Laudát: Český průmysl potřebuje udělat krok vpřed

24. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Františkem Laudátem)

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Máte výhrady k budoucímu ministru průmyslu a obchodu Jiřímu Havlíčkovi? Jak slyšíme, tak jsou všichni vesměs spokojeni.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Vybavit ministra, navíc ještě několik měsíců před volbami, kritickým pohledem, se moc nenosí. Má dostat šanci. Pan premiér měl zvažovat tyto kroky, když odvolával ministra Mládka. Ministerstvo mělo dlouhodobě v hlavně v části digitalizace průmyslu 4.0 vytvářet novou kvalitu. To nefunguje. Na hospodářském výboru jsme velmi křičeli. Nic se dlouhou dobu nedělo. Jestli měla přijít výměna, tak třeba rok před tím. Vždycky se všechno ořezává horizontem voleb, ale bůhví, jaká bude situace. Mohou se protáhnout povolební jednání. Můžeme se tak bavit klidně i o více než sedmi, osmi měsících.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Vy se přidáváte ke kritice, že si premiér měl tento krok rozmyslet dopředu a měl si vymyslet scénář, jak bude postupovat?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Zásadním momentem byl sjezd sociálních demokratů. Myslím, že když to chtěl pan premiér udělat, tak to měl udělat aspoň o půl roku dříve.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Pan Havlíček byl v týmu bývalého ministra Mládka. Nebojíte se, že bude v některých krocích pokračovat?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Jsem velmi skeptický k tomu, co se děje v řadě resortů. Nemyslím si, že by to byla veliká hvězda. Pokud měl něco předvést, tak už to předvést měl. Post náměstka je velmi mocný.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Máte vůči němu nějaké výhrady?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Konkrétně vůči němu ne. Znám ale z jiných rezortů velmi výrazné náměstky. Nikdo nepochybuje, že jsou velmi schopní, většinou schopnější než ministři, kteří rezorty vedou. Z tohoto ministerstva chodily posledního půl roku velmi sporné věci. Ministerstvo často spoléhalo na to, že poslanci svojí tvořivostí řadu věcí vyřeší za ně.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Má opravdu největší vliv nebo sílu něco ovlivnit ministr, šéf rezortu, anebo to jsou jeho náměstci?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Za normálních okolností by to měl být ministr. Opakovaně ale poslední týdny kritizuji, že není možné ministry tahat jako králíky z klobouku. To se děje v hnutí ANO, v ČSSD, myslím si, že i u KDU-ČSL. To musejí být odborníci, kteří se vyznají a jsou schopni úředníkům a náměstkům dávat zadání. Obávám se, že toho řada ministrů není schopná. V téhle zemi ve skutečnosti vládnou úředníci, nikoliv politici.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Co všechno by měl pan Havlíček ještě do voleb stihnout?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Myslím, že bude muset hlavně vykomunikovat konsensuální postoj kolem novely zákona o elektronických komunikacích, která byla přilepena k digitalizaci DVB-T 2. Je to také otázka pokusu o liberalizaci trhu, aby si mobilní operátoři nemastili kapsy z peněz českých daňových poplatníků, co se týká cen datových služeb. Další věc, která je v naprostém krachu, je razantní náprava vysokorychlostního internetu. Marně jsem po ní volal s panem předsedou hospodářského výboru Pilným. Nevím, do jaké míry do toho bude zasahovat, protože to je primárně záležitost ministerstva vnitra. Čeká se obrovský zlom. U datových schránek nastávají problémy. Spolupráce těchto dvou resortů nefunguje. Věcí, které je aktuálně potřeba udělat, je celá řada. Jmenovat podle nového zákona celou radu energetického úřadu. U telekomunikačního úřadu se bude hrát dokonce o šéfa ČTU a jednoho radního. Jestli se vyřeší čtyři věci, které se čtyři roky nikam nepohnuly, ať je to otázka předělat investiční pobídky, už nás budou ničit, ne přinášet přidanou hodnotu. Práce s vysokou přidanou hodnotou, a ne skladiště v České republice. To začíná být katastrofa. Samozřejmě OKD, které tato vláda řeší příliš dlouho a není schopna razantních řezů.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Pokud by se Jiří Havlíček během příštích měsíců osvědčil, souhlasil byste s ním? Líbil by se Vám jako ministr průmyslu v příští vládě?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Chtěl bych, aby na některé resorty, a MPO je jeden z primárních, přišel vizionář, který bude vědět, co je průmysl 4.0 a začal směrovat a tlačit na ministry, vládu a vykládal i celé společnosti, že musíme udělat krok vpřed a vydat se směrem, kterým jde vyspělý svět. My to neděláme. Udělali jsme čelem vzad.

Zdroj: ČT24, 23. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme