Langšádlová: Co se nedaří našim partnerům, se týká i nás

20. 4. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Daniela VRBOVÁ, moderátor

Slyšeli jsme několik nápadů od dvou odborníků, kteří ale nenesou politickou zodpovědnost. Jak realistické jsou jejich vize, když je konfrontujeme s aktuálními politickými názory? V české Poslanecké sněmovně se od letošního roku schází nový podvýbor v rámci Výboru pro evropské záležitosti. Podvýbor se zabývá právě migrační a azylovou politikou a předsedá mu Helena Langšádlová z TOP 09. Přímo v Parlamentu jsem se jí zeptala, proč byl tento podvýbor vlastně v roce 2015 ustaven.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, předsedkyně podvýboru pro migrační a azylovou politiku /TOP 09/

Určitě to bylo dáno tou dramaticky se měnící situací v oblasti migrace v okolí Evropy. V tuto chvíli je v okolí Evropy pětadvacet, někdo říká až třicet milionů lidí, kteří jsou mimo své domovy. Je to obrovská humanitární krize. Současně se nám mimořádně rozmohl i obchod s lidmi. Takže všechny tyto faktory a současně s tím jdoucí i otázky bezpečnosti a otázky integrace cizinců, tak všechny tyto impulsy byly podnětem pro vznik toho podvýboru.

Daniela VRBOVÁ, moderátor

Kde si myslíte, že je prostor pro nějaké sbližování a koordinaci politik členských států Evropské unie v oblasti právě zvládání téhle migrace nebo řešení otázky těch běženců, kteří jsou na hranicích nebo kteří se přibližují k hranicím Evropské unie, a kde si myslíte, že je ta hranice, že by si to každý členský stát měl určovat sám? Teď se ptám asi hlavně na váš názor nebo názor vaší strany.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, předsedkyně podvýboru pro migrační a azylovou politiku /TOP 09/

Tak, já si myslím, že určitě společný prostor je v pomoci stabilizovat ty země, odkud migranti přichází. Stabilizovat tu situaci v  zemích původu. Potom určitě v oblasti boje s organizovaným zločinem, kde máme i velmi dobré zkušenosti v oblasti třeba Španělska, kde se tu situaci podařilo stabilizovat. Ale bohužel Libye je v tuhle chvíli zemí rozvratu, odkud nám prostřednictvím různých mafií přichází do Evropy velké množství cizinců, a ne vždycky se jedná o azylanty z těch zemí, kde probíhají válečné konflikty. Určitě je to i otázka společných postupů z hlediska identifikace, dokončení vízového schengenského systému, protože my v tuto chvíli nemáme přesné informace, kdo do Evropy vůbec přichází, a zda po tom ukončení  povoleného pobytu odchází.

Daniela VRBOVÁ, moderátor

Víme také, že Česká republika bohužel je překladištěm, když to řeknu opravdu velmi vulgárně, lidí, že obchod s lidmi je tady realitou. Je to agenda také toho podvýboru?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, předsedkyně podvýboru pro migrační a azylovou politiku /TOP 09/

My na to určitě  budeme pohlížet ze všech úhlů, které se migrace týkají. Já si myslím, že Česká republika je s tím organizovaným zločinem, který se týká obchodu s lidmi, že s tím bojuje a určitě tato spolupráce mezi zeměmi Evropské unie se bude prohlubovat, protože je to nezbytné.

Daniela VRBOVÁ, moderátor

Podvýbor se zatím sešel dvakrát. Můžete naznačit, co jste řešili, nebo popsat názorové spektrum členů podvýboru?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, předsedkyně podvýboru pro migrační a azylovou politiku /TOP 09/

Tak, na tom prvním setkání jsme si vůbec říkali ty základní informace. Jaký je rozdíl mezi azylantem, jaký je rozdíl mezi třeba pracovním migrantem, jaká jsou ty data toho vývoje posledních měsíců. Do Evropy jenom za rok 2014 přišlo asi více jak půl milionu nových migrantů, a bez ohledu na to, co se děje v posledních měsících, my nemůžeme zavírat oči nad tím, že se nedaří integrace v některých zemích, protože my žijeme ve společném schengenském prostoru. Takže i to, co se nedaří našim partnerům, tak se nás týká. My se z toho hlavně musíme poučit a neopakovat ty chyby.

Daniela VRBOVÁ, moderátor

A to názorové spektrum, jak jste zatím měla možnost pozorovat, členů? Sdílí vaše názory, anebo tam už od začátku dochází k nějakým názorovým střetům?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, předsedkyně podvýboru pro migrační a azylovou politiku /TOP 09/

V oblasti bezpečnosti, posílení ostrahy hranic, a těchto otázek, tam si myslím, že je poměrně veliká shoda, přistupovat k tomuto tématu zodpovědně. Na druhou stranu v některých dalších otázkách, například přístup k otázce Islámu, tak tam určitě budou rozdílné pohledy, protože já se domnívám, že není možné na základě našich civilizačních hodnot kohokoliv ostrakizovat právě proto, že je vyznavačem jakéhokoliv náboženství.

Daniela VRBOVÁ, moderátor

V pořadu Zaostřeno také zazněly dva rozhovory s ekonomy a analytiky think-tanku, kteří ale nenesou žádnou politickou odpovědnost, tak bych se vás ráda zeptala na ty názory a vize, které oni prezentovali, jak moc je to třeba reálné nebo politicky prosaditelné? A to je to sbližování migrace pracovní síly skrz třeba národní důchodové systémy, to znamená lepší sdílení informací o sociálním pojištění, kdo kde odvádí, a třeba kdybych já odešla pracovat do Finska, tak bych čerpala ve Finsku to sociální pojištění, na které mám nárok v Česku a v té výši. Co si třeba myslíte o těchhlech návrzích, nebo lepší právě koordinaci podmínek pro pracovníky ze třetích zemí? Myslíte si, že v Česku by se o tomhle měla vést debata? Nebo hodláte ji vést?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, předsedkyně podvýboru pro migrační a azylovou politiku /TOP 09/

Co se týče migrace v rámci Evropské unie, mezi občany Evropské unie, tak tam určitě k nějakému sbližování bude docházet. A myslím si, že k nějaké větší sdílení informací a dat je namístě. Co se týče občanů mimo Evropskou unii, tam nemůžeme pohlížet na tu otázku pracovní migrace pouze jenom jako na otázku pracovní migrace, aniž bychom hovořili o integraci, aniž bychom hovořili o bezpečnostních rizicích, a aniž bychom ponechali tyto otázky na národní úrovni, protože jsou to politici na národní úrovni, kteří se právě potom zodpovídají vlastně ze všech těch dopadů, které migrace přináší.

 

zdroj: ČRo Plus, 17. 4. 2015 

Štítky
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme