadí v arbitráži své nároky? Zkušenosti ze zahraniční ukazují, že většinově je lepší razantní férový postup, vytváření nových pracovních míst mimo krachující společnosti a podobně. Tady to stejně bude jenom dožívání společnosti. To ostatně bylo řečeno i při prezentaci nějakých záměrů.

David BOREK, moderátor

Na závěr jenom jedna praktická věc, která je trochu i výhledem do budoucna. Pan ministr Mládek upřesňoval, že byla odsouhlasena pouze reorganizace jako teze, že to bude způsob reorganizace. Teď je nutné přijmout plán reorganizace. Pokud by nebyl implementován, tak nakonec ještě pořád může skončit i konkurzem. Chápu to správně?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hospodářského výboru, PS /TOP 09/

Pan ministr to takto říkal. Také jsem to pochopil tak, že dneska je to pouze šance a že vážná diskuse bude až nad finančním plánem. Tam totiž budou muset začít kalkulovat s klesajícími výkupními cenami uhlí. Teď už je to takové doufání v zázrak. Bude to mít velmi nejistý vývoj. Pak už je to spekulace o nějakých dobrých výhledech. Fakta ale mohou být jiná.

zdroj: Události, komentáře, 11. 8. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme