Langšádlová k Ukrajině: Evropa musí být v jednotná a důsledná

18. 8. 2014

"Situace na Ukrajině eskaluje. Ukrajinská armáda ostřeluje rebely a přitom podle svých slov zničila konvoj ruských obrněnců. Kam se konflikt na Ukrajině dostal? A co bude dál? Začínají Události, komentáře, dobrý večer. Část ruského konvoje, o kterém, jak jsem říkal, ho Ukrajinci údajně zničili, měl překročit hranici v noci. Prezident Petro Porošenko to v telefonickém rozhovoru potvrdil britskému premiérovi Davidu Cameronovi. Rusko to ale popírá. Podle Moskvy žádný konvoj hranice nepřejel. Rusko taky obvinilo Ukrajinu z pokusu narušit humanitární misi a vyzvalo k příměří v regionu," zaznělo na úvod pátečních Událostí, komentářů. 

Toto je krácená verze rozhovoru. Na celý záznam se můžete podívat ZDE.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

My v tématu budeme pokračovat, a to s mými dalšími hosty. První poslankyně už je se mnou ve studiu, Helena Langšádlová, dobrý večer, poslankyně TOP 09.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

A ve spojení je s námi také europoslankyně Kateřina Konečná. Dobrý večer i vám.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

Dobrý večer z Nového Jičína.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak já začnu u vás, paní poslankyně Langšádlová, humanitární konvoj, ostřelování zeleného konvoje, to znamená vojenského konvoje, jaksi eskalace problému, další a další informace, co se to podle vás děje? Kam jsme se to dostali?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

No já mám obavy, že tady dochází k zinscenování jakéhosi konfliktu, který měl ještě více eskalovat situaci na východě Ukrajiny. Já si myslím, že pan prezident Putin v sobě nezapře důstojníka zpravodajských služeb, protože ke zpravodajským službám a k jejich nástrojům právě podobné kroky patří.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Kateřina Konečná říká, humanitární krize - problém půl milionu lidí, kteří jsou v obklíčení, kteří jsou na tom velmi špatně. Rusko ovšem trvá na svém, že ono žádný problém jaksi nezpůsobilo, protože ono se separatisty nemá nic společného. Proč podle vás to Rusové stále tvrdí?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já jsem přesvědčena podle těch důkazů, které jsme mohli vidět i na obrazovkách České televize, že Rusko se velmi výrazně zúčastnilo v ozbrojování těch povstalců. A prvním předpokladem pro to, aby ti lidé, kteří jsou tam opravdu v mimořádné obtížné situaci, mohli dostat tuto pomoc, je, aby Ukrajina, ukrajinský stát ovládal celé své území a mohl fungovat a mohl poskytovat všechny ty služby, které stát má poskytovat. Jinak je nesmírně důležité, aby evropští státníci byli jednotní, ale i velice důslední, protože faktem je, že Rusko obsadilo část Ukrajiny. Ukrajina je suverénním státem a toto ruská strana zkrátka nerespektuje.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Paní europoslankyně Konečná, my jsme tady slyšeli, že Rusko obsadilo část Ukrajiny, Ukrajina koneckonců hovoří o tom, že nějakým způsobem zastavila nebo rozstřílela nebo zničila ten konvoj, který právě měl mířit z Ruska do Ukrajiny nebo na Ukrajinu. Je podle vás tohle to už jasný signál toho, že Rusko stojí za tím konfliktem?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

Já si to vůbec nemyslím a já když mluvím o tom, že by se měly dohodnout všechny strany, tak mluvím o tom, že by se mělo dohodnout Rusko, Evropská unie, Ukrajina a separatisté. Já se domnívám, že Rusko a ani prezident Putin a nikdo další dnes separatisty neovládají, ale když mluví paní kolegyně o tom, jak je to s humanitárním konvojem a jak by Ukrajina měla zachránit své vlastní lidi a nedopouštět tam de facto genocidu vlastního obyvatelstva, tak já bych chtěla dodat to, že mě velmi překvapuje, že pan prezident Porošenko místo toho, aby tam vpouštěl další své vojáky a další zbraně, tak se nepokusil se separatisty dohodnout například na tom, aby tam právě poslal humanitární konvoj, který by celou tu krizi mohl alespoň trošku narovnat. A tam já jsem žádné pozitivní slova neviděla, takže já dneska tu chybu vidím na všech stranách. Myslím si, že je to velmi zablokované. Já sama vnímám velmi pozitivně informaci, že by se měl sejít vlastně ruský ministr zahraničních věcí, ukrajinský ministr zahraničních věcí společně se státníky z Francie a Německa v Berlíně v nejbližších dnech a tam, já si myslím, že to může být to, ta průlomová schůzka, která snad trošku narovná ty poměry. Ale pokud se bavíme o separatistech, já se nedomnívám a nemyslím si, že jsou nějaké relevantní důkazy na to, že dnes separatisty ovládá kdokoliv z Moskvy.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ani ten případný konvoj, který měl překročit hranice Ruska právě na Ukrajinu, ani to vás nepřesvědčí?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

Ani to mě nepřesvědčí, protože znovu opakuji, já, pro mě je nepochopitelné, že Evropská unie jako mírový projekt nebyla první, která by ten humanitární konvoj tam poslala. Samozřejmě že je tam řada obyvatel, kteří jsou dneska v situaci, v jaké jsou a já nevyčítám nikomu, že posílá humanitární konvoje. Ale k tomu překročení, oni ty zprávy se poměrně různí, protože když se podíváte na některá zahraniční média, tak se například mluví o tom, že vlastně ty hranice překročili ty separatisté, kteří je tam dneska anebo ukrajinská armáda, kteří je tam dneska překračují zcela normálně, protože tam vlastně žádná hranice, tak jak je to v každém a dnes si troufnu říct téměř vojenském konfliktu, tak prostě neexistuje, takže o tom, kdo je reálně překročil, o tom si dovolím trošku pochybovat, protože pan prezident Porošenko už nám toho tady řekl hodně a spousta těch věcí nakonec byla vyvrácená, takže stejně tak, jak není možné věřit úplně jednomu státníkovi, já v tomhle případě nevěřím ani prezidentu Ukrajiny, zvlášť ne po tom, co udělal na Ukrajině, jakým způsobem vlastně zrušil třetinu ukrajinského parlamentu velmi nedemokraticky a my se na to z Evropy díváme a tvrdíme, jak je všechno v pořádku.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Helena Langšádlová tady na mě gestikuluje, že by ráda něco k tomu dodala.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Faktem je, že Rusko obsadilo část Ukrajiny v rozporu s mezinárodním právem, v rozporu se svými závazky z Budapešti z 90. let. Faktem je, že Rusko rozdmýchává konflikt na východě Ukrajiny a já jsem přesvědčená, že ta situace, která tam je dneska vyeskalována, včetně pádu malajsijského letadla, tak jde na zodpovědnost ruského prezidenta Putina. A jednat se samozřejmě musí, avšak já jsem přesvědčena, že především se musí dodržovat závazky, musí být dosaženo toho, aby Ukrajina ovládala celé své území a poté je možné stabilizovat situaci, včetně té pomoci obyvatelstvu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Dobrá. A stručnou reakci, kdo tedy v tuto chvíli drží ten klíč k tomu, k té uklidnění té situace nebo vyřešení té situace? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já jsem přesvědčena, že to je ruský prezident Putin.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Na závěr stejná otázka i pro Kateřinu Konečnou, kdo podle vás je tím, kdo může ten problém vyřešit v tuto chvíli?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

Jak jsem o tom mluvila, je to o tom, aby si sedly všechny čtyři zainteresované subjekty, to znamená jak Ukrajina, tak separatisté, tak Evropská unie, tak Rusko, a našly to řešení. Nikdy to nemůže vyřešit jenom jeden, protože rozhodně to nebyl pan prezident Putin, který by tento konflikt rozdmýchal jako takový, ale nechme například vyšetření pádu malajsijského letadla opravdu mezinárodní nestranné komisi a neukvapujme se k rychlým závěrům. Jenom k tomu nebo toho chci varovat, protože je to velmi nebezpečné, nedělají to žádní jiní politici, čeští politici jsou v tomhle občas papežštější než papež a může se nám to krutě vymstít nejenom tím, jakým způsobem máme nastaveny dneska sankce a jak dopadnou na české obyvatelstvo, ale také tím, že přestaneme být věrohodným partnerem v mezinárodní politice.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Dámy, díky za vaše odpovědi, za váš čas. Mějte se hezky, na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Na shledanou.

 

ČT24

Pořad Události, komentáře byl odvysílán na ČT24 v pátek 15. srpna 2014

Štítky
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme