Laudát: Ministr Mládek se chlubí cizím peřím

5. 1. 2016

Moderátorka

Ve vysílání ČT 24 k tomu, co částečně zaznělo na konferenci ministra průmyslu a obchodu k aktuálním tématům, přidáme komentář Františka Laudáta, předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Vítám Vás ve vysílání. Dobrý den.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Dobrý den všem.

Moderátorka

Jak hodnotíte to, jak ministr bilancoval uplynulý rok ve svém úřadu a také kondici České republiky? Souhlasíte s tím, jak rozklíčoval, co stojí za růstem HDP?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tiskový mluvčí, který uváděl tiskovou konferenci, řekl, že se jedná o úspěšný rok. S tím souhlasím v rovině makroekonomické. Nicméně pan ministr se v podstatě chlubil cizím peřím. Vláda, respektive státní správa, nemůže za hospodářský růst. Ten přišel cyklicky po dvou velkých následujících krizích. Samozřejmě je to pro naši republiku úžasné, ale není možné to vydávat za svůj úspěch. U čerpání EU fondů je pravdou, že resort průmyslu vyčerpal všechny dotace na rozdíl od některých jiných ministerstev. Pan ministr si ale neodpustil říct to, co opakuje velmi intenzivně i pan premiér, a sice že za nečerpání eurodotací mohou předchozí vlády. Pokud naráží na pravicovou vládu, ta skončila před více jak 2,5 rokem. A nestihnout za 2,5 roku sehnat náhradní projekty a nezmanažerovat je, je znakem skutečně veliké slabosti. V tomto se kupodivu připojím k tomu, že pan prezident Zeman má pravdu. Další věc - problém s ERÚ, to je klasická ukázka chápání a chování vlády vůči nezávislým úřadům. Průmysl v tomto zaspal činnost vůči Evropské komisi, aby včas certifikovala podporu obnovitelných zdrojů. Takže ministerstvo je hlavním viníkem, který dostal do nejistoty všechny provozovatele obnovitelných zdrojů.

Moderátorka

Pojďme, prosím, ještě k jedné věci, která zazněla. Situace na Karvinsku, jakým způsobem vnímáte ten přístup, který volí ministerstvo průmyslu a obchodu k řešení problému?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Už při první vlně pomoci (600 milionů), kdy to pan Babiš jel zázračně zachraňovat, jsme říkali, že než sypat peníze do neperspektivního podniku, by bylo lepší rychle zorganizovat sociální síť. Vláda problém posunula, ale neměla by dál dávat peníze z veřejných rozpočtů do firmy. Spíše by se měla soustředit na pomoc a řešit ten problém. To znamená, hledat pro lidi tam jiné pracovní příležitosti a rychle rozjet přípravu průmyslové zóny.

Moderátorka

František Laudát, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a jeho komentář k bilanční tiskové konferenci ministra průmyslu a obchodu. Díky moc a hezký den.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Děkuji moc a přeji hezký den.

zdroj: ČT24, 5. 1. 2015

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme