Laudát: Příprava rozpočtu a jeho kvalita je za posledních 8 let zjevně nejhorší

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Františkem Laudátem

24. 11. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Vladimír KROC, moderátor
Dobrý večer. Sněmovní rozpočtový výbor doporučil přesunout uvnitř návrhu rozpočtu na příští rok skoro 2 miliardy korun. Navrhl například přidat miliardu na podporu sportu, další peníze chce přidat ministerstvu kultury na hudební festivaly. Všechny návrhy musí ještě posoudit celá sněmovna na prosincové schůzi. Dá se to pokládat za mírné kosmetické úpravy rozpočtu, anebo vidíte někde zásadní změny?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
My jsme většinu pozměňovacích návrhů podporovali, dokonce ten jeden z největších do kultury je od naší členky rozpočtového výboru Věry Kovářové, takže my jsme se snažili v rámci možného vlastně napravit lapsy jednotlivých ministrů a nebo vůbec jejich možnosti vyjednávat s ministrem financí. Nicméně za zcela zásadní považuji jedno, možná by bylo zajímavé mluvit o tom, co neprošlo a kdo dostává v tomto rozpočtu pro příští rok nejvíc na frak, a to je věda, vzdělání a inovace.

Vladimír KROC, moderátor
Miliarda na podporu sportu, kam ty peníze mají konkrétně jít?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
Speciálně u toho sportu neznám detaily a zrovna to je položka, ke které bych měl asi dost výhrad, když to porovnám s tím, že poslanci o jeden hlas odmítají například podpořit vysoce technologicky inovativní, prostě příspěvek do agentury ESA… Musím říct na rovinu, že v podstatě celá příprava rozpočtu a jeho kvalita je za posledních 8 let zjevně nejhorší.

Vladimír KROC, moderátor
Vy už jste na to narazil, váš stranický kolega, ex-ministr financí Miroslav Kalousek, kritizoval ministra kultury, že nenavrhl finančně podpořit akce s mezinárodní prestiží, myslím tedy kulturní, prý je to ostudné, jak řekl. Vy sdílíte tento názor?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
Tam šlo o to, že zejména nebyly podpořeny nebo nepočítalo se s podporou takových akcí, jako je Pražské jaro, Struny podzimu a další nejvýznamnější výkladní skříň naší kultury. To nebyl jen názor pana Kalouska, ale to byl návrh, který získal dokonce bez ohledu na politickou příslušnost snad nejvíce podpory. To sdíleli úplně všichni - od sociálních demokratů, přes TOP 09, dokonce i poslanci hnutí ANO. K těm nářkům pana místopředsedy Volného z ANO bych řekl, nic by neprošlo, žádný pozměňovací návrh, nic, pokud by to nepodpořili poslanci koalice. Takže to jenom svědčí o tom, že ten návrh rozpočtu byl špatně připraven a znova musím říct, bohužel v krizových letech vláda dávala více peněz na to, co je nejvíce progresivní a s přidanou hodnotu, na vědu, výzkum, vzdělání, než nyní. To byl také důvod, proč například není a rozpočtový výbor si s tím dnes neporadil, schválen nebo doporučen ke schválení rozpočet ministerstva průmyslu a obchodu a poslanci na to chtěli reagovat a nezareagovali. V kritické situaci se například ocitá TAČR, Technologická agentura České republiky, způsobem, který snad od založení ještě není, takže vláda to stejně nějakým způsobem bude muset řešit.

Vladimír Kroc

ČRo Radiožurnál, 21. 11. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme