Kučera: Změna klimatu může pomoci ekonomice

17. 1. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Michalem Kučerou)

Moderátorka

Co na to plán boje proti klimatickým změnám, který schválila vláda, říká opozice, nám nastíní poslanec TOP 09 Michal Kučera a expert strany na životní prostředí.  Jak se vám líbí akční plán?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Myslím, že se všichni shodneme, že vládou navrhovaná opatření jsou důležitá. Zejména, pokud jde o zmenšování škod způsobených změnou klimatu. Nicméně otázkou je, nakolik budou jednotlivá opatření účinná. Měla by být provázána se snahou zmírnit klimatické změny. Je důležité nejenom reagovat na změny klimatu, ale taky k nim zbytečně nepřispívat. Tam jsou jednou z cest energetické úspory nebo lepší energetická účinnost. Myslím si, že touto oblastí se vláda příliš nezabývala.

Moderátorka

Je to něco, co skutečně patří do akčního plánu - adaptace na změnu klimatu?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Ty věci jsou navzájem propojeny. Těžko můžeme jenom pasivně čekat, co přinese budoucnost. Měli bychom mít taky snahu zmírnit klimatické změny jako takové. To znamená, že tam určitě patří věci typu energetických úspor, které se také týkají veřejných budov. Jsou to oblasti, které navíc mohou nastartovat českou ekonomiku. Mohou být takovým motorem pro obory, které jsou s vyšší přidanou hodnotou. Neměli bychom jenom pasivně vyčkávat, co nám přinese budoucnost, ale také se tím aktivně zabývat. Každopádně materiál jako takový obsahuje celou řadu pozitivních kroků, které bych nerozporoval.

Moderátorka

Když zůstaneme u energetické účinnosti, onen systém bodování budov podle toho, jak jsou schopny se adaptovat na změny teplot. Je to podle Vás priorita nebo je nutno klást větší důraz na zacházení s půdou, ať už jde o zemědělskou nebo lesní?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Víte, je těžké soudit, co má větší prioritu, protože je všechno navzájem provázáno. Pokud budou budovy energeticky méně náročné, bude docházet k velkým energetickým úsporám. Bude docházet k tomu, že budou kladeny menší nároky na výrobu elektrické energie, a tudíž na spalování uhlí v tepelných elektrárnách. To je potom samozřejmě navázáno na ochranu přírody a krajiny právě v oblastech tepelných elektráren. Všechno je navzájem provázané a nejde oddělit, co je důležitější a co je méně důležité. Každé jednotlivé kroky mají svou důležitost a významu nabývají teprve v okamžiku, kdy jsou všechny pospolu.

Moderátorka

Jak důležité je to, o čem mluvil ministr zemědělství Marian Jurečka? Jde o možnost, resp. ponechání možnosti vybudovat vodní nádrž pro zadržování vody v krajině.

Michal Kučera, poslanec TOP 09

To je otázka, která budí dost velké diskuze. Spíš se přikláním k tomu, že by měla být voda zadržovaná menšími opatřeními v jednotlivých, řeknu poldrech. Schopností lesa, či mokřadů je absorbovat vodu. Otázka je, nakolik je velká ta vodní plocha. Spíš bych šel cestou menších opatření.

Moderátorka

Plán hovoří například o motivování majitelů pozemků a lesů k tomu, aby v části z nich zachovávali mokřady, aby nebyly lesy tak vytěžovány. Může se to podařit pomocí motivace v dotacích nebo je potřeba i nějaké direktivní nařízení?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Podívejte se na pole, kde jsou dneska rozorány, neřku polní cesty, jsou tam rozorány všechny remízky. Dotace tam působily negativně na zadržování vody v přírodě. Ministr zemědělství dnes navrhuje pravý opak toho, co do této chvíle ministerstvo zemědělství dělalo. To znamená, že podporovalo velkovýrobu. Samozřejmě, že dotace jsou jedním z nástrojů, ale opatření mohou být i legislativní. Myslím si, že legislativní opatření budou fungovat lépe, protože dotace tady nebudou věčně a podpora se bude samozřejmě s časem měnit.

Moderátorka

Když jsme tady mluvili s odborníkem na změny klimatu z Akademie věd, tak ten zdůrazňoval, že Česká republika musí své plány provázat minimálně s nejbližším regionem. Daří se toto akčnímu plánu?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Tím jsem vlastně i začínal svoji dnešní řeč. Nejsme nějaký izolovaný systém, který sám svými opatřeními dokáže zabránit klimatickým změnám a samostatně se jimi ubránit. Vnímám to tak, že snaha tam je. Věřím, že pokud se to všechno podaří naplnit, jak to ministerstvo předložilo, tak že to má ambici.

Zdroj: ČT24, 17. 1. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme