Langšádlová: Turecko musí plnit své závazky v řešení migrační krize

8. 3. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Vladimír KROC, moderátor

Řecko odmítá držet uprchlíky na svém území proti jejich vůli a požaduje jejich spravedlivé přerozdělení mezi všechny státy Evropské unie. To řekl řecký premiér Alexis Tsipras německému deníku Bild. Maďarský premiér Viktor Orbán zase ostře odmítl kvóty pro přerozdělování migrantů a německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem vyzvali k solidaritě a také k ochraně schengenských hranic. Takto Evropa ladí svůj postoj před klíčovým summitem s Tureckem.Viktor Orbán svůj postoj nehodlá měnit ani na pondělním summitu Evropská unie - Turecko věnovanému migrační krizi. Paní Langšádlová, rozumíte jeho postoji?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

To je postoj Viktora Orbána, který je dlouhodobě známý. To není nic překvapivého. Faktem však je, že stávající systém kvót není funkční. Z těch 160 tisíc uprchlíků, na kterých se již evropské země dohodly, bylo přerozděleno 500 uprchlíků. Jak z hlediska uprchlíků, tak z hlediska jednotlivých zemí, to není moudré řešení.

Vladimír KROC, moderátor

Německá kancléřka Angela Merkelová trvá na tom, že jednostranná řešení nefungují. Obracím se na paní Langšádlovou. Ona říká: "Je nutné najít společné evropské řešení." Jak by mělo vypadat?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Musí být naplněn akční plán s Tureckem. Je potřeba zdůraznit, že do dneška evropské země neproplatily Turecku ještě ani korunu. Musí být přesněji stanoveno, co za ty peníze Turecko pro zbrzdění migračního tlaku udělá. Součásti plánu, nejsou jenom operace na hranicích. Oni například do svých škol zaintegrovali již 350 tisíc dětí uprchlíků. Musí alespoň část uprchlíků pustit na svůj trh práce, aby tam ti lidé měli nějakou perspektivu. Musí to být i za cenu, že by tam Evropská unie zainvestovala do firem, které by vytvořily pracovní místa. Takže určitě Turecko, ale s jasnými pravidly. Plnění dohod. Určitě je potřeba, aby Řecko plnilo dohody podstatně lépe, než plnilo v uplynulých letech své závazky jako člen schengenského prostoru, za což také dostává finanční prostředky. Určitě společná pobřežní a pohraniční stráž, určitě společná návratová politika. Těch kroků je celá řada. Ony nebudou jednoduché, ony nebudou rychlé, ale jsem přesvědčena, že neexistuje jiné, než společné evropské řešení.

zdroj: ČRo Radiožurnál, 4. 3. 2016

Osobnosti: