Kučera: Utratit státní rozpočet za solární energii je nehoráznost

29. 11. 2016

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Dovedete si představit, že podobně jako v Německu by se i české domácnosti podílely na přímé podpoře obnovitelných zdrojů energie?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/, expert strany pro životní prostředí

My se jako domácnosti částečně na přímé podpoře podílíme v ceně energie, kterou platíme. Je třeba si uvědomit, že nemáme ekonomickou ani kupní sílu, jaké má Německo. Je logické, že se do toho musí zapojit i průmysl. Německý model rozhodně nejde uplatnit v České republice bez ztráty.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Narážel jsem na to, že německý systém tlačí výrobce čisté energie na snižování nákladů, že licenci dostane ten, kdo žádá nejmenší dotaci. Toto není inspirace pro Českou republiku, pane Kučero? Proč něco takového už dávno nefunguje v Česku? 

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/, expert strany pro životní prostředí

Nemohu hovořit za minulé vlády. V hospodářském výboru tyto snahy máme. Už jsme si vyžádali několik stanovisek ministra průmyslu a obchodu. Vyžádali jsme si analýzy situace vyplacení prvotní podpory. Ta nehorázně vysoká podpora podle mě nenávratně zdiskreditovala obnovitelné zdroje v očích veřejnosti. Pohled veřejnosti na obnovitelné zdroje se nám bude velice špatně vracet. Musím říct, že na podporách solární energie bude vyplaceno, tuším, 1,2 bilionu korun. To je celý jeden státní rozpočet. Znamená to, že pohled na obnovitelné zdroje je dneska hodně zdeformován, je hodně zdiskreditován. Naším úkolem to bude změnit. To znamená, nastavit energetický mix tak, aby hrály obnovitelné zdroje skutečně důležitou úlohu, aby tam byla zastoupená jaderná energie, aby se umenšovala část uhelných elektráren a tepláren. 

Jiří VÁCLAVEK, moderátor      

Dobře. Konkrétní požadavek z minulého týdne. Hnutí Duha požaduje vypracování alternativní státní energetické koncepce, která by nepočítala s rozvojem jaderné energetiky a současně by více akcentovala obnovitelné zdroje. Mělo by k něčemu takovému dojít?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/, expert strany pro životní prostředí

K nějaké alternativní koncepci se přikláním. Aby ale byla utlumena jaderná energie, bych určitě pro nebyl. Myslím si, že pokud má být něco utlumeno, tak to má být výroba energie z uhelných a tepelných elektráren. Tam ten prostor je. V energetickém mixu mají být obnovitelné zdroje a jaderné elektrárny jako první zdroje energie.

Zdroj: 90', 28. 11. 2016, ČT24

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme