Laudát: Babišovo řešení situace v OKD je precedenční morální hazard

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Františkem Laudátem

8. 4. 2014

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Andrej Babiš ukončil vládní spor kolem Dolu Paskov. Dnes měl schůzku s firmou NWR. Dohodl se, že její Důl Paskov bude fungovat až do konce roku 2017 a vláda dá peníze na sociální programy horníků. Proč ale jedná Andrej Babiš se zástupci firmy sám a bude tak vláda postupovat u každé krachující firmy? Začínají Události, komentáře. Dobrý večer. Podle dohody dá vláda peníze jen na sociální programy horníků a to do výše 600 milionů korun. Premiér Bohuslav Sobotka dohodu uvítal, stejně jako šéf průmyslu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
A nám se v tuto chvíli do debaty přidává další host a tím je poslanec TOP 09 František Laudát. Dobrý večer.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Ještě dodám, že samozřejmě tady ve studiu s námi také měl být zástupce společnosti OKD. Ten ale nakonec svou účast večer zrušil. Pane poslanče, má stát podle vás investovat peníze do situace kolem Dolu Paskov?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
Určitě ne touhle formou. Stát má standardní mechanismy, jak pomoci, ale to, co se tady odehrává, pan ministr financí tady 14 dní bije na poplach, celkem sympaticky říká, že nelze, aby nějaká firma měla obří zisky, a potom se nehlásila k odpovědnosti. Mimochodem před chvilkou to, co tady pan Babiš řekl, je úsměvné, protože zástupce NWR k tomu dodal, že když budou ceny uhlí stoupat, že se může i prodloužit těžba. Ale on také řekl, když ceny spadnou, tak vlastně ta kompromisní dohoda platí pouze, když nedojde k pádu cen. Podstatné je, kam pan ministr financí chce těch 600 milionů poslat. Do sociálních systémů státu, nebo NWR? Já si myslím, že NWR si vydělal v minulých letech dost. Ještě, a jsou to čísla ministerstva financí, v roce 2010 6,3 miliardy, v roce 2011 6,1 miliardy. Nyní podivným způsobem lehce přišli ke 40 tisícům bytů a teď je ještě budeme podporovat! Skutečně mně to připomíná velikonoční koledování, kdy dokonce koleda přijde za koledníkem. Nepošleme tedy NWR 1,1 miliardy, ale jenom pouze 600 milionů. To je skutečně "záslužný čin" v uvozovkách.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pane poslanče, zaslouží si pan ministr pochvalu, o kterou si říká? Koneckonců pravda je, že nějakým způsobem by se stejně stát musel o ty horníky postarat, kdyby došlo jaksi k tomu nejhoršímu a ten důl byl opravdu uzavřen.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
Víte, to, co tady pan ministr dojednal, to je precedenční morální hazard. Jakmile začne krachovat nějaká větší firma například na Mostecku, kde ta situace je srovnatelná, ne-li v některých ohledech horší, tak stát zase sáhne. Za chvíli se vypaří veškeré státní peníze, a pak se začnou zvyšovat daně, začnou se nutit lidi k majetkovým přiznáním. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
To se už dostáváme daleko, já se omlouvám. Tak mi řekněte, když jsme u Paskova. Co byste tedy dělal vy? Jaké je ideální řešení podle vás?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
Já se přiznám, že bych jednak udělal detailní průzkum těch všech smluv. Dále bych požadoval a tlačil bych všemi prostředky majitele, aby se skutečně choval podle podnikatelské etiky. Sledoval bych, jestli dodržuje všechny závazky, co se týká i útlumu těžby. Pokud je tam někdo nedal do smluv při privatizaci, tak by měl nést následky. Mělo by být jasně řečeno, kdo za tu zpackanou privatizaci a odprodej za hubičku může...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Dobře, a když jsme u těch horníků?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
A pro horníky přece máme poměrně solidní sociální systém. Je obecně známo, že rekvalifikovat horníky a pomáhat jim do jiných zaměstnání je velice obtížné. Takže tím se může odvalit problém, stát za to zaplatí 600 milionů, možná za několik let ještě více. Nejsou dána čísla. Včera pan Mládek v jednom televizním pořadu připomněl, že neví, jaký je podíl z těch horníků cizinců, z Polska, ze Slovenska a jaký podíl je našich lidí, kteří by konkrétně spadli do sociální sítě a u kolika by se daly udělat předčasné důchody. Má to pan ministr financí, tak ať tady ta čísla řekne, když už se takhle vyjednávalo.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Tak se zeptáme pana ministra. Máte takovéhle analýzy?

Andrej BABIŠ, vicepremiér, ministr financí /ANO/
Samozřejmě. Já jsem je studoval celou neděli a věřte mi, že v privátním byznyse jsem známý jako tvrdý vyjednavač a dneska jsem použil všecky možné prostředky, abych předsedu představenstva NWR přesvědčil za hodinu a čtvrt všemi argumentami, včetně historie a apelu na morálku a nevím, co ještě, aby vyšel vstříc. A já myslím, že se to povedlo. A to, že se sanuje černouhelný důl, to je absolutně běžné všude na světě. Ano, přímo se sanují ty firmy a tady my jenom pomůžeme tým horníkům v případě, že to nastane. Možno to vůbec nenastane. A je to pro nás velice výhodné a nic, žádné peníze do privátní firmy nejdou. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Ano, to už jsme zmiňoval. Tak pánové, já vám zatím děkuji za návštěvu u nás ve studiu.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/
Hezký večer.

Lukáš Dolanský

ČT24, 7. 4. 2014, zkrácená verze pořadu: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme